Díaz demana a la CEOE que torne a la taula de l'AENC i defensa les posicions dels sindicats Díaz demana a la CEOE que torne a la taula de l'AENC i defensa les posicions dels sindicats
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Díaz demana a la CEOE que torne a la taula de l'AENC i defensa les posicions dels sindicats

Necessitem tornar a van retrobar amb una patronal que estava a l'altura del seu país", ha indicat


La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha demanat aquest dimecres a la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) que torne a la taula de l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), al mateix temps que ha defensat la pujada salarial que reclamen els sindicats.


"Faig un emplaçament a la patronal espanyola al fet que tornen a la taula del AENC. S'han alçat de la taula el 5 de maig i no han tornat a ella. Faig un emplaçament, amb tot l'afecte a la patronal, al fet que tornen a la taula", ha dit Díaz en una roda de premsa.


La ministra de Treball ha rebaixat el to cap al president de la CEOE, Antonio Garamendi, al qual la setmana passada li va demanar "compromís" amb Espanya per a deixar de "bloquejar la negociació de convenis", i ha enaltit el compromís de la patronal en altres ocasions.


"La volta a la taula de negociació és clau i per això faig aqueix emplaçament a la CEOE i als agents socials. Han estat sempre a l'altura i els demane que tornen a estar-ho, necessitem tornar a reecontrarnos amb una patronal que estava a l'altura del seu país", ha declarat.


Després de la polèmica dels últims dies, la vicepresidenta segona i ministra de Treball ha aclarit que sempre que la patronal ha tingut raó, ho ha reconegut, encara que en aquesta ocasió considera que són els sindicats els que estan en el correcte.


"Tenen raó perquè els sindicats a Espanya estan defensant l'interés general, a 17 milions persones assalariades al nostre país. Hui la posició i solució econòmica que estan donant els sindicats és defensar l'interés general a Espanya i per això crec que tenen raó", ha subratllat Díaz.


La ministra també ha comparat les postures dels sindicats amb les del vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, que fa uns mesos va advocar per una pujada salarial "per a evitar que l'economia vaja pitjor" i no "per convicció ideològica".


La taula de negociació del AENC es va donar per conclosa el 5 de maig, després que la patronal es negara a acceptar la reivindicació dels sindicats d'incloure la clàusula de revisió salarial en els convenis col·lectius.


Díaz ha garantit que els sindicats "mai han parlat d'una indexació a l'IPC" i ha advertit a la patronal que els salaris, que s'han revaloritzat un 2,5%, no són causants de la inflació, que se situa en el 10,4%, segons la dada avançada d'agost.


"Emplace a la patronal al fet que torne a aqueixa taula, que tinga en compte que els salaris són hui les víctimes de la inflació", ha repetit la ministra, i ha recordat que les eixides a aquesta crisi "han de ser diferents" a les oferides pel PP en 2008.


TREBALL UNITARI DEL GOVERN PER A PUJAR L'SMI


Díaz s'ha alineat aquest dimecres amb les posicions del Govern, després que la portaveu i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, demanara aquest dimarts "respecte a les parts de la negociació col·lectiva", en resposta a les declaracions de Díaz.


"El Govern d'Espanya té una posició única i convençuda. Ho representem molt bé en aquesta casa, defensem el diàleg social i jo el defense tant que hem aconseguit en aquesta seu 14 acords. Soc una gran defensora. És la marca del Govern d'Espanya i la marca del Govern fora d'Espanya", ha comentat la ministra.


Díaz ha defensat que el Govern, "amb el president (Pedro Sánchez) al capdavant", està compromés amb la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI), que es troba en l'actualitat en 1.000 euros.


L'objectiu de l'Executiu és fixar l'SMI en l'equivalent al 60% del salari mig espanyol. El Ministeri de Treball ha convocat aquest divendres a la Comissió d'Experts perquè faça els seus nous càlculs, ja que les estimacions actuals estan basades en els salaris de 2018.


Una vegada que la Comissió d'Experts determine aqueix 60%, Díaz esperarà a conéixer la dada mig anual de l'IPC per a citar als agents socials en la taula de diàleg sobre l'SMI.


"Sempre convoquem la taula del diàleg per a la fixació del salari al novembre, perquè és així. És clau tindre aqueixa dada (IPC). Tots els indicadors estan en el fet que acabarà en un 7% o 8% i això és clau per a saber efecte global", ha aclarit la ministra.


També ha recalcat que ella no fixa les quantitats i ha al·ludit a l'article 27 de l'Estatut dels Treballadors, que estable els quatre paràmetres "que haurien d'orientar la revaloració del SMI": la inflació, la productivitat mitjana nacional aconseguida, l'increment de la participació del treball en la renda nacional i la conjuntura econòmica general.


Preguntada pels sous dels funcionaris, Díaz ha recordat que és una matèria competència del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, que també està negociant en el diàleg social les retribucions dels empleats públics". "Prudència perquè s'estan negociant. Quan la ministra competent (María Jesús Montero) tinga una posició, la prendran", ha precisat.


ESPANYA "NO ESTÀ TREBALLANT" EN UN PACTE DE RENDES


Díaz ha aclarit que no es pot confondre un AENC i un pacte de rendes, i ha assegurat que ella no està en contra del segon. No obstant això, ha dit que "a Espanya no s'està treballant en un pacte de rendes", ja que això exigeix una negociació entre el Govern i els agents socials que van més enllà de les pujades salarials.


"Parlem d'un sistema tributari, que no s'està en això, cal parlar d'habitatge, d'un munt de realitats... No s'està treballant en un pacte de rendes", ha insistit Díaz.


AENC VERD


Abans de la roda de premsa d'aquest dimecres, la vicepresidenta segona i ministra de Treball s'ha reunit amb l'Assemblea Ciutadana pel Clima, que ha presentat 172 propostes en "una reunió molt intensa".

Díaz ha advocat per una "negociació col·lectiva verda", que ja va exposar a altres "ministres verds europeus i en els Consells d'Ocupació, Política Social, Sanitat i Consumidors (Epsco, per les seues sigles en anglés)".

La ministra ha anunciat que convocarà als agents socials "per a crear un AENC basat en l'eficiència ecològica i energètica", perquè seguisquen "amb el mandat constitucional" i avancen en les matèries pendents de "aquesta nova realitat".



Crónica CT * Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal