Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Miguel Hernández, Enric Valor, Manuel Vicent, Sole Giménez i el poble ucraïnés, Altes Distincions de la Generalitat

   Reconeixements per al sector citrícola, l'acord social en Ford Almussafes i el periodisme lliure en l'autogovern

   Les Altes Distincions de la Generalitat pel 9 d'Octubre, dia dels valencians, han recaigut en el poeta Miguel Hernández i el lingüista Enric Valor, a títol pòstum, així com en l'escriptor Manuel Vicent, la cantant Sole Giménez i el poble ucraïnés com a "símbol de resistència".

   Així ho ha anunciat la vicepresidenta portaveu del Consell, Aitana Mas, després de la reunió de govern celebrada aquest divendres a Crevillent (Alacant). Les distincions s'entregaran el diumenge en el tradicional acte institucional en el Palau de la Generalitat abans de la Processó Cívica del 9 d'Octubre.

   Entre les Altes Distincions, la de Miguel Hernández es concedeix quan es complixen 80 anys de la mort del poeta oriolà, com un dels autors més universals de la Comunitat i que millor representa els valors democràtics del poble valencià.

   La d'Enric Valor, també a títol pòstum, reconeix la seua aportació cabdal a l'estudi i divulgació del valencià, la difusió del patrimoni cultural i el seu compromís polític i social amb l'autogovern, la democràcia i els drets i llibertats dels valencians.

   Manuel Vicent, nascut a Vilavella (Castelló), és distingit com a columnista de referència que relata setmanalment, amb les seues pròpies paraules, "moments feliços, perplexs, escèptics i experts".

   En l'àmbit musical rep l'Alta Distinció Sole Giménez, cantant i compositora formada a València que va saltar a la fama amb el grup Presuntos Implicados i va posar música a una generació. Després va començar la seua carrera en solitari, destacant el seu compromís per la igualtat de gènere.

   L'última Alta Distinció es dirigeix al conjunt del poble ucraïnés com a mostra de suport a la legalitat internacional, davant la guerra amb Rússia, i defensa de l'agermanament fraternal entre pobles que també representa el 9 d'Octubre.

CARLOS SAN JUAN, SÍMBOL DELS MAJORS

   Entre la resta de distincions, les d'inclusió i drets socials van per a Carlos San Juan, promotor de la campanya 'Sóc major, no idiota', com a símbol de la defensa dels drets dels majors en contra de l'abús bancari, així com a l'Associació Valenciana d'ajuda a la Paràlisi Cerebral (AVAPACE) en la seua 50 aniversari i Funcontex i Diseños Medi per produir mascaretes durant els pitjors moments de la pandèmia.

   Els premis al mèrit empresarial i social recauen en el sector citrícola valencià, en reconeixement al seu paper econòmic i cultural a nivell històric i de cara al futur; l'acord social en Ford Almussafes per l'elecció de la factoria valenciana per a fabricar els nous cotxes elèctrics, ressaltant la "capacitat negociadora" del president del comité d'empresa, Carlos Faubel, i el director de Fabricació, Dionisio Campos; la cooperativa de Viver (Castelló), com a exemple de gestió contra la despoblació, i l'empresa il·licitana PLD Space com a referent a Europa en el sector aeroespacial.

RAFA LAHUERTA I JUAN JOSÉ MILLÁS

   A nivell cultural, les medalles són per a Rafa Lahuerta, escriptor del fenomen 'Noruega' que s'ha convertit en el llibre en valencià més venut en dècades; l'artista, galerista i feminista Pilar Dolz; l'editorial referent Pre-Textos, l'actriu i directora teatral Magüi Mira, el músic i folklorista Fermín Pardo, el "pintor incòmode" Antoni Miro i la fotoreportera alacantina de prestigi internacional Cristina de Middel.

   Per la seua banda, el premi al mèrit es concedeix a Carmen Nájera, catedràtica de química orgànica de la Universitat d'Alacant i primera científica espanyola a rebre el Premi de la Societat Francesa de Química. El premi Ambaixador de la Comunitat porta el nom de Mateu Lahoz, àrbitre de futbol de prestigi internacional.

   El Premi dels Lletres de la Generalitat va enguany per a Juan José Millás, nascut a València on va viure la seua infància fins que la seua família es va traslladar a Madrid i conegut per la seua màgia literària i per obrir un gènere propi com els 'articuentos': la capacitat de transformar una història quotidiana en una aventura o succés fantàstic.

DISTINCIÓ ALS FUNCIONARIS DE LA GENERALITAT

   Finalment, les distincions de la Generalitat són per als treballadors de l'administració valenciana, com el "major tresor" dels 40 anys de l'Estatut d'Autonomia, particularment Luis Lozano, Juan Cruz i Daniel Matoses; la sindicalista i feminista referent Ofelia Vila, el sindicalista i defensor de l'escola en valencià Vicent Maurí, la dissenyadora de vestits de bany de Vila-real (Castelló) Dolores Cortés i a títol pòstum a l'advocada Ascensión Xirivella als cent anys del seu naixement.

   Una altra d'aquestes distincions recau en el periodisme lliure en l'autogovern, ja que la Generalitat recorda que sense periodisme no hi ha democràcia i sense periodistes lliures no hi ha periodisme. Així reconeix a comunicadors valencians pioners i veterans com Jesús Prado, Francisco Pérez Puche, Pirula Ardenius, José Mª Arquimbau i Vicente Hipólito.

   A més, en matèria esportiva hi ha distincions de la Generalitat per als equips de futbol CD Castelló, Hèrcules CF i Elx CF pel seu centenari, així com medalles al mèrit per al pilotari Pascual Sanchis, el professional de vela Iván Pastor, la jugadora base de bàsquet Anna Gómez --en 2021 va alçar els primers tres títols de la història de la selecció-- i l'Associació de Gestors Esportius i Professionals de la Comunitat Valenciana (GEPACV) pels seus 25 anys.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal