Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La gran banca guanya 3.739 milions per les seves activitats a Espanya el primer semestre, un 36% més

La gran banca va guanyar 3.739 milions d'euros per les seues activitats a Espanya el primer semestre de l'any, un 36% més respecte del 2021, sense tenir en compte les plusvàlues per la fusió per absorció de Bankia per CaixaBank i per la sortida a Borsa de Línia Directa, que va suposar l'escissió de l'asseguradora de Bankinter.

Aquestes xifres han estat recollides per Neovantas al seu informe sobre els resultats del primer semestre de Santander Espanya, BBVA Espanya, CaixaBank Espanya, Sabadell Espanya, Unicaja Banco i Bankinter. La firma ha contat que l'increment dels guanys es produeix per l'augment del marge d'interessos, d'un 9,9% sobre el mateix període del 2021, de les comissions (+20,8%), i pel descens de les despeses d'explotació, que cauen un 12,4%, i per les provisions menors (-133,4%).

Sobre això, dels sis grans bancs, destaca CaixaBank, que ha obtingut un increment dels seus ingressos recurrents del 15,9% el primer semestre de l'any davant del mateix període del 2021, uns 4. 767 milions d'euros, en part degut a la rendibilitat dels seus productes (fons, assegurances d'estalvi i dipòsits).

Neovantas ha explicat, però, que aquesta dada no té en compte el resultat generat per Bankia prèvia a la fusió el 2021, ni els extraordinaris associats a aquesta fusió.

Dos bancs més que sobresurten en el terreny positiu han estat Santander, amb un augment dels seus ingressos del 7,8%, i Bankinter, amb un increment interanual del 7,2%.

Tot i aquests bons resultats, Neovantas ha assenyalat que la situació a curt i mitjà termini per a la gran banca espanyola és "incierta", davant la continuïtat del conflicte a Ucraïna per la invasió russa, que suposa una "redefinició" del panorama geopolític que està impactant econòmicament a tots els mercats.

La firma ha explicat que la inflació "galopant" en l'àmbit mundial nivell mundial "donarà lloc a certa recessió econòmica" i obligarà els bancs centrals a apujar tipus d'interès. En aquest sentit, el president de Neovantas, José Luis Cortina, ha subratllat la importància d'observar la “virulència” de la situació i com impacta sobre Espanya, al consum interior i al pagament de deutes, amb el "corresponent augment de la morositat".

"Això provocarà que la gran banca espanyola realitzi més provisions, com ja ho està fent la banca americana, i es reflecteixi en una caiguda dels seus beneficis. A això se suma el nou impost que el Govern aplicarà a les entitats financeres . Una garrotada per a aquestes", ha afirmat Cortina.

"Amb tot això, veurem si la gran banca podrà continuar sent una palanca rellevant de l'economia nacional a curt-mitjà termini com ho ha estat durant el difícil període de la pandèmia", ha postil·lat.

No obstant això, l'informe de Neovantas contempla un "horitzó esperançador" per al sector a llarg termini, en què les valoracions de la banca espanyola a la borsa "es rellançaran", davant la situació actual en què els preus estan "molt per sota dels seus valors en llibres".

Per explicar aquestes millors perspectives, la firma ha ressaltat que hi ha raons de caràcter “estructural”, com els processos de reestructuració que han realitzat les entitats, si bé la consultora no descarta noves reduccions de costos. A més, els bancs estan avançant en el disseny i la posada en marxa d'un model de banca sostenible i rendible, que es caracteritza per l''omnicanalitat' i per l'explotació de dades estructurades i desestructurades (textos, àudios i imatges).

També ha destacat que la competència està “començant a ordenar-se”, sobretot, amb normes per a les fintechs. En aquest sentit, assenyala les fonts de finançament d'aquestes companyies s'estan "reduint" davant les circumstàncies macroeconòmiques actuals, per la qual cosa estan duent a terme "mesures dràstiques" de reestructuració en detriment del creixement exponencial que s'estava registrant els últims anys.

EVOLUCIÓ DE LA MOROSITAT

Pel que fa a la morositat, la ràtio dels crèdits dubtosos se situava en el 4,18% el mes de maig passat, davant del 4,55% marcat el 2021. Això implica que els crèdits "s'estan pagant sense dificultats especials", tot i que Neovantas ha indicat que els supervisors estan alertant d'un "més que possible augment de la mora" com a conseqüència del menor creixement i de les dificultats més grans d'empreses i particulars per pagar.

No obstant, excepte Unicaja Banco, amb un augment del 9,5%, tots els bancs han reduït la seva taxa de morositat aquests últims mesos", ha explicat la firma.

* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon