Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els Familiars de 10 víctimes del franquisme reben els restes recuperats de la fossa 94 de Paterna

#MemoriaJusticia

Pérez Garijo assisteix a la cerimònia d'entrega 

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha reiterat el seu compromís per "aconseguir un territori lliure de fosses on la impunitat no torne a imposar-se sobre la dignitat, la decència i la veritat".

Així s'ha pronunciat  Pérez Garijo durant la cerimònia d'entrega a les famílies de les restes de deu víctimes del franquisme recuperades en la Fossa 94 del cementeri de Paterna, acte en el qual també han participat el diputat de Cultura de la Diputació de Valencia, Xavier Rius, i la presidenta de l'Associació de Víctimes del Franquisme de la Fossa Comú 94 de Paterna, Carolina Martínez.

Pérez Garijo ha agraït a les associacions de familiars i als grups d'investigació de la memòria "la feina i dedicació" sense l'esforç del qual "hui no podríem estar recuperant les restes de deu víctimes per a enterrar-les dignamente".

Durant aquest acte d'homenatge Pérez Garijo ha posat l'accent que des del Govern valencià "continuarem destinant els recursos necessaris a aquesta tasca dolorosa, però imprescindible", una labor que pretén "fer possible que les famílies, que tant heu lluitat, pugueu enterrar als vostres familiars amb la dignitat que mereixen".

Fosa 94 de Paterna

Els treballs d'exhumació de la fossa 94 del cementeri de Paterna han permés recuperar les restes de 36 víctimes de les 39 que s'intentaven localitzar. Les tasques d'identificació s'han realitzat en dues fases. La primera d'elles, amb fons de la Diputació de Valencia, va permetre identificar un total de 4 víctimes. Posteriorment, la Conselleria de Qualitat Democràtica va destinar 34.988 euros a través de les subvencions de 2021 i 2022, quantia que va permetre realitzar una segona identificació de 7 víctimes més. En la cerimònia de hui s'entreguen les restes de deu víctimes a les seues famílies.

Pérez Garijo ha assenyalat que a Paterna "s'han localitzat 154 fosses i ja s'han exhumat aproximadament 1.200 víctimes", un treball que la consellera ha garantit que "continuarem realitzant mentre quede alguna fossa per obrir en el nostre territori".

"Tenim l'obligació de restablir els vincles més íntims amb el nostre passat -ha continuat la consellera- de reconstruir una història familiar ocultada pel terror institucionalitzat i per una vergonya imposada".

Finalment, la consellera ha recordat a les 2.238 les víctimes que van ser afusellades en el Terrer de Paterna entre abril de 1939 i 1957, quasi vint anys després d'acabada la Guerra Civil, "assassinats que van deixar arrere moltes famílies que van patir les conseqüències i l'oblit durant massa temps", ha assenyalat.





Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon