Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Proposen ruixar aerosols sobre els pols per evitar-ne el desglaç

Evitar el desglaç en els pols reduint la llum solar entrant seria factible i notablement econòmic, segons una nova investigació publicada en Environmental Research Communications.

Els pols s'estan calfant diverses vegades més ràpid que la mitjana mundial, provocant onades de calor rècord que es van informar a principis d'enguany tant a l'Àrtic com a l'Antàrtida. La fosa del gel i el col·lapse de les glaceres en latituds altes acceleraria l'augment del nivell de la mar en tot el planeta.

Científics liderats per Wake Smith, de la Universitat de Yale, presenten un possible programa futur mitjançant el qual reactors capaços de volar a gran altitud ruixarien partícules d'aerosol microscòpiques en l'atmosfera en latituds de 60 graus nord i sud, aproximadament Anchorage i l'extrem sud de la Patagònia.

Si s'injecten a una altura de 43.000 peus (per damunt de les altituds de creuer dels avions), aquests aerosols es desplaçarien lentament cap al pol, ombrejant lleugerament la superfície davall. "Existeix una inquietud generalitzada i assenyada sobre el desplegament d'aerosols per a refredar el planeta", assenyala Wake Smith, "però si l'equació risc/beneficie valguera la pena en algun lloc, seria en els pols".

Les injeccions de partícules es realitzarien estacionalment en els llargs dies de la primavera local i principis de l'estiu. La mateixa flota de jets podria donar servei a tots dos hemisferis, transportant al pol oposat amb el canvi d'estacions.

Els avions cisterna militars de reproveïment de combustible aïre-aire preexistents, com l'antic KC-135 i l'A330 MMRT, no tenen suficient càrrega útil a les altituds requerides, mentre que els avions cisterna de gran altitud recentment dissenyats demostrarien ser molt més eficients.

Una flota d'aproximadament 125 vaixells cisterna d'aquest tipus podria transportar una càrrega útil suficient per a refredar les regions cap als pols de 60 ° N/S en 2 ° C per any, la qual cosa les retornaria prop de les seues temperatures mitjanes preindustrials. Els costos s'estimen en 11.000 milions de dòlars anuals, menys d'un terç del cost de refredar tot el planeta en la mateixa magnitud de 2 ° C i una xicoteta fracció del cost d'aconseguir zero emissions netes.

"Encara que podria ser un canvi de joc en un món que es calfa ràpidament, les injeccions d'aerosols estratosfèrics simplement tracten un símptoma del canvi climàtic, però no la malaltia subjacent. És aspirina, no penicil·lina. No és un substitut de la descarbonització", diu Smith.

El refredament en els pols brindaria protecció directa solo a una xicoteta fracció del planeta, encara que les latituds mitjanes també haurien d'experimentar una certa reducció de la temperatura. Atés que menys de l'1% de la població humana mundial viu en les zones de desplegament objectiu, un desplegament polar implicaria un risc directe molt de menor per a la major part de la humanitat que un programa global. "No obstant això, qualsevol gir intencional del termòstat global seria d'interés comú per a tota la humanitat i no sols per a les nacions àrtiques i patagòniques", agrega Smith.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon