Diu que la Generalitat "no ha sigut indiferent" davant la guerra o la inflació i posa en valor l'autogovern com a "palanca de progrés"
El 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat, en el seu discurs institucional amb motiu del 9 d'Octubre, quan es compleixen els 40 anys de l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia, un "reset territorial" amb el propòsit d'aconseguir un finançament "just per a tots els territoris" i una fiscalitat que "evite el 'dúmping'", per al que ha apostat per uns pactes autonòmics "de segona generació" que "actualitzen l'estat autonòmic", i, tot això, per a aconseguir una Espanya "polifònica" que "no ofegue el potencial de la Comunitat Valenciana".
Puig ha incidit en què, ara, a Espanya, "necessitem donar tots per a guanyar tots", també per a "sanar fractures amb el millor remei, el respecte". Per a això, ha tornat a reclamar la necessitat de comptar amb un finançament just i la condonació del deute lligat a l'infrafinançament, mitjançant una "cogobernanza eficient".
Així, en la seua intervenció en l'acte institucional de Lliurament d'Altes Distincions de la Generalitat Valenciana --al qual ha assistit la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, entre altres autoritats polítiques, econòmiques i socials--, ha recalcat que en el Dia de la Comunitat Valenciana l'autonomia "no és una societat anònima", sinó aquella "de respecte al diferent, a cada territori, a qui no pensa igual".
El cap del Consell ha posat l'accent en el 40 aniversari de l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia i ha celebrat aquest "assoliment de l'autogovern democràtic" que, ha defensat, "ha generat un marc de llibertats, drets i convivència" després d'un "silenci antic i molt llarg que feia callar la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra identitat". "Aqueix silenci es va trencar, ha permés cinc milions de maneres de ser valencians sense renúncies, sense exclusions i apreciant la diversitat", ha expressat, al mateix temps que ha posat en valor que la societat valenciana "va prendre partit" i no va ser "indiferent".
En la seua intervenció, Puig ha fet referència a la guerra d'Ucraïna, ha recordat el "dolor" que ha ocasionat "a 3.000 quilòmetres de casa" i ha avisat que, "davant la barbàrie, l'equidistància és complicitat". Per això, ha destacat l'acolliment amb "els braços oberts" als refugiats ucraïnesos en la Comunitat. "Sentim el seu dolor, admirem la seua resistència i compartim l'esperança de la pau", ha incidit.
D'altra banda, s'ha referit a la inflació i ha remarcat que el Consell "no és indiferent a les greus dificultats que està provocant en famílies i empreses". Així, ha ressaltat l'aposta amb "responsabilitat plena" de "exercir les competències autonòmiques". "La Generalitat està al costat de la majoria social", ha reivindicat.
Ha defensat que el Consell tampoc ha sigut indiferent "al fang d'Oriola, a les flames de Begís o a les cendres de la Vall d'Ebo" i pateix "al costat dels qui pateixen" i ajuda "als qui més el necessiten". "Viure és prendre partit", ha reivindicat.
"ELS PITJORS FANTASMES DEL PASSAT"
En aquest punt, ha carregat contra "els pitjors fantasmes del passat" en haver estés "un núvol negre en tota Europa" amb "fanatisme, guerra i incertesa". Enfront d'això, ha posat en valor que 40 anys després "som un milió i mig més de valencians, tenim cinc vegades més titulats universitaris i quasi el doble de dones treballant, assegurem el dret a la dependència i tenim 26 hospitals i 2.000 centres educatius". Per això, ha considerat que la transformació en aquest temps ha sigut "enorme".
Puig ha centrat la seua intervenció a defensar l'autogovern, en assegurar que ha sigut un instrument "útil per a viure millor" i, per conseqüent, "la base del nostre estat del benestar, la nostra Senyera social".
A més, ha lligat l'Estatut amb el context econòmic, com a eina per a "amplificar-lo", i ha posat com a exemple d'això "la carta que enviava la Generalitat fa un any i un dia a Volkswagen". Així, ha reivindicat que l'Administració autonòmica "prenia la iniciativa" i "oferia la Comunitat per a crear treball i oportunitats" i ha valorat que aquest esforç "ha obtingut resultats". "Hui tenim ací la major inversió industrial de la història d'Espanya", ha celebrat.
"SUPERAR LES INDIVIDUALITATS"
En aquest punt, ha esmentat les "dues mirades" que s'imposen per al "nou horitzó" de la Comunitat Valenciana. La primera, el respecte, ja que l'autonomia és "una societat de respecte al diferent, a cada territori i a qui no pensa igual". I ha citat les paraules Joan Fuster: "Tots, si arribem a tindre raó, la tenim a mig fer".
Precisament, sobre aquest assumpte ha apostat per "superar les individualitats" i ha posat en valor que així justament "s'ha constatat en els pitjors moments". "Ho hem viscut en la pandèmia: ningú se salva tot sol", ha incidit. I ara, davant la inflació, ha reivindicat que "ningú quede al marge".
El cap del Consell ha recalcat que l'autogovern "es legitima cada dia amb la seua utilitat" i ha defensat que en aquest moment "és l'hora de fer costat a la majoria social", per la qual cosa ha apostat per "combatre l'exclusió social i la millor manera és la plena ocupació". "Volem ser un país de treballadors, d'autònoms i emprenedors, d'empresàries i professionals, de gent que viu del seu esforç i del seu treball, i així garantim la base del respecte, amb esforç compartit", ha argumentat.
La segona mirada per a aquest temps, ha continuat Puig, és l'acord, amb el propòsit de "transigir límits que limiten la convivència". "Pactar no és trair, és avançar", ha expressat, però ha advertit que acordar "exigeix voluntat", una eina que el Consell --ha defensat-- "manté viva amb patronal i sindicats" i que, al seu judici, s'ha demostrat, en el pla econòmic, amb els "grans acords" com el que ha assegurat la continuïtat de Ford Almussafes o, en el terreny polític, amb l'aliança contra la inflació amb diputacions i municipis". "Necessitem donar tots per a guanyar tots", ha reclamat.
Per tot això, després d'enaltir a tots els premiats del 9 d'Octubre en ser "dignes d'admiració" pels seus valors i la seua humilitat, especialment als quals han "sobrepassat al temps", ha lloat "la fortalesa de 40 anys d'autogovern democràtic". "Hui complim 784 anys junts. Amb la confiança en nosaltres, els valencians, i amb la lliçó que ens va deixar Miguel Hernández: davant l'adversitat, deixeu-me l'esperança".
"GARANTIR LA JUSTÍCIA SOCIAL"
Per part seua, la vicepresidenta del Consell, portaveu i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha recalcat que en aquests moments de crisis es necessiten més recursos per a garantir "la justícia social" i, per a això, ha reiterat l'exigència de "un finançament just", però amb "solidaritat fiscal".
Així, ha assenyalat que en aquests moments de crisis, amb la pandèmia, les conseqüències de la guerra d'Ucraïna i la inflació, cal avançar en justícia social i, com va assenyalar el rei Jaume I, cal "estimar a tot el poble" i garantir que "els grans no oprimisquen als xicotets".
Ara, ha recalcat que "hem d'anar més lluny i protegir més les famílies, empreses i el territori" i, per a això, ha subratllat que "es necessiten mes recursos i hui és un dia de reivindicació per a exigir un finançament just però també amb solidaritat".
Així mateix, ha destacat que aquest Dia de la Comunitat Valenciana "reivindiquem amb humilitat la nostra singularitat sempre fraterna amb la resta de pobles" i, en aquest sentit, ha destacat que amb aquests reconeixements "busquem situar en l'horitzó l'esperança i un present d'anhels compartits". "Feliç és el poble que es reconeix en la festa per al qual la festa és memòria", ha postil·lat.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :