Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Huit cents anys d'història de Riba-roja digitalitzada. Es crea el Centre d'Investigació municipal amb documents cedits pel Comte de Revilla-Gigedo

Els documents cedits pel Comte de Revilla-Gigedo destinats al futur Centre d'Investigació municipal  aprovat pel plenari municipal per als futurs investigadors i historiadors. L'Ajuntament torna els documents als hereus del Comte

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha digitalitzat els prop de 800 anys d'història local continguts en les més de vint caixes que el Comte de Revilla-Gigedo va cedir al municipi amb la finalitat de posar-hi a l'abast dels ciutadans tot allò que ajude a comprendre i analitzar els orígens del municipi. Els documents, tornats ara als hereus, en formaran part del futur Centre d'Investigació Històrica "Comtes de Revilla-Gigedo".

El material cedit pel comte està format per material d'allò més divers com ara cartes, censos i documents de tot tipus que serviran per conformar un conjunt patrimonial que es remunta al voltant dels segles XIII fins els nostres dies, que es custodiaran ara en format microfilmat per evitar-ne el deteriorament del pas dels anys en el mateix arxiu municipal de Riba-roja.

Els Comtes de Revilla-Gigedo tenen la seua importància a Riba-roja de Túria pel fet que van ser els hereus de la vila durant els segles XVIII i XIX i des d'aquell moment han ajudat a conservar el patrimoni històric de la localitat així com a cedir bona part del seu llegat bibliogràfic perquè es puga destinar a l'estudi i aprofundiment dels avantpassats històrics que han trepitjat a Riba-roja com els visigots, els ibers, els romans o els musulmans, entre d'altres, dels quals hi ha testimoni en forma d'edificis i immobles antics.

L'acord plenari elaborat per l'actual equip de govern -format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida- ha comptat amb el suport del Partit Popular i de Ciudadanos i el vot contrari de Riba-roja Puede. D'esta forma, a partir d'ara els documents microfilmats es podran consultar i analitzar per part dels investigadors i historiadors interessats a la recerca de noves dades, xifres o hipòtesis al voltant dels vora huit segles d'història de què en formen part gràcies a la barreja de civilitzacions que han passat per Riba-roja al llarg dels anys pel que fa als vessants polític, social o econòmic.

El Centre d'Investigació Històrica "Comtes de Revilla-Gigedo" estarà englobat en la secció històrica de l'arxiu municipal i tindrà els seus propis estatuts que en regiran el seu funcionament correcte i que establirà els aspectes essencials, amb una entitat pròpia i diferenciada d'altres unitats de l'esmentada secció, amb la qual cosa passarà a ser un dels fons històrics més importants del Camp de Túria.

El regidor de Patrimoni, José Ángel Hernández, ha remarcat la importància dels documents cedits pels hereus dels Comtes de Revilla-Gigedo "per al nostre municipi que servirà perquè puguem entendre millor els nostres orígens i els fets que van ocórrer a la nostra localitat durant tants anys, amb la qual cosa el patrimoni històric augmenta considerablement pel que fa als fons documentals".

La importància que l'actual govern concedeix a la història es tradueix en la reunió que van mantindre fa pocs mesos l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, amb Álvaro Armada, comte de Güedes i hereu dels Revilla-Gigedo, per analitzar-ne la situació entre ambdues part al voltant de la col·laboració iniciada fa uns anys pel que fa a la recuperació dels fons documentals i tots aquells papers que ajuden a l'estudi de la història.

Paral·lelament, el consell assessor creat "es responsabilitzarà del bon ús i protecció de la documentació cedida a més de les altres que es posaran en marxa properament com ara els requisits d'accés als fons històrics, el desenvolupament d'un logotip exclusiu del centre, informació de beques que es puguen crear en un futur o les línies comunicatives per a la divulgació de les activitats del centre". També es celebrarà una reunió anual per fer-ne un balanç acurat de les accions portades a terme.


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal