Leer en castellano *
La seu d'Esquerra Unida en València va acollir una trobada clau sobre joventut: polítiques transformadores, lluites compartides i reconeixement a la tasca institucional
L’acte celebrat a Esquerra Unida del País Valencià va reunir a diferents representants del partit i la veu de la Ministra Sira Rego per reflexionar col·lectivament sobre el moment que viu la joventut. Especial rellevància va tindre la intervenció de la ministra Sira Rego, qui va exposar la tasca del seu ministeri i va defensar el valor polític i humà de la llei sobre menors migrants aprovada recentment al Parlament.
L’espai de trobada obert a la seu d’Esquerra Unida del País Valencià va esdevenir divendres passat un lloc de paraula, anàlisi i reconeixement. Sota el títol “Joventut i present polític”, l’acte va ser presentat per Bernabé Aldeguer, coordinador d’Esquerra Unida a València ciutat, que va obrir agraint la presència de militants i de la ministra Sira Rego, i reivindicant l’acte com a expressió d'una “agenda de resistència democràtica”.
Aldeguer va traçar una radiografia crítica de la gestió del govern municipal, que al seu parer invisibilitza la joventut i la tracta com a mà d’obra barata. Va denunciar que “la joventut ha sigut tractada com una mercaderia” i va acusar el govern local de “criminalitzar la pobresa i la protesta”. També va alertar que les polítiques juvenils s’han integrat dins d’una concepció que ell definí com “secció femenina, arts i oficis domèstics”, com a mostra d’una visió antiquada i conservadora.
El co-coordinador de Joves d’Esquerra Unida, Tomàs P. Alfonso, va oferir una mirada estructural i crítica sobre el significat de ser jove avui. Va començar destacant la seua voluntat de contribuir al debat des d’una perspectiva política i militant: “Jo parle de joventut no com a expert acadèmic, sinó com algú que la viu i la pateix”.
Va subratllar que “no es pot ser jove i estar eternament precari”, afirmant que això “no és joventut, és precarietat”. Va posar en dubte la narrativa de desinterés i va defensar que “els joves no són més ignorants que altres col·lectius; la ignorància és transversal”. A més, va afegir: “El que passa és que no tenim espais per incidir, per transformar la realitat”.
Un dels punts centrals del seu discurs fou el qüestionament dels mites que envolten la joventut. “No és que els joves no lluiten pels seus drets; és que moltes vegades ningú els pregunta quins són”, va dir. També va defensar formes de participació no tradicionals: “Estan als moviments pel dret a l’habitatge, al feminisme, al moviment ecologista... però no sempre en els partits”.
Pel que fa a la dreta i ultradreta, va alertar que “el problema no és només el vot, sinó la interiorització de valors neoliberals i masclistes que cal combatre culturalment”. Va remarcar la importància de la bretxa de gènere: “Les dones joves són cada vegada més d’esquerres, però hem de preguntar-nos per què alguns homes joves es deixen seduir per discursos d’odi”.
Va fer també una crida a revisar l’estratègia comunicativa: “No es tracta només de tindre xarxes socials, sinó d’escoltar i generar comunitats on el jovent se senta reconegut i escoltat”. I va concloure amb una reflexió clara: “Si volem que la joventut participe, cal que puga canviar coses. Sense incidència, no hi ha política real”.
Rosa Pérez, coordinadora d’EUPV, va recordar amb emoció el seu passat com a estudiant mobilitzada: “Jo vaig entrar en política lluitant contra el Pla Bolonya i contra les universitats privades”. Va criticar que hui en dia “un jove pot comprar un títol universitari si té diners, mentre altres han d’aconseguir notes altíssimes per accedir a una pública”. Va denunciar que “les reformes laborals han anat laminant els drets de la classe treballadora” i que el jovent actual viu amb “falta d’expectatives i una sensació de frustració”. A més, va posar el focus en l’auge de discursos reaccionaris: “Veiem actituds sexistes en joves que són una resposta directa a les conquestes del feminisme”.
Pérez va reconéixer també els límits institucionals: “Transformar des del govern no és fàcil, perquè hi ha qui té més poder i no vol canvis. Però no per això hem de deixar de lluitar”. També va mostrar preocupació per la comunicació política: “Si només depenem de les xarxes socials per arribar al jovent, tenim un problema”. Tot i això, va expressar amb convicció el seu compromís: “Estic orgullosa de formar part d’una organització que no només pensa en el futur, sinó que actua en el present”.
El moment central de l’acte va arribar amb la intervenció de Sira Rego, ministra d’Infància i Joventut. Amb to directe i proper, Rego va començar afirmant: “Estic molt il·lusionada de ser a València. Tornar a casa, amb la meua gent, és sempre especial”. Va remarcar que el seu ministeri “no és neutral ideològicament, ni programàticament. Té una intenció clara: transformar en la mesura de les nostres possibilitats”.
Amb una visió decidida i realista, Rego va reconéixer els límits: “No tenim una vareta màgica, però sí un compromís clar amb els drets de la joventut i de la infància”. Va anunciar un estudi rigorós sobre l’estat de la joventut i va assenyalar que “la problemàtica de l’habitatge es menja tota la millora salarial”. També va parlar de l’entorn digital com un espai de disputa: “Hem d’organitzar-nos també ací. No podem deixar aquest espai en mans de grans corporacions que només busquen benefici”.
Un dels moments més emotius va ser quan Rego va defensar la recent aprovació de la llei sobre menors migrants: “El Reial decret no és només un instrument administratiu. És una eina ideològica per combatre el discurs de la ultradreta”. I va afegir amb contundència: “Incomodar el poder no és només cridar més. És actuar, trencar governs del PP i Vox, i garantir drets”. Sobre el paper del seu ministeri va insistir: “Nosaltres som en el govern per ser un instrument de la gent treballadora. Qualsevol demanda, encara que no siga de joventut, la farem nostra”.
Va cloure la seua intervenció amb una crida a l’esperança i al compromís col·lectiu: “Tenim la responsabilitat de construir un model de societat que pose en el centre els més vulnerables. Això no és utopia, és voluntat política”.
En Castellano
La sede de Esquerra Unida en València acogió un encuentro clave sobre juventud: políticas transformadoras, luchas compartidas y reconocimiento a la labor institucional
El acto celebrado en Esquerra Unida del País Valencià reunió a diferentes representantes del partido y a la voz de la ministra Sira Rego para reflexionar colectivamente sobre el momento que vive la juventud. Especial relevancia tuvo la intervención de la ministra Sira Rego, quien expuso la labor de su ministerio y defendió el valor político y humano de la ley sobre menores migrantes aprobada recientemente en el Parlamento.
El espacio de encuentro abierto en la sede de Esquerra Unida del País Valencià se convirtió el pasado viernes en un lugar de palabra, análisis y reconocimiento. Bajo el título “Juventud y presente político”, el acto fue presentado por Bernabé Aldeguer, coordinador de Esquerra Unida en València ciudad, quien abrió agradeciendo la presencia de militantes y de la ministra Sira Rego, y reivindicando el acto como expresión de una “agenda de resistencia democrática”.
Aldeguer trazó una radiografía crítica de la gestión del gobierno municipal, que a su parecer invisibiliza a la juventud y la trata como mano de obra barata. Denunció que “la juventud ha sido tratada como una mercancía” y acusó al gobierno local de “criminalizar la pobreza y la protesta”. También alertó de que las políticas juveniles se han integrado dentro de una concepción que él definió como “sección femenina, artes y oficios domésticos”, como muestra de una visión anticuada y conservadora.
El co-coordinador de Jóvenes de Esquerra Unida, Tomàs P. Alfonso, ofreció una mirada estructural y crítica sobre el significado de ser joven hoy. Comenzó destacando su voluntad de contribuir al debate desde una perspectiva política y militante: “Yo hablo de juventud no como experto académico, sino como alguien que la vive y la padece”.
Subrayó que “no se puede ser joven y estar eternamente precario”, afirmando que eso “no es juventud, es precariedad”. Puso en duda la narrativa del desinterés y defendió que “los jóvenes no son más ignorantes que otros colectivos; la ignorancia es transversal”. Además, añadió: “Lo que pasa es que no tenemos espacios para incidir, para transformar la realidad”.
Uno de los puntos centrales de su discurso fue el cuestionamiento de los mitos que rodean a la juventud. “No es que los jóvenes no luchen por sus derechos; es que muchas veces nadie les pregunta cuáles son”, dijo. También defendió formas de participación no tradicionales: “Están en los movimientos por el derecho a la vivienda, en el feminismo, en el movimiento ecologista... pero no siempre en los partidos”.
En cuanto a la derecha y la ultraderecha, alertó de que “el problema no es solo el voto, sino la interiorización de valores neoliberales y machistas que hay que combatir culturalmente”. Remarcó la importancia de la brecha de género: “Las mujeres jóvenes son cada vez más de izquierdas, pero debemos preguntarnos por qué algunos hombres jóvenes se dejan seducir por discursos de odio”.
También hizo un llamamiento a revisar la estrategia comunicativa: “No se trata solo de tener redes sociales, sino de escuchar y generar comunidades donde la juventud se sienta reconocida y escuchada”. Y concluyó con una reflexión clara: “Si queremos que la juventud participe, es necesario que pueda cambiar cosas. Sin incidencia, no hay política real”.
Rosa Pérez, coordinadora de EUPV, recordó con emoción su pasado como estudiante movilizada: “Yo entré en política luchando contra el Plan Bolonia y contra las universidades privadas”. Criticó que hoy en día “un joven puede comprar un título universitario si tiene dinero, mientras otros deben conseguir notas altísimas para acceder a una pública”. Denunció que “las reformas laborales han ido laminando los derechos de la clase trabajadora” y que la juventud actual vive con “falta de expectativas y una sensación de frustración”. Además, puso el foco en el auge de discursos reaccionarios: “Vemos actitudes sexistas en jóvenes que son una respuesta directa a las conquistas del feminismo”.
Pérez reconoció también los límites institucionales: “Transformar desde el gobierno no es fácil, porque hay quien tiene más poder y no quiere cambios. Pero no por eso debemos dejar de luchar”. También mostró preocupación por la comunicación política: “Si solo dependemos de las redes sociales para llegar a la juventud, tenemos un problema”. Aun así, expresó con convicción su compromiso: “Estoy orgullosa de formar parte de una organización que no solo piensa en el futuro, sino que actúa en el presente”.
El momento central del acto llegó con la intervención de Sira Rego, ministra de Infancia y Juventud. Con tono directo y cercano, Rego comenzó afirmando: “Estoy muy ilusionada de estar en València. Volver a casa, con mi gente, es siempre especial”. Remarcó que su ministerio “no es neutral ideológicamente, ni programáticamente. Tiene una intención clara: transformar en la medida de nuestras posibilidades”.
Con una visión decidida y realista, Rego reconoció los límites: “No tenemos una varita mágica, pero sí un compromiso claro con los derechos de la juventud y de la infancia”. Anunció un estudio riguroso sobre el estado de la juventud y señaló que “la problemática de la vivienda se come toda la mejora salarial”. También habló del entorno digital como un espacio de disputa: “Debemos organizarnos también aquí. No podemos dejar este espacio en manos de grandes corporaciones que solo buscan beneficio”.
Uno de los momentos más emotivos fue cuando Rego defendió la reciente aprobación de la ley sobre menores migrantes: “El Real Decreto no es solo un instrumento administrativo. Es una herramienta ideológica para combatir el discurso de la ultraderecha”. Y añadió con contundencia: “Incomodar al poder no es solo gritar más. Es actuar, romper gobiernos del PP y Vox, y garantizar derechos”. Sobre el papel de su ministerio insistió: “Nosotros estamos en el gobierno para ser un instrumento de la gente trabajadora. Cualquier demanda, aunque no sea de juventud, la haremos nuestra”.
Concluyó su intervención con un llamamiento a la esperanza y al compromiso colectivo: “Tenemos la responsabilidad de construir un modelo de sociedad que ponga en el centro a los más vulnerables. Eso no es utopía, es voluntad política”.
Cap comentari :