Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Llum verda al projecte de Llei de Participació Ciutadana, sense límit d'edat per a participar en assumptes públics


  

   El ple del Consell ha aprovat aquest divendres el projecte de Llei de Participació Ciutadana i Foment de l'Associacionisme de la Comunitat Valenciana, que estableix que no hi ha límit d'edat per a participar en assumptes públics i l'elaboració dels pressupostos participatius de la Generalitat cada dos anys amb caràcter vinculant.

   El text ha passat per la reunió setmanal de govern després de sotmetre's al dictamen preceptiu del Comité Econòmic i Social (CES) i del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana (CJC). S'han arreplegat els suggeriments i observacions de les dos institucions, sense que el CJC haja efectuat cap observació essencial.

   Entre les novetats, desapareix el límit d'edat per a participar en assumptes públics i així es garanteix el dret al fet que tots els col·lectius participen, especialment els xiquets. També s'amplia al conjunt de la ciutadania la possibilitat de participar en l'elaboració de normes i plans de la Generalitat, abans limitat a les persones o col·lectius directament afectats.

   Paral·lelament, el portal GVA Participa es consolida com a ferramenta tecnològica de participació i canal per a presentar iniciatives ciutadanes i participar en l'elaboració de la normativa i en els pressupostos participatius. Es planteja un consell de participació ciutadana, amb noves funcions i coordinació dels consells comarcals.

   El projecte estableix que la iniciativa ciutadana en matèries no de llei requerirà de 5.000 suports en un període de cinc mesos, a través de 'GVA Participa', i que el departament competent haurà d'emetre un informe de devolució en un màxim de tres mesos. En l'àmbit formatiu es busca fomentar la innovació i la investigació amb les universitats públiques i la implantació de laboratoris ciutadans.

MESURES PER A FACILITAR LA TORNADA DE L'EXTERIOR

   Quant a la participació dels valencians que viuen en altres països, es contempla la creació d'un nou consell que podrà incorporar la ciutadania activa i vinculada a les polítiques de tornada. Es preveuen així mesurades per a facilitar la tornada a la Comunitat dels quals desitgen tornar, especialment els joves, així com la creació d'un registre de totes aquestes persones en GVA Participa.

   A més, es regula la participació ciutadana en l'avaluació de les polítiques i els servicis públics a través d'auditories ciutadanes i es contempla una nova xarxa de gobernanza per a col·laborar amb ajuntaments i que el Consell elabore un pla de participació cada tres anys. En la Generalitat es preveu crear òrgans de participació sectorials en totes les àrees de la seua competència, amb el requisit que la representació ciutadana no siga inferior al 60%.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon