S'han identificat altres 8 víctimes del franquisme soterrades a la fossa 112 de Paterna S'han identificat altres 8 víctimes del franquisme soterrades a la fossa 112 de Paterna
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

S'han identificat altres 8 víctimes del franquisme soterrades a la fossa 112 de Paterna


Consellería, la Fundació Fisabio i la Universitat de València (UV) han identificat huit víctimes de la Guerra Civil i del franquisme soterrades a la fossa 112 del cementeri de Paterna (l'Horta Nord), en un treball dut a terme en el marc del conveni de totes dues institucions i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Les víctimes identificades eren naturals de Canet d'en Berenguer, l'Alcúdia, Alginet, Tavernes de la Valldigna, Sueca i Alberic, ha indicat la Generalitat. A les restes d'aquestes huit persones identificades, se sumen 21 més de l'exhumació, fetes inicialment en un altre laboratori, la qual cosa suposa més d'un 50% en la taxa d'identificació a la fossa 112 respecte a les restes que s'han pogut comparar amb mostres biològiques de familiars.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha assenyalat que és «una molt bona notícia» que demostra la importància de la centralització dels treballs d'identificació i de l'aplicació de les tècniques més avançades «per a aconseguir taxes més elevades en una fossa que ja havia sigut analitzada anteriorment».

En aquesta línia, ha destacat la importància de la centralització de mostres a través de Fisabio per a efectuar les identificacions «perquè no es té la certesa que les víctimes estan on es pressuposa i, a més, les tècniques genètiques continuen avançant, la qual cosa permetrà que algunes de les restes que ara no puguen ser identificats ho puguen ser en un futur».

Pérez Garijo ha lamentat que les famílies «hagen hagut d'esperar 80 anys aquest moment, un treball que s'havia d'haver dut a terme molt abans i amb el qual s'està donant valor a la democràcia i dignitat del país per a assolir un territori lliure de fosses».

Col·laboració institucional

Aquest projecte per a la identificació genètica de les víctimes del franquisme compta amb tres línies d'investigació: la històrica i bioantropológica, a desenvolupar per la Universitat de València, i la genètica, a càrrec a Fisabio.

La UV, i en concret en la Facultat de Medicina, s'ha encarregat de la selecció de les parts d'os millor conservades de les restes exhumades de les fosses per a extraure l'ADN en les millors condicions possibles. Així mateix, des del Departament d'Història Moderna i Contemporània, s'ha entrevistat els familiars que han proporcionat les mostres d'ADN per a obtindre més informació sobre les víctimes.

D'altra banda, el Servei de Seqüenciació i Bioinformàtica de Fisabio ha comparat l'ADN de les restes òssies de les fosses amb les mostres d'AND donades pels familiars. Des de l'any passat, la Fundació Fisabio ha rebut en les instal·lacions familiars de les víctimes i s'han recollit, a través del Biobanco IBSP-CV, mostres de saliva de 231 persones.

A més, ha desenvolupat una base de dades de perfils genètics per a facilitar en un futur identificacions entre diferents comunitats autònomes, en la qual tota la informació genètica obtinguda està recollida juntament amb les dades històriques i de filiacions preses durant les entrevistes.

El Biobanco IBSP-CV ha creat un Banc d'ADN de víctimes del franquisme de caràcter autonòmic, que s'integrarà al que es constituïsca en l'àmbit estatal.


* Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal