Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Unió planteja a Generalitat i Govern propostes per fer front als danys per incendis rurals

   Demana ajudes directes perquè els agricultors i ramaders tornen a la normalitat productiva el més prompte possible

La Unió de Llauradors ha sol·licitat a la Generalitat i Govern central que estableixin una sèrie de propostes i mesures que serveixin per fer front als greus danys registrats a les zones rurals afectades pels incendis forestals de la Comunitat Valenciana durant aquest estiu i també altres evitar que es produeixin en el futur.

Les zones dels grans incendis ocorreguts fins avui aquest estiu a la Comunitat Valenciana (Vall d'Ebo, Bejís, Les Useres o Venda del Moro) són "clarament rurals" on, a part d'una gran massa forestal, hi ha també cultius. Segons ha informat l'organització agrària en un comunicat, s'evidencia que a totes les zones afectades per aquests greus incendis "el despoblament avança i el rejoveniment és pràcticament nul".

Per això, La Unió ha ressaltat la "importància" d'adoptar des de les instàncies públiques una política "rural i ruralista que mantingui la població i l'activitat agrària als nostres pobles com a punt fonamental de manteniment dels nostres boscos, amb incentius sobretot als agricultors i ramaders joves que vulguin treballar i mantenir-se al sector”.

L'organització ja va lamentar fa unes setmanes "la manca de polítiques efectives per protegir l'activitat rural i agrària a les nostres zones més despoblades, per tant les 172 poblacions en risc de despoblament a la Comunitat Valenciana han perdut al llarg dels darrers vint anys unes 12.300 explotacions”. Això suposa un 45% menys, i gairebé 47.000 hectàrees de cultiu, un 22% menys.

La Unió aposta per treballar “des del territori rural i amb els habitants”.

"Hem de fugir d'una vegada per totes de les polítiques ambientals de despatx per agradar suposats ecologistes de saló i que tant els polítics amb responsabilitats de govern com els funcionaris amb gran experiència, però, no poques vegades, acomodats a les directrius dels seus superiors, posin tot l'afany que això, definitivament, no torni a passar i caiguem sempre a la lamentació quan ocorren aquestes catàstrofes", assenyala.

Davant dels danys ocasionats, l'organització considera que hi ha una sèrie de qüestions que "haurien de millorar-se" per a aquests i posteriors incendis "que de forma irremeiable es produiran i que afectaran principalment la muntanya, però també a zones cultivades o abandonades que abans es cultivaven i que han deixat de fer-ho per no tenir relleu generacional o per manca de rendibilitat”.

Com a mesura "més urgent", demana que, en la mesura del possible, "es pugui accedir juntament amb els efectius de bombers a les granges afectades per donar aigua i menjar als animals que han sobreviscut". En aquest sentit, agraeix la col·laboració de la Conselleria d'Agricultura per portar cubes d'aigua a les granges que les necessitaven a la zona de l'incendi de l'Alt Palància, tal com va sol·licitar fa uns quants dies.

Segons el parer de l'organització, seria important que es pressupostés anualment una dotació econòmica "suficient" per compensar els propietaris de terrenys agrícoles que disposen de cisterna d'aigua durant la sega i que s'hagi utilitzat en l'extinció d'incendis o per subministrar aigua a les granges de les zones incendiades.

TALLAFOC

La Unió exigeix ​​també a la Generalitat i Govern central que destinin "ajudes directes als agricultors i ramaders afectats perquè tornin a la normalitat productiva al més aviat possible", però també que destinin a les parcel·les que es troben a zones geogràfiques de perill d'incendi "ja que són el millor tallafoc per evitar la posterior propagació".

També considera que la ramaderia extensiva és fonamental per evitar els incendis forestals i, per això, proposa que es modifiqui l'ordre d'ajuts per al control de la vegetació natural mitjançant l'aprofitament ramader extensiu “per fer-la menys enrevessada ja que ara presenta moltes dificultats per poder quadrar els llocs de pastura amb la realitat del territori”. A més, sosté que caldria agilitzar-ne la tramitació i la resolució.

En casos com els incendis que s'estan patint, cal establir "urgentment" corredors per a l'accés a superfícies de pastures i evitar sobrecostos per alimentació amb pinsos o palla.

L'organització proposa així mateix que es faci un seguiment de les parcel·les afectades per un incendi i es compensin les pèrdues de producció els anys següents al sinistre per poda severa de recuperació o crema definitiva del cultiu.

De la mateixa manera, demana ajudes a les persones propietàries de forest privada afectada per un incendi per a la seva posterior neteja. Sobre aquest punt,

reclama que es pressuposti anualment una dotació econòmica "suficient" per compensar els propietaris de terrenys agrícoles que disposin de cisterna d'aigua durant la sega i que s'hagi utilitzat en l'extinció d'incendis o subministrar aigua a les granges de les zones incendiades.

També sol·licita a la Conselleria d'Agricultura que assumeixi la franquícia de l'assegurança agrària corresponent a aquest risc d'incendi i de fauna salvatge. Sobre aquest aspecte de la fauna, demanda que es faciliti, amb la distribució de precintes, la caça en zones post-incendi amb elevada població de fauna salvatge per evitar més danys a les parcel·les afectades i no afectades per la manca d'aliment per als animals.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon