Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Software lliure per a mitigar la crisi

A diari fem ús de programes informàtics essencials per a la feina i per a la vida quotidiana, que estan darrere de tot: des d’un avió que s’enlaira a una trucada telefònica, de la declaració de la renda al disseny de qualsevol objecte. Però tot el software no és igual. La decisió d’utilitzar uns o altres porta aparellats dilemes ètics.
Posem per cas que es llevem un dimarts de matí i encenem el telèfon mòbil intel·ligent. Encara que no ens adonem, ja estem prenent una decisió de consum de software. Android, IOS o altre? Amb el telèfon en marxa ens posem davant de l’ordinador i l’engeguem. Què es carrega? Windows? Ubuntu? MacOS? Volem consultar el correu electrònic. A quin gestor li farem doble clic? Outlook? Thunderbird? Mentre comprovem el correu, ens agrada escoltar música on-line. Jamendo? Bandcamp? Spotify? Només portem desperts mitja hora i ja hem pres quatre decisions entre software lliure i software privatiu, entre dues formes d’entendre ferramentes essencials per a la comunicació, el treball i la cultura.
 il.lustració: Stickingcomics.com
.
Tal volta no som massa conscients, però totes aquestes diatribes tenen repercussions en com es reparteix el negoci que se’n deriva del funcionament de la societat de la informació. I encara més, tenen implicacions de molt de pes, més enllà dels diners: està en joc la nostra llibertat com a usuaris, la distribució del coneixement i la transmissió cultural entre iguals. El bé comú.
Els software lliure són més que programes informàtics gratuïts. De fet, alguns d’ells tenen un cost, encara que inferior al software privatiu. La principal característica del software lliure és que el seu codi, el disseny que el fa funcionar, és obert, públic, i està a disposició de qualsevol que desitge estudiar-lo, millorar-lo i compartir-lo. A més, una vegada s’ha millorat, es pot distribuir lliurement, al contrari del que passa amb el privatiu, que té el codi tancat, i en el que les llicències de distribució pertanyen en exclusiva al propietari. El major exemple de software privatiu? El sistema operatiu Windows, i tot el programari d’empreses com Microsoft o Adobe. Tal volta el software lliure més popular siga el sistema operatiu dels smartphones o telèfons intel·ligents, l’Android.
Andrés Pérez és enginyer de Telecomunicacions i un defensor acèrrim del software lliure. Ell en fa ús i tracta de difondre els avantatges a pesar de les resistències que s’ha trobat al llarg de l’estudi de la seua carrera: “està clar que l’objectiu de ‘teleco’ no és aprendre software lliure. El problema és, segons el meu punt de vista, que molts professors ni tan sols tenen clar el que és i ni el nomenen, amb el que és complicat que es difonga el seu ús”, es lamenta.
Per això es va plantejar realitzar una conferència que va pronunciar algunes setmanes enrere. En ella va explicar dos conceptes units entre ells, el software lliure i la cultura lliure. En un cas i l’altre, es fomenta l’estudi, la modificació i la difusió de les obres, siguen cançons, textos o programes informàtics, amb diferents graus d’atribució. Tot deriva, segons explica Andrés, del concepte ‘copyleft’ creat per Richard Mathew Stallman a principis dels 80. Stallman va crear de zero el sistema operatiu GNU i de la seua filosofia, que encara defensa a través de la Free Software Foundation, se’n deriven els conceptes de software i cultura lliures.

 Richard Stallman fou el creador del sistema operatiu GNU i de la seua filosofia se’n deriven els conceptes de software i cultura lliures. Foto: diginux0.
Richard Stallman fou el creador del sistema operatiu GNU i de la seua filosofia se’n deriven els conceptes de software i cultura lliures. Foto: diginux0.“El concepte de cultura lliure és una extrapolació del concepte software lliure. És hereu directe. Una obra cultural lliure és aquella que permet que s’utilitze, es modifique o es distribuïsca lliurement segons la voluntat de l’usuari”, comenta Andrés. El mateix succeeix amb programes com OpenOffice, pràcticament amb les mateixes funcions que un software privatiu com Office de Micrsosoft, o amb el Firefox de Mozilla, un navegador d’internet anàleg o fins i tot millor que l’Explorer, també de la companyia de Bill Gates, o el Chrome, de Google.



Motius ètics i pragmàtics

Per què hem de contemplar la  possibilitat de fer servir software lliure? Normalment, quan adquirim un ordinador, ens donen totes les facilitats per a caure en els sistemes operatius i programes privatius com Windows. “A efectes pràctics, Windows és gratis, i no és software lliure. La gent hauria de pagar per cada llicència, però es permet que no siga així per ‘enganxar’ als usuaris en una actitud que no es podria classificar-se com de foment de la llibertat del consumidor”, explica Andrés.
Per a ell, hi ha dos pilars que l’han fet decantar-se definitivament pel software lliure. D’una banda estan els motius ètics: “l’usuari té dret a exercir la seua llibertat de fer amb el programa el que vol, i normalment això no és així, no podem compartir. És com si no poguérem prestar un llibre que ens agrada a un amic. Com diu Stallman, si l’usuari de software no té llibertat, els programes es converteixen en instruments de poder injust”.
D’altra banda estan els motius pragmàtics. “El software lliure està pensat per a ser útil a la gent, no per a treure’ls els diners. En qualsevol client de GNU/Linux hi ha una aplicació amb la llista de tots els programes existents. Punxes, te’l baixes, i a funcionar. No has de buscar a internet, baixar-te un programa per accedir a la resta, trobar la forma d’executar l’instal·lador sense que se’t colen 20 programes més i altres tants virus que no vols, i tot el que passa amb el software privatiu”, es queixa Andrés. I en el cas d’Apple, per exemple “encara és pitjor: posen cargols pentagonals per a que no pugues desmuntar els dispositius”.

Estalvi i nous llocs de treball

Tot i que la utilització de software lliure té avantatges tant en l’aspecte (ètics i morals) i empresarial o de funcionament d’organitzacions (es poden adaptar les aplicacions al nostre negoci i sol ser més barat), la seua implantació no acaba de ser massiva. Països com Espanya fan esforços per adaptar-se, però hi ha un cas paradigmàtic en la implantació de software lliure en les administracions públiques com a mesura d’estalvi i reactivació de l’economia: el de la ciutat de Munich.
Com s’ha explicat en nombroses notícies, l’ajuntament de la ciutat alemanya va prendre la decisió en 2003 de mudar tota la xarxa municipal d’ordinadors a programes i sistemes operatius lliures. Eren 15.000 màquines en total i 10 anys després han fet públics els resultats. S’han invertit 20 milions d’euros (contra els 35 que suposava el contracte cancel·lat amb Microsoft) però, a canvi, s’han creat milers de llocs de treball i s’ha aconseguit tindre un sistema propi que es pot actualitzar segons les demandes de l’activitat de l’ajuntament i que, fins i tot, es pot vendre a altres ciutats que han mostrat interès.




Alguns programes per obrir boca

Encara que hi ha milers de programes per a tot tipus de funcionalitats, aquesta selecció podria ser un bon començament en el món del software lliure. Hi ha navegadors, fulles de càlcul, programes d’edició de textos, de presentacions, i un breu repàs a sistemes operatius tan cèlebres hui en dia com Android.
linux miniGNU/Linux: És un sistema operatiu fet públic l’any 1991 per l’informàtic Linus Torvalds sobre la base de la utilitat GNU (acrònim de ‘GNU no és Unix’) creada per Richard Stallman l’any 1983. Fou el primer programari lliure després d’una época en què el software va passar de ser majoritàriament obert a privatiu. Hui en dia encara es continua millorant i s’utilitza en molts ordinadors.
ubuntu miniUbuntu: Es tracta d’una distribució del sistema operatiu GNU/Linux pensada per a l’usuari mitjà i sense excesiva experiència. En zulú, Ubuntu significa ideologia ètica centrada en la lleialtat de les persones i les relacions entre elles. Està finançat pel magnat sud-africà Mark Shuttleworth i té versió en català.
android miniAndroid: Sobre una versió modificada de Linux es va crear Android, que hui és líder de vendes en programari per a telèfons intel·ligents amb una cota de mercat del 53%. Android Inc. era una xicoteta empresa fins que Google la va comprar l’any 2005 i, dos anys més tard, la companyia presentava el software com l’exemple de l’estàndard obert per a dispositius mòbils que preteneia promoure junt a 80 empreses més en la Open Handset Alliance. Gran part del codi de l’Android està obert.
openoffice miniOpenOffice El nom oficial és OpenOffice.org, però se’l denomina simplement OpenOffice. Es tracta d’un paquet ofimàtic col·laboratiu que té les mateixes funcionalitats que l’Office de Microsoft, encara que treballa amb formats que permeten una mida menor dels arxius. És compatible amb Windows, GNU/Linux, Solaris i MacOS. Segons alguns estudis, la seua implantació és superior al 20% a països com Alemanya, Polònia o República Txeca.
firefox miniFirefox: La primera versió d’aquest navegador web la van crear des de la Fundació MozillaDave Hyatt i Blake Ross. Idees tan genials com la navegació per pestanyes van aparéixer per primera vegada en aquest programa, que l’any 2009 va arribar als 1.000 milions de descàrregues.
thunderbird miniThunderbird: Un dels clients de correu electrònic més populars, de codi obert, i que li fa la competència directa a productes privatius com l’Outlook de Microsoft. Forma part també de la Fundació Mozilla i, com el Firefox, pot incloure complements per ampliar les seues funcions. Fou el resultat d’un alleugeriment d’un producte anterior de Mozilla i va nàixer l’any 2004.
VLC Media Player miniVLC media player: Probablement el reproductor multimèdia més versàtil que dóna suport a multitud de códecs d’àudio i vídeo que per a altres programes con el Windows Media Player són un autèntic problema. Pot reproduir DVDs xifrats i fins i tot es pot fer servir per a alguns tipus d’streamings. Compatible amb totes les plataformes (GNU/Linux, Windows, Mac OS, Syllable, BeOS, BSD, Pocket PC i Solaris).
filezilla miniFileZilla: Altre producte de la Fundació Mozilla lliure i de codi obert. Es tracta d’un client FTP, un programa que permet de forma senzilla i visual, amb una interfície dividida en quatre parts, compartir arxius a través de servidors de forma remota, des del nostre ordinador al propi servidor. FileZilla va començar com un projecte de classe d’informàtica l’any 2001.



Foto de portada: han Soete.
Autor Guillem Sanchis des dels nostres amics de Nonada.es
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal