El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha comparegut en Les Corts per a explicar els pressupostos que es destinaran a la sanitat valenciana l'any 2023 i que ascendeixen a 8.258 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 5,36% i quasi 420 milions d'euros més respecte l'any anterior. "Es tracta d'una xifra que augmenta un 50% i 2.765 milions més respecte als comptes de 2015".
Durant la seua intervenció, el conseller de Sanitat ha destacat que "durant l'any que ve dedicarem gran part del pressupost a millorar les infraestructures sanitàries i a dotar als centres sanitaris de la Comunitat Valenciana del millor equipament tecnològic. A més, crearem 995 places més per a augmentar el personal de la sanitat pública i adequar les plantilles a les necessitats assistencials actuals".
En aquest sentit, Miguel Mínguez ha explicat que "en 2023 hi haurà un pressupost històric en inversió per a la sanitat valenciana, que es tradueix en 520 milions d'euros, la qual cosa suposa 8 vegades més que l'any 2015 i dues vegades i mig més que en 2021". Així mateix, respecte a aquest any 2022 augmenta un 20%, la qual cosa suposa 85 milions d'euros més.
El conseller ha ressaltat l'important esforç que s'està duent a terme des del Govern Valencià en la millora de les infraestructures sanitàries, i ha indicat que "en aquests moments ja hi ha adjudicades obres per valor de 415 milions d'euros, mentre l'any 2015 eren 12 milions, per la qual cosa l'obra en execució és actualment 34 vegades superior a la de fa set anys".
D'altra banda, Miguel Mínguez ha assenyalat que "els comptes de l'any que ve presten especial atenció a la dona, amb noves mesures orientades a la prevenció i la millora de l'assistència sanitària en totes les etapes de la vida, en les quals s'invertirà 12,54 milions d'euros". De fet, l'any que ve es posarà en marxa la construcció de la primera casa de parts de la Comunitat Valenciana, que se situarà a l'hospital de La Plana.
Així mateix, està previst estendre el Test Prenatal No invasiu a totes les dones, que seran uns 37.000 a l'any. Quant a prevenció de càncer, s'augmentarà l'edat del garbellat de càncer de mama fins als 74 anys i s'estendrà de manera sistemàtica el garbellat de càncer de coll d'úter en les dones d'entre 25 i 65 anys. D'altra banda, per a la millora del diagnòstic s'adquiriran sis mamògrafs digitals i s'implementaran projectes d'intel·ligència artificial.
A més, quant a Salut Pública, el pressupost s'incrementa un 10% fins als 84 milions d'euros. Entre altres aspectes, es destinaran 8,2 milions d'euros a estendre la cobertura de vacunació, de manera que es continuarà amb la vacunació del papil·loma a xiquets, i es començarà a vacunar d'herpes zoster a persones de 65 i 80 anys. A més, es millorarà el sistema vacunal d'informació, que ja és referent a Espanya.
D'altra banda, el conseller de Sanitat s'ha referit a la pandèmia i ha assenyalat que "la irrupció del coronavirus ha posat de manifest la qualitat del sistema sanitari, però també la professionalitat del personal de la sanitat pública valenciana, als quals ha agraït el treball i esforç que han realitzat" i ha indicat que "també ens ha mostrat la necessitat de donar resposta de manera immediata a les reformes estructurals que necessita el sistema de salut. Una senda de transformació que iniciem en 2022 i a la qual donem nou impuls en 2023".
995 places més de professionals sanitaris
Quant al personal sanitari, el conseller de Sanitat ha anunciat que "crearem 995 places noves en 2023, que se sumaran a les 6.000 places estructurals que ja s'han previst enguany". D'aquestes 6.000 places, ja s'han creat en una primera fase 5.166 places, i actualment s'estan tancant els tràmits per a tancar la segona fase i contractar 842 places fins a arribar a les 6.008.
En concret, en despeses de personal en 2023 es destinaran 3.688 euros milions d'euros. "Són 1.243 milions d'euros més que en 2015, la qual cosa suposa destinar ara a les retribucions dels professionals sanitaris un 50% més que fa 7 anys" ha assenyalat el conseller.
Aquest increment de personal permetrà reforçar els nous serveis assistencials que es posaran en marxa com és la futura unitat de referència d'atenció a lesionats medul·lars que s'obrirà a l'hospital La Pedrera a Dénia, els nous hospitals de dia de diabetis i unitats dempeus diabètic, així com l'atenció dels nous equips de diagnòstic i tractament d'última generació del pla INVEAT.
Així mateix, el nou personal permetrà la posada en marxa de l'hospital d'Ontinyent, el CSI Rois de Corella de Gandia, el CSI de Sueca i reforçarà l'ampliació de les urgències i unitat de curta estada de l'Hospital Doctor Balmis. A més, permetrà el desenvolupament del Pla de Salut Mental i la posada en marxa dels hospitals de dia infantojuveniles.
D'altra banda, el conseller ha destacat "l'important esforç que està realitzant la Conselleria de Sanitat, no sols per a incrementar la plantilla sinó per a garantir una major estabilitat de l'ocupació en l'àmbit del sistema sanitari en tramitar les oposicions i concursos de més de 20.000 places que permetran reduir la temporalitat". I quant a personal sanitari resident, per a l'any 2023 es destinaran 36 milions d'euros més, la qual cosa permetrà augmentar el personal en formació en 303 professionals.
Millora de la Salut Mental i Atenció Primària
Una de les àrees que es reforçarà l'any que ve serà la Salut Mental. El conseller ha assenyalat que "la pandèmia i la irrupció de la COVID han situat la salut mental en un lloc prioritari per a l'agenda del sistema valencià".
Per això, l'any que ve es destinaran 40 milions d'euros per al desenvolupament del Pa d'Acció, la qual cosa permetrà la posada en marxa d'hospitals de dia infantojuveniles i més equips d'intervenció comunitària. A més, es posarà en marxa un hospital de dia per a població adulta orientat a persones amb trastorns de l'alimentació o de personalitat. En aquest sentit, el conseller ha recordat que "enguany s'han incrementat els recursos en 257 professionals".
Així mateix, Miguel Mínguez ha ressaltat la importància que ha tingut durant la pandèmia i té l'Atenció Primària per al sistema públic sanitari. Per això, s'invertiran 112 milions d'euros en el Pla d'Atenció Primària, de manera que permeta millorar els recursos, les infraestructures i aconseguir una major capacitat resolutiva dels centres de salut gràcies a les noves tecnologies i la disminució dels tràmits burocràtics.
De fet, el conseller ha ressaltat l'esforç realitzat per la Conselleria de Sanitat a apostar per l'alta tecnologia per a millorar els diagnòstics i tractaments dels pacients, tant en centres sanitaris com hospitals. D'aquesta manera, actualment estan en tramitació la licitació de 2.300 nous equips mèdics per als centres de salut, i en 2023 s'invertiran 57 milions d'euros per a crear xarxes entre els diferents hospitals per a la realització de cirurgia robòtica i de radioteràpia intraoperatòria.
A més, Sanitat invertirà 41,5 milions d'euros en programes de tecnologia de la informació per a avançar en el procés de transformació digital, i per a continuar renovant els equips informàtics de primària i d'especialitzada. Així mateix, s'invertiran 14 milions d'euros per a implantar un sistema de monitoratge de crítics i altres 6 milions per a una aplicació que oferisca en una única interfície d'usuari informació agregada de tots els sistemes d'informació.
Així mateix, un altre dels aspectes assistencials en els quals es treballarà és en la reducció de la llista d'espera quirúrgica. Per a això, ja s'han posat en marxa els equips de control de demora en tots els departaments, A més, s'han iniciat tràmits perquè els pacients puguen operar-se en la sanitat privada si previsiblement ja se sap que han d'esperar més de 60 dies. En aquest sentit, en 2023 s'incrementa el pressupost de 15 a 22 milions per a derivacions d'intervencions al sector privat, i el pla d'autoconcert s'incrementa de 16 a 25 milions.
443 milions per a la millora d'equipament i infraestructures
Del total de pressupost en inversió sanitària, 443 milions d'euros es destinen a la construcció i millora de les infraestructures sanitàries per a impulsar el Pla Crèixer Més d'Infraestructures i desenvolupar els plans d'Atenció Primària i de Salut Mental. D'aquesta manera, del total del pressupost, 105 milions d'euros es destinen a atenció primària (un 18,7% més), 307,38 milions d'euros per a atenció especialitzada (un 22,8% més) i 30,8 milions per a Salut Mental i per als centres de Mitjana i Llarga Estada (un 8,07% més).
Segons ha destacat el conseller de Sanitat "es dotarà als centres del millor equipament i de la més avançada tecnologia en equips de diagnòstic. Per a això, les inversions s'han planificat amb equitat, de manera que qualsevol persona de la Comunitat tinga accés als mateixos recursos d'excel·lència ja viva en la costa com a l'interior".
Per províncies, a Alacant es destinen més de 173 milions d'euros per als programes d'assistència sanitària i de salut mental i llarga estada, el 39,1% del total del pressupost. Quant a infraestructures, es contempla l'ampliació de l'Hospital d'Oriola, l'ampliació de l'Hospital de La Marina Baixa, el nou bloc quirúrgic de l'Hospital d'Elx i l'ampliació de l'Hospital de Torrevella.
A més, es duran a terme millores als hospitals Doctor Balmis d'Alacant, Sant Joan, Alcoi o Elda. Quant a centres de salut es realitzaran obres en el centre de salut del carrer Girona, Condomina, Pau II i Garbinet d'Alacant, Rincón de Loix a Benidorm, Petrer II o la Bassa a Alcoi.
D'altra banda, a la província de Castelló s'inverteixen 61 milions d'euros en la millora de les infraestructures sanitàries, el 13,8% del total. En concret, les actuacions més destacades són les obres d'ampliació i la millora de les urgències a l'hospital General de Castelló, l'ampliació de les UCIs i de les consultes externes a l'hospital de La Plana, la nova casa de parts de la Plana i l'ampliació de l'hospital de Vinaròs. Així mateix, es duran a terme actuacions en els centres de salut de Vinaròs, Vila Real IV, Moncofa, Vilafamés, Vall d'Uixó o Benicarló.
Finalment, a la província de València es destinaran 208 milions d'euros per a la millora de les infraestructures sanitàries, el 47,1% del total. En concret, es durà a terme l'ampliació hospital Clínic, el nou hospital d'Ontinyent, el Espai Sanitari Ernest Lluch Campanar, el centre Roís de Corella de Gandia, les obres del HACLE de l'hospital Militar de Quart de Poblet.
A més, es contempla les obres de l'edifici per a un equip de protonterapia a l'hospital La Fe de València, així com actuacions de millora als hospitals Peset, Arnau de Vilanova, Malva-rosa, Requena, Llíria, Sagunt o La Ribera.
Finalment es duran a terme actuacions en els centres de salut de Malilla, Catarroja, Alaquàs, Rafelbunyol, Requena, Montcada, Oliva II, Xàtiva II o Sueca.
44,2 milions en ajudes a copagaments en farmàcia
D'altra banda, en prestació farmacèutica es destinaran 44,2 milions d'euros per a l'eliminació dels copagaments en la població vulnerable. En aquest sentit, es manté les ajudes a pensionistes amb rendes baixes, persones amb diversitat funcional, menors, aturats o famílies monoparentals. Un milió de persones s'han beneficiat fins a meitat d'any.
Finalment, el titular de Sanitat ha destacat el treball que s'està duent a terme per a aproximar els serveis farmacèutics a la ciutadania, En concret, 130.000 malalts crònics deixen de desplaçar-se als hospitals per a recollir els seus tractaments, i s'eviten unes 600.000 visites anuals als hospitals. "Es tracta de mesures que ens permeten millorar l'atenció sanitària dels pacients, a més de millorar la qualitat de vida, en concret en grups de població més vulnerable com són els pacients crònics".
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :