Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El projecte 'Habita La Torre' construirà 184 habitatges públics de lloguer, el 40% per a joves

La zona constata el "canvi de paradigma" en les polítiques d'habitatge i aposta per un model "ni elitista ni 'guetificat"

La Generalitat i l'Ajuntament de València han posat en marxa el projecte 'Habita La Torre' que permetrà la construcció de 184 habitatges públics de lloguer en un edifici inacabat de l'antiga Sociópolis, i que reservarà el 40 per cent per a persones joves en la qual suposa "la major promoció d'aquestes característiques" que impulsa l'Administració autonòmica.

La iniciativa permetrà concloure la construcció d'habitatges en els blocs que estaven en situació de "abandó i paràlisi" i que ara es dedicaran a lloguer assequible. A més, es preveu incrementar el parc públic d'habitatge amb 600 noves unitats, d'un total de 2.600, amb una proporció "molt elevada" d'habitatge de protecció pública (VPP).

El 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i l'alcalde de València, Joan Ribó, entre altres autoritats, han visitat aquest dijous les obres que suposen la reactivació del projecte, "paralitzat fa més d'una dècada".

Es tracta de la primera actuació d'edificació promoguda per la Generalitat que s'acollirà als fons europeus. Així, dels 23.500.000 euros d'inversió, 15 corresponen a la Generalitat i els 8,5 restants als Next Generation EU.

L'edifici costa de dos volums, un de 20 plantes i un altre de 14 sobre un sòcol de quatre. A més dels 184 habitatges, compta amb 187 places d'aparcament per a vehicles, nou per a motos, 184 places de bicicleta, 465 metres quadrats de baixos comercials i 3.374 de zones comunes.

En la coberta s'instal·laran panells fotovoltaics, així com recuperadors per a la instal·lació de ventilació. També hi haurà un aïllament tèrmic de l'envolupant de l'edificis (façanes i cobertes) amb la incorporació de fusteries amb trencament de pont tèrmic i aigua calenta sanitària mitjançant sistema de aerotermia. L'objectiu és fomentar i incrementar el parc públic d'habitatges energèticament eficients destinades al lloguer social o a preu assequible.

En la quarta planta es projecta una terrassa accessible com a entorn col·lectiu per a residents i un local comunitari, a la qual es podrà accedir des dels quatre vestíbuls.

El projecte conté habitatges d'un, dos, tres i quatre dormitoris, així com huit habitatges accessibles. Totes elles desenvolupen el programa d'habitatge social, projectant-se espais amplis i flexibles. Cadascuna comptarà amb una terrassa coberta que funcionarà com una estada més de la casa. Totes tindran plaça de garatge i traster vinculat. Al costat d'aquesta actuació, la Evha té previst traure a concurs la construcció d'uns 300 habitatges en altres tres solars també situats en la zona.

'Habita La Torre' va començar en 2021 com un procés de participació ciutadana promogut per la Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl de la Generalitat, amb la participació de l'Ajuntament, a través de la Regidoria de Pobles de València i l'Alcaldia La Torre-Faitanar, i de l'Institut Valencià d'Edificació-IVE. El procés contínua el "canvi de paradigma" en la gestió, atés que situa "en el centre del debat urbanístic les necessitats de les persones".

Durant el desenvolupament del procés participatiu es van realitzar tallers, trobades i sessions de debat, dels quals es van derivar diferents conclusions que han servit per a definir "l'actuació de recuperació de La Torre".

"HA COSTAT MOLT REDIRIGIR"

El 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, ha celebrat el "fet simbòlic" que suposa la posada en marxa del projecte, al mateix temps que ha posat en valor que gràcies "a l'esforç realitzat per la Generalitat s'ha aconseguit recuperar per al parc públic d'habitatge un projecte inacabat símbol d'un temps, d'una manera de fer les coses que ha costat molt redirigir".

El cap del Consell ha manifestat que ha faltat "durant dècades" una "consciència de l'habitatge d'impuls públic", però ha incidit en què, ara, la Generalitat, "conscient d'això", està desplegant, a través de la Conselleria d'Habitatge, polítiques per a dur a terme actuacions que "recuperen la bona arquitectura per a una majoria social".

"Com s'aprecia en aquest primer projecte d'edificació que s'inicia amb fons europeus, s'està tractant d'enfortir el parc públic de lloguer des de la qualitat i propiciant una ciutat molt més cohesionada i de tots i totes. La millor política social i la manera d'aconseguir un projecte de vida estan associats a l'habitatge i a l'ocupació; és un treball que continuarem impulsant", ha subratllat.

La directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, ha sigut l'encarregada de presentar el projecte. A continuació, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha anunciat que el 40 per cent dels habitatges que es faran a la Torre es reservaran i destinaran a persones joves.

Illueca ha manifestat que des del seu departament tenen "el compromís de combatre la precarietat, d'ajudar els joves a emancipar-se i donar-los les condicions materials per a construir un futur digne". De la mateixa manera, ha considerat que les obres d'aquest edifici són "la constatació d'un canvi de paradigma de les polítiques públiques d'habitatge de la Generalitat".

La Vicepresidència Segona i la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de la Evha, va començar l'obres a principis de setembre i el termini d'execució és de dos anys. L'antic Institut Valencià d'Habitatge va iniciar a l'abril de 2009 la construcció d'aquest edifici. Al setembre de 2011, les obres es van paralitzar amb el 36% del treball executat, fonamentalment l'estructura i la coberta.

A principis de 2021, la Vicepresidència Segona va iniciar les actuacions necessàries encaminades a reprendre les obres fins a la seua completa finalització, d'acord amb la pròrroga de la llicència concedida i a fi de complir amb els terminis continguts en aquesta.

MODEL "NI ELITISTA NI GUETIFICAt"

Per part seua, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha posat l'accent en la solució "participada i digna" al desenvolupament de La Torre, un barri que, ha lamentat, "ha patit una situació d'autèntic despropòsit, heretada dels anteriors governs".

Ribó ha recalcat que el full de ruta per al barri suposa un "projecte il·lusionant" mitjançant un pla integral per a aquests terrenys ja urbanitzats, enfront de "l'enorme mola de formigó, abandonada i vandalizada, que ha sigut un símbol del mal govern, i que ara canviarà per complet la visió".

El responsable municipal s'ha felicitat "no sols perquè per fi s'acabaran de construir 184 habitatges que vestiran i donaran vida a aquest esquelet immobiliari, sinó perquè seran habitatges en règim de lloguer assequible per a València". "És sens dubte una gran notícia perquè crearem un nou barri amb un concepte de sostenibilitat que ha de guiar totes les polítiques públiques a partir d'ara", ha expressat.

Finalment, Ribó ha subratllat que l'actuació planteja "un model econòmic de règim de lloguer heterogeni per a aconseguir construir un tros de ciutat que no siga ni elitista ni guetificado".


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon