Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'organització de consumidors FACUA denuncia la nacionalització de les pèrdues de les autopistes en fallida'

FACUA critica que el Govern nacionalitze les pèrdues dels qui no han sabut gestionar les autopistes

L'organització de Consumidors en Acció critica que el Govern done per fet la nacionalització de les autopistes en fallida i torne a socialitzar les pèrdues de les empreses que no han sabut gestionar-les. "Mentre l'Executiu evita aprovar mesures que eviten els talls de llum a les famílies més vulnerables sí que assumeix que nacionalitzarà un deute multimilionari per a rescatar, una vegada més, a bancs i constructores, que estan darrere de la gestió de les autopistes fetes fallida", ha indicat Olga Ruiz, secretària general de l'associació.

"Les autopistes revertiran a l'Estat i l'Estat decidirà com gestionar-les", ha dit el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, qui va garantir que el principal objectiu és que les infraestructures "continuen operatives i els ciutadans puguen continuar utilitzant-les", informa Europa Press. De la Serna assumeix així que finalment l'Estat es quedarà amb les huit autopistes en fallida i risc de liquidació, s'aconseguisca o no acord amb els bancs creditors de les vies, que suporten un deute d'uns 3.400 milions d'euros, segons va assegurar el ministre en una entrevista en Els Desdejunis de TVE.

El rescat de les autopistes fetes fallida és una de les assignatures pendents del ministeri de Foment. Després de parar in extremis a l'octubre el tancament de la R-3 i la R-5 en comprometre's a trobar una solució per a elles al juny de 2017, tot apuntava que l'Estat hauria de fer-se amb la gestió de la resta de vies fetes fallida.

La quantia del que pot suposar aquest rescat varia en funció de qui faça l'estimació i del moment en què es realitze el rescat. La patronal de grans constructores Seopan va xifrar en 5.500 milions la xifra del rescat.

FACUA considera indignant que, una vegada més, siguen els ciutadans els qui hagen d'assumir les pèrdues de les empreses que no han sabut gestionar els seus actius. "El Govern torna a prioritzar la salvaguarda dels interessos econòmics privats de grans empreses enfront de les necessitats de la majoria dels ciutadans, atrapats en situacions de desocupació o treballs precaris i amb crèdits hipotecaris abusius o davant la impossibilitat de pagar serveis bàsics com la llum", ha afegit Olga Ruiz.

FACUA mostra el seu total rebuig al fet que l'Executiu assumisca les pèrdues d'aquestes carreteres en fallida perquè els sis bancs més importants (Santander, Bankia, BBVA, CaixaBank, Sabadell i Banc Popular) i les principals constructores les van fer sobreestimant el seu trànsit, que ha caigut en més del 50% en els últims anys, així com per sobrecostos derivats de les expropiacions dels terrenys que travessen les vies i a causa d'obres inesperades.

Segon rescat

L'associació recorda que és la segona vegada que l'Estat acudeix al rescat de les autopistes de peatge. En 1984 es va fer una nacionalització similar per a salvar pràcticament als mateixos concessionaris que ara demanen ajuda: bancs i constructores. Una vegada que es van sanejar els comptes i es van actualitzar les infraestructures, en 2003, quan les autopistes tornaven a donar beneficis, es van oferir en concessió.

Les opcions de l'Estat davant la fallida de les autopistes passen en qualsevol cas per un desemborsament econòmic. D'una banda, es poden nacionalitzar les vies, assumir la seua gestió i pagar el que es deu als creditors o optar pel tancament de les vies, vendre els actius que es puguen, tirar el cadenat a les autopistes i pagar per la responsabilitat de l'administració pública. Aquesta segona part ocorre perquè l'Estat té una obligació de reparar o de respondre pel mal causat pel funcionament d'algunes de les administracions, que és el que es coneix com la Responsabilitat Patrimonial de les Administracions Públiques (RPA) i està inclosa en l'adjudicació de les vies.

L'opció de tancar les autopistes ha sigut descartada per de La Serna, que ha dit que es garantirà " que els usuaris utilitzaran les vies permanentment i que no hi haurà un buit que impedisca la seua gestió".

El ministre assegura que està ja en contacte amb els bancs creditors de les huit vies amb la finalitat de buscar un acord "que facilite" el seu rescat alguna cosa que reconeix que és "complicat". "Estem intentant negociar amb els bancs per a veure si és possible un acord que facilite les coses, però és complicat, és molt difícil, perquè moltes entitats han venut el seu deute", va detallar De La Serna.

Segons ha declarat en diferents ocasions, el ministre pretén reprendre el pla de rescat que l'anterior equip de Foment va plantejar al març de 2014 i llavors no va fructificar. La proposta passa perquè l'Estat, a través del Ministeri, assumisca les autopistes, després d'aplicar una quitació del 50% al seu deute i titulitzar la resta del passiu en un bo a trenta anys.


Així, el nou titular de Foment reconeix que el seu Departament haurà de quedar-se amb les autopistes. De fet, en el cas de dos de les vies radials de Madrid, la R-3 i la R-5, el Ministeri haurà d'assumir-les abans de juliol de 2017, segons l'acord que va aconseguir amb el jutge  


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal