Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Generalitat recorre l'anul·lació de la ZAL i pregunta al TS si necessita avaluació ordinària o simplificada

   La Generalitat ha recorregut davant del Tribunal Suprem (TS) la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que anul·la el Pla especial de la zona d'activitats logístiques (ZAL) del Port de València.

   La Sala Contenciosa Administrativa del TSJCV va estimar el recurs presentat per l'associació de veïns de La Punta La Unificadora i va anul·lar la resolució de la Conselleria de Vertebració del Territori de 17 de desembre de 2018 que disposava aprovar definitivament el Pla Especial de la ZAL.

   El TSJCV va fonamentar l'anul·lació, coneguda el mes d'abril passat, en què "el sòl de l'àmbit de la ZAL va passar a tenir la classificació de sòl no urbanitzable que li atorgava el pla general del municipi" com a resultat de la nul·litat dels plans anteriors i va estimar que l'Avaluació Ambiental Estratègica (EAE) no es va haver de realitzar per procediment simplificat.

   En el recurs que va donar pas a l'anul·lació, La Punta La Unificadora va al·legar, entre altres aspectes, la invalidesa del pla per no haver-se tramitat per part de la Generalitat a EAE ordinària sinó simplificada; que l'EAE era incorrecta per no comparar l'estat del terreny el 1999 amb què resultarà de l'aplicació del pla; "incorrecció greu" de l'informe de viabilitat econòmica i que el pla infringia la disposició transitòria setena de la Llei de Costes.

   La Generalitat ha presentat recurs de cassació en estimar "necessari un pronunciament" del TS "per determinar si quan es realitza una avaluació ambiental pel procediment simplificat per considerar que és vàlida i suficient, perquè els informes ambientals conclouen que no té efectes significatius per al medi ambient, es pot equipar a l'absència total d'avaluació ambiental en cas que es consideri que s'hauria d'haver anat a l'ordinària”, com han explicat des de la Conselleria de Política Territorial.

   Igualment, han assenyalat que el recurs es presenta després que l´Advocacia de la Generalitat hagi determinat "un interès casacional clar a la sentència que reclamava declarar nul el Pla Especial de la Zona d´Activitats Logístiques del Port de València".

  Així, l'administració autonòmica ha considerat que, "d'acord amb la legalitat, ha de fer el que correspon a nivell administratiu" i sosté que "davant d'un interès casacional en un procés jurídic" no pot "mirar cap a una altra banda".


   La Generalitat també estima necessari "el pronunciament que aclareixi si correspon l'avaluació ordinària o simplificada a les modificacions menors de planejament" i sobre "què s'ha d'entendre com una modificació menor". "La superfície del Pla Especial de la ZAL respecte de tots els àmbits és inferior a l'1%. El recurs de cassació pretén que s'aclareixi si el valor superfície s'ha de considerar de manera aïllada o per relació amb tot l'entorn que ha de regular", ha afegit l'administració autonòmica.

   Així mateix, sosté que "en el cas de la ZAL el sòl ja està urbanitzat" i planteja en el seu recurs que "ja que les avaluacions ambientals estratègiques tenen una vocació preventiva, acudir a una avaluació ambiental ordinària només té sentit quan el sòl no està transformat ". D'aquesta manera, apunta que “la situació real del sòl de la ZAL és que està completament urbanitzat”.

NO EL MODEL ORIGINAL

   Des de la Conselleria de Política Territorial han ressaltat, tot i això, que la Generalitat no vol "el model de la ZAL plantejat originàriament" i han exposat que se seguirà "treballant amb totes les eines per buscar consensos" a favor d'"una solució que combine protecció del medi ambient i creixement econòmic".

   "Independentment del que jurídicament correspon fer a l'administració valenciana, a la Generalitat tenim clar que no volem el model de la ZAL plantejat originàriament. Aquesta no és la ZAL que hagués plantejat l'administració valenciana", han argumentat.

   "Per això, en el punt en què ens trobem continuarem treballant amb totes les eines possibles per buscar consensos amb l'Ajuntament de València i els veïns de la zona per integrar la ZAL a la ciutat de València" i aconseguir "una solució que combine protecció del medi ambient i creixement econòmic”, han precisat.

   Política Territorial ha assegurat que, "en aquest sentit ja s'han plantejat solucions per part de l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de València perquè es recuperi part de la ZAL" per tal de "convertir-la en una zona verda que un riu i Albufera" i que “pot servir com a punt de partida per avançar en un desenvolupament sostenible de la zona”.



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon