Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Fe instal·la el nou equip de cirurgia robòtica Da Vinci, que es posarà en marxa a final de mes i permetrà fer 500 intervencions anuals


L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha instal·lat el nou equip de cirurgia robòtica Da Vinci, que entrarà en funcionament a la fi de mes i permetrà realitzar aproximadament 500 intervencions quirúrgiques anuals.

En aquest sentit, el nou sistema robòtic amb el qual diferents serveis quirúrgics realitzaran les primeres operacions de patologies en l'àmbit de la Urologia, Ginecologia i Cirurgia General, oferirà importants beneficis per als pacients i avantatges per al treball dels professionals quirúrgics.

L'hospital té previst el poder realitzar "al voltant de 500 intervencions anuals mitjançant cirurgia robòtica, una vegada se supere la corba d'aprenentatge amb aquest sistema", ha assenyalat el cap de la Unitat de Laparoscòpia Urològica del Servei d'Urologia de l'Hospital La Fe, José Luis Ruiz Cerdà, i al seu torn el president de la comissió de cirurgia robòtica de l'hospital. 

"El major benefici s'obté en pacients que requereixen accessibilitat a espais anatòmics profunds, reduïts -40-50 cc- i de parets rígides, com la pelvis. En aquests casos és determinant perquè facilita la realització de cirurgies complexes, com per exemple la prostatectomía radical, reseccions de recte o histerectomies radicals ampliades", segons Ruiz Cerdà,

"En segon lloc, es beneficien pacients amb patologies que requereixen cirurgies en les quals és necessari ser molt precís, selectiu, poc disruptius, amb bona preservació de teixits, amb escassa pèrdua sanguínia. Tot, amb l'objectiu de millorar els resultats oncològics o funcionals amb la màxima seguretat. Així intervencions de nefrectomía parcial complexa, reseccions hepàtiques, linfadenectomías retroperitoneals, pancreatectomías, etc.", ha explicat.

"Finalment, un grup menys freqüent, serien aquells pacients amb patologia benigna complexa que impacta en la qualitat de vida del pacient, en ocasions molt joves, que requerisquen cirurgia reconstructiva complexa, amb escàs marge d'èxit, en les quals l'operativitat del sistema augmente la probabilitat de bons resultats. Així, reestenosi de la unió ureteral, estenosi ureteral per endometriosi profunda, reconstruccions en el hiat esofàgic, anastomosis digestives complexes i cirurgia resectiva del tub digestiu en general", ha especificat Ruiz Cerdà.

"Respecte a la laparoscòpia convencional, la robòtica aconsegueix una excepcional accessibilitat, visibilitat i precisió. Aquests avantatges es tradueixen en una major operativitat i qualitat quirúrgica, la qual cosa obri possibilitats quirúrgiques inexistents prèviament per a pacients sistematizables i, sobretot, per a pacients complexos -obesos, fràgils, canceres avançats- en els quals actualment es desestima la laparoscòpia convencional", ha assenyalat Ruiz Cerdà.

Entre els principals avantatges per als professionals, destaquen el poder operar amb molta millor visibilitat i precisió. A més de fer-ho mitjançant postures ergonòmiques que disminueixen considerablement la fatiga en intervencions que poden durar fins a sis hores.

Acreditació per a l'ús de cirurgia robòtica

L'Hospital La Fe va establir un programa formatiu a través de la seua comissió de cirurgia robòtica per a poder acreditar a tots els professionals implicats en l'ús d'aquesta nova tecnologia. Facultatius dels serveis d'Urologia, Ginecologia, Cirurgia General, Anestesiologia i Reanimació i personal d'Infermeria i Esterilització, han sigut els primers professionals a formar-se.

El programa de formació s'ha estructurat en tallers tutoritzats per formadors específics dedicats al funcionament de tots els components del sistema robòtic i a la resolució de problemes que puguen presentar-se. Després d'un primer examen en línia s'obté un certificat de coneixements teòrics.

Cada facultatiu ha de realitzar un determinat nombre d'hores d'exercicis de simulació específics. Aquesta formació es complementa amb la visita a centres d'excel·lència nacionals i internacionals per a observar en directe cirurgies robòtiques. Una vegada acabat el programa de formació, els cirurgians han d'acudir a un centre acreditat per a realitzar un examen i obtindre el certificat de capacitació. A partir d'aqueix moment, es poden programar les primeres cirurgies que es realitzaren amb l'ajuda i tutorització de cirurgians experimentats en robòtica.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon