Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Dura crítica de CCOO a la pujada d'interessos del BCE 'error que provocarà dolor innecessari'

    

Per a CCOO, l'actual situació exigeix mesures conjunturals i estructurals dirigides a esmorteir l'impacte de l'increment dels preus i a solucionar les causes d'arrel que el provoquen. Elevar els tipus d'interés no soluciona el problema i posa en risc la recuperació econòmica i la creació d'ocupació.

La pujada de tipus d'interés del Banc Central Europeu (BCE) en 0,75 punts fins al 1,25% –la major de la seua història– agreujarà la pèrdua de poder de compra de moltes famílies treballadores, que veuran com augmenta el cost de les seues hipoteques, i encarirà l'accés a nou finançament. Aquesta decisió afeblirà encara més la demanda de consum llastrada ja pel fort increment de la inflació que, segons la pròpia entitat, podria situar-se enguany en el 8,1% de mitjana.

Amb aquest augment, el BCE busca detindre l'alça dels preus que assota Europa. A diferència dels EUA, que pateix una inflació en gran part provocada per l'excés de demanda i sobrecalfament de l'economia, l'Eurozona enfronta una inflació amb un altre origen. Gran part de la pujada dels preus als països de la Unió Europea és provocada per l'augment dels preus dels combustibles fòssils, especialment el gas, causat per la guerra d'Ucraïna però també per un sistema de fixació de preus de l'electricitat irracional que amplifica el problema.

Segons el parer de CCOO, elevar els tipus d'interés no soluciona aquest problema que està provocant l'escalada dels preus, per contra posa en risc la recuperació econòmica i la creació d'ocupació contribuint a ocasionar un dolor social innecessari. Hem de recordar que aquesta mateixa institució va cometre greus errors en el passat quan en 2008 va pujar els tipus d'interés en plena crisi econòmica o quan va promoure les polítiques d'austeritat causant un mal social del qual encara no ens hem recuperat plenament.

El BCE reconeix que la política monetària té un impacte limitat en la reducció d'aquesta inflació. La presidenta de l'entitat, Christine Lagarde, ha assenyalat que no pot reduir el preu de l'energia ni reformar el mercat elèctric. Per tal motiu, l'actual situació exigeix mesures conjunturals i estructurals dirigides a esmorteir l'impacte de l'increment dels preus i a solucionar les causes d'arrel que el provoquen.

Més enllà de les mesures aprovades fins al moment, des de CCOO considerem que, de manera immediata, aquesta intervenció selectiva ha de fixar preus màxims en el sector energètic i de l'alimentació, com ha ocorregut en altres escenaris de guerra en la història. Al mateix temps, la Comissió Europea ha d'avançar la reforma del sistema marginalista de fixació de preus de l'electricitat compromés per a 2023.

Per a CCOO, és necessari incrementar els salaris per a protegir els treballadors i les treballadores de l'augment del cost dels béns i serveis imprescindibles per a poder viure. En aquest sentit, el Govern d'Espanya ha de pujar el salari mínim interprofessional per a 2023 tenint en compte l'actual escalada dels preus ja que són els treballadors amb els salaris més baixos els que més la pateixen. Així mateix, emplacem a la CEOE a reprendre negociació de l'Acord per l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva que permeta aconseguir un pacte salarial perquè no siguen els salaris els que paguen aquesta crisi i que orient i facilite els acords en els convenis col·lectius.

A mitjà termini, cal accelerar exponencialment la transició verda estenent les energies renovables en el menor temps i al menor preu possible. Per a això, el Govern d'Espanya pot i deu comptar amb una empresa pública d'electricitat.

En conclusió, per a CCOO l'escalada dels preus que estan patint les famílies treballadores i les indústries requereix d'intervencions quirúrgiques tant nacionals com supranacionals que no destruïsquen l'economia i l'ocupació. La decisió presa pel BCE de pujar els tipus d'interés no va en aquesta direcció.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon