Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els neandertals es van extingir fa 40.000 anys, però mai no hi ha hagut més ADN seu que huí

Tom Björklund / Moesgård Museum, Author provided
#Neandertals
Els neandertals han servit com a reflex de la nostra pròpia humanitat des que es van descobrir en 1856. El que creiem saber sobre ells s'ha anat modelant per a adaptar-ho a les nostres tendències culturals, normes socials i estàndards científics. Es van considerar espècimens malalts. Després, els nostres primitius cosins subhumans. Ara ningú dubte que van ser humans avançats.
Homo neanderthalensis era molt semblant a nosaltres, convivim amb ells, ens creuem amb freqüència. Els neandertals es van extingir, mentre que nosaltres sobrevivim, vam florir i acabem apoderant-nos del planeta
El seu cervell era de mitjana més gran que el nostre
Els neandertals van evolucionar fa més de 400.000 anys, probablement a partir de Homo heidelbergensis. Van tindre molt d'èxit i es van estendre des del Mediterrani fins a Sibèria. Eren molt intel·ligents, amb cervells de mitjana més grans que els de l'Homo sapiens.
Van desenvolupar estratègies de caça major, recol·lectaven plantes, fongs i mariscos, controlaven el foc per a cuinar, fabricaven eines compostes, es vestien amb pells d'animals, feien comptes amb petxines i eren capaces de tallar símbols en les parets de les coves. Cuidaven dels seus joves, ancians i malalts, creaven refugis per a protegir-se, suportaven hiverns durs i estius càlids, i enterraven als seus morts.
Els neandertals es van trobar amb els nostres avantpassats en nombroses ocasions al llarg de desenes de milers d'anys. Les dues espècies van compartir el continent europeu durant almenys 14.000 anys. Fins i tot van tindre relacions sexuals.

Gráfico de la evolución humana
El nostre avantpassat comú va viure fa menys d'un milió d'anys. Kjærgaard, Nielsen & Maslin, Author provided

Igual que els dinosaures, els neandertals no sabien el que els esperava. La diferència és que els dinosaures van desaparéixer sobtadament després de l'impacte d'un meteorit gegant procedent de l'espai exterior. L'extinció dels neandertals es va produir de manera gradual. Van acabar perdent el seu món, una llar confortable que havien ocupat amb èxit durant centenars de milers d'anys i que a poc a poc es va tornar contra ells, fins que la mera existència va ser insostenible.

Els neandertals tenen ara un propòsit diferent. Veiem el nostre reflex en ells. No sabien el que els estava passant i no van tindre més remei que seguir pel camí que finalment els va portar a l'extinció. Nosaltres, en canvi, som dolorosament conscients de la nostra situació i de l'impacte que tenim en aquest planeta.

L'activitat humana està canviant el clima i ens porta directament a una sisena extinció massiva. Podem reflexionar sobre l'embolic en el qual ens hem ficat i fer alguna cosa sobre aquest tema.

Si no volem acabar com els neandertals, més val que ens posem les piles i treballem col·lectivament per un futur més sostenible. L'extinció dels neandertals ens recorda que mai hem de donar per descomptada la nostra existència.The Conversation

Peter C. Kjærgaard treballa per al Museu d'Història Natural de Dinamarca. L'exposició sobre els neandertals ha rebut finançament de diverses fundacions filantròpiques daneses.


Mark Maslin és professor de Ciències del Sistema Terrestre en la UCL i en el Museu d'Història Natural de Dinamarca. És director fundador de Rezatec Ltd, codirector de London NERC Doctoral Training Partenariat, membre del Comité Assessor del Festival de Ciència de Cheltenham i del Climate Crisi Advisory Group. És membre no remunerat del Consell de RSC de Sopra-*Steria, de Sheep Included Ltd i de NetZeroNow Advisory Boards. En el passat ha rebut subvencions de NERCEPSRCESRCDFG, Royal SocietyDIFD, BEIX, DECCFCOInnovate UK, Carbon Trust, UK Space AgencyEuropean Space AgencyResearch EnglandWellcome Trust, Leverhulme Trust, The Children's Investment Fund FoundationSprint2020 i British Council. En el passat ha rebut finançament per a investigació de The LancetLaithwaitesSeventh GenerationChannel 4, JLT Re, WWF, Hermes, CAFOD, HP i Royal Institute of Chartered Surveyors.

Trine Kellberg Nielsen és professora associada d'Arqueologia Prehistòrica en la Universitat de Aarhus, Dinamarca. Ha dirigit el projecte de l'exposició especial sobre els neandertals en la seu original del Museu Moesgaard 2020-2021, en Aarhus. Rep finançament del Fons d'Investigació Independent de Dinamarca.

The Conversation

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon