#CampDeTúria #DiputacióValència
Els carrers, museus i serveis municipals de 14 localitats del Camp de Túria esperen transformacions que encara no han pogut culminar-se.
La Diputació de València prorroga fins al setembre de 2026 el termini d’execució i justificació del Pla d’Inversions 2022-2023, amb 3 milions pendents d’executar només a la comarca del Camp de Túria.
El Camp de Túria concentra 40 actuacions incloses dins del Pla d’Inversions 2022-2023, repartides entre 14 ajuntaments i la Mancomunitat. Totes elles continuen pendents de finalització, amb un pressupost total de 3.028.296 euros. L’ampliació del termini fins al 30 de setembre de 2026 —impulsada per l’àrea de Cooperació Municipal que coordina la vicepresidenta primera de la Diputació, Natàlia Enguix— permetrà als municipis completar els tràmits necessaris per a no perdre les ajudes assignades.
Entre les actuacions més destacades hi ha la remodelació del parc Benjamín March Civera a la Pobla de Vallbona, pressupostada en 429.000 euros; la instal·lació d’un sistema de videovigilància a Riba-roja, amb un cost de 350.000 euros; la intervenció al museu de Casinos, amb la mateixa quantia, o la col·locació de pantalles LED a Nàquera, valorada en 148.000 euros.
La pròrroga també afecta altres comarques com la Serrania, amb 48 obres pendents valorades en 2.446.900 euros, i el Racó d’Ademús, amb 24 actuacions per executar i una dotació de 1.061.165 euros. A Chelva, per exemple, està prevista la creació d’una casa museu (235.000 euros), mentre que a Chulilla es treballa en la regeneració de la Muela (146.000 euros) i a Villar del Arzobispo en millores d’accessibilitat (168.000 euros). A Castielfabib, ja al Racó d’Ademús, es vol pavimentar diversos carrers per 185.000 euros, i a Vallanca millorar l’enllumenat amb 127.000 euros.
Des de la Diputació assenyalen que el pla “es va rebre amb un grau d’execució molt baix, agreujat després per la DANA i altres dificultats com l’encariment de costos o la manca d’empreses adjudicatàries”. L’objectiu de la pròrroga és, segons la vicepresidenta Enguix, “donar temps als ajuntaments perquè puguen completar els tràmits i garantir que arribe fins a l’últim euro als municipis”.
Dels 148,8 milions d’euros aprovats en el marc del pla 22-23, només s’han certificat obres per 55,3 milions. Actualment, hi ha més de 31 milions en fase de documentació o adjudicació i altres 39 milions sense certificar, amb un total de 558 projectes incomplets arreu de la província.
Paral·lelament, la Diputació ha engegat un nou model d’ajudes anomenat Pla Obert. Este sistema elimina terminis fixos i permet que els ajuntaments sol·liciten inversions quan ho necessiten. Amb una dotació de 100 milions d’euros per a enguany, ja s’han aprovat prop de 400 projectes per valor de 60 milions. Enguix destaca que esta nova línia “respon millor a situacions imprevistes com la DANA o la pandèmia”.
A més, la corporació provincial ha flexibilitzat la gestió del pla anterior, permetent la substitució de projectes no viables per altres més adequats a les necessitats locals. A tall d’exemple, Sueca destinarà romanents d’un projecte descartat a habilitar un nou espai per a Serveis Socials.
També s’ha reorganitzat la Diputació per reforçar l’assistència tècnica als ajuntaments, especialment als més afectats per la DANA. Esta tasca recau ara en el diputat Ricardo Gabaldón, mentre que la gestió de Personal passa a mans de Reme Mazzolari.
![]() |
Obres al Parc Benjamin March Civera de La Pobla |
Cap comentari :