Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Si vius a prop o la teua casa està a prop d'un àrea boscosa, o amb el risc d'incendi, els consells de STOP Al FOC

La campanya STOP al Foc vol ajudar a prevenir i en tot cas ajudar per autoprotegir-te. Està recorrent alguns municipis i la comarca per a orientar i informar a veïns  veïnes que tenen els seus habitatges prop d'àrees boscoses o que per la seua proximitat tenen risc de quedar pròxims d'un conat d'incendi .

Algunes de les recomanacions que fan són aquestes.

 Un dels primers objectius sempre és que No hi haja incendi i per tant, millor prevenir i  quan ja hi ha algun conat, per xicotet que siga, recorda sempre quin és el telèfon més adequat per a usar (112)

Aquestes són les explicacions que els enginyers i tècnics que acompanyem la Campanya STOP al Foc donaren  en alguns municipis de Camp de Túria: Vilamarxant, Llíria,  Riba-roja, Olocau i l'Eliana (díes 10, 11, 12 i 13 de juliol):

En primer lloc, i contràriament al que pot pensar molta gent,  l'enginyer explica que cada vegada hi ha més massa forestal. Això es produïx perquè, ara per ara, els recursos que hi ha als nostres boscos no tenen un aprofitament econòmic com abans. Així, explicava el ponent, “fa anys molta gent emprava la llenya dels seus voltants per a les seues cases i alguns recursos de la muntanya es comercialitzaven, mentre que ara no és així i per això esta energia s’ha acumulat, la qual cosa provoca que els incendis siguen més grans i es propaguen amb més rapidesa que dècades enrere”.

Amb tot, segueix el tècnic destacant els servicis que els espais naturals aporten a la societat i que, moltes vegades, no els percebem pel simple fet que no tenen un valor determinat i que sempre han estat al nostre entorn. Va parlar de la seua capacitat de producció, amb materials com la fusta o el suro, l’activitat ramadera o apícola, el seu aprofitament per a la caça, per a practicar esports, per fer turisme, per a la botànica i la medicina i l’importantíssim servici que donen a l’hora de regular el clima de la zona.

Consells per fer de les vivendes espais defensables

Si una vivenda es troba en el recorregut d’un incendi pot convertir-se en un combustible més i arribar a cremar-se. De fet, tot i que no estiga en la direcció directa de les flames, el foc pot arribar a ella botant tallafocs com carreteres per les anomenades paveses (espurnes generades per l’incendi i que poden impulsar-se fins a quilòmetres).

Hi ha elements i pràctiques que cal evitar per no convertir la nostra casa en un element fàcil de cremar. Així, es desaconsella tindre fusta acumulada, especialment a prop de les façanes; altre tipus de materials inflamables, com malles de plàstic, tendals o envelats, i determinades espècies vegetals, com els xiprers.

També cal recordar que la responsabilitat de l’execució i del manteniment d’una vivenda en este aspecte correspon als propietaris i propietàries.

Per tal de crear estos espais defensables, cal parar especial atenció als jardins, mantenint-los sempre ben regats, perquè eixa aigua acumulada durant dies és més resistent a les flames que la de la mateixa mànega dels bombers.

També donnen els següents consells:

- Desbrossar en un perímetre de 30 metres d’amplària que separe la casa de la muntanya.

- Evitar acumulacions de restes combustibles.

- Deixar lliure la façana, portes i finestres.

- Procurar que no hi haja arbres a 10 metres de les cases.

- Retirar fulles i restes de vegetació seca (especialment a terrats i teulades).

- Tindre en bon estat les vies d’accés de la vivenda.

- Si hi ha algun dipòsit de combustible, situar-lo lluny.

- Protegir les finestres amb contrafinestres i persianes.

- Tindre les piscines disponibles per a possibles necessitats de l’equip de bombers.

En cas d’evacuació, cal actuar de la següent manera:

- En primer lloc, mantindre la calma.

- Portar roba natural, de llana o cotó (mai productes sintètics).

- Tindre ferramentes de defensa i escales amb les quals es puga accedir al sostre.

- Retirar qualsevol material combustible.

- Tancar finestres i portes però sense clau.

- Tindre el vehicle en una bona situació per eixir.

- Acumular els objectes de primera necessitat.

Per últim, es  relata que la situació més extrema és la de tindre que fer front a les flames en confinamet, és a dir, sense eixir de casa. En este cas cal:

- Encendre els sistemes de reg.

- Vigilar si pot caure alguna espurna.

- Tindre amb nosaltres escales i ferramentes.

- Tallar el gas.

- Mullar els punts més vulnerables al foc.

- No eixir mai fora (sempre l’ambient cremarà més que dins de casa).

- Posar mantes humides a les finestres i draps mullats a qualsevol element d’accés a l’exterior.

- Tindre cubs d’aigua o mànegues a prop.

- Estar unides totes les persones de la vivenda.

- Beure aigua.

Aquestes són les xifres d’incendis forestals a la Comunitat Valenciana

Entre 2000 i 2015 es van produir 4.444 incendis a la Comunitat que van cremar més de 90.000 hectàrees. Amb tot, degut a la bona i ràpida actuació dels equips d’emergència, només van produir-se 19 grans incendis i d’ells únicament 2 van ser naturals; els altres van estar provocats per negligències o per l’actuació humana.

Els treballs d’extinció d’estos focs van suposar una despesa de 320 milions d’euros. Mai és prou.













Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon