La Diputació digitalitza 6.974 pàgines sobre el reclutament militar a Castelló entre 1879 i 1924 La Diputació digitalitza 6.974 pàgines sobre el reclutament militar a Castelló entre 1879 i 1924
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Diputació digitalitza 6.974 pàgines sobre el reclutament militar a Castelló entre 1879 i 1924

    

Una finestra oberta al passat militar dels pobles de la província, ara consultable en línia

#ArxiuCastelló #MemòriaHistòrica #Digitalització


La Diputació de Castelló ha posat en línia quasi set mil pàgines d’expedients històrics de quintes i reemplaçaments militars que abracen des de 1879 fins a 1924. Els documents detallen noms, municipis, exempcions i destins de milers de joves convocats a files, i ja poden consultar-se a través del portal de l’arxiu provincial.

En la trinxera del paper, ara també en digital. La Diputació de Castelló ha fet un pas més en la digitalització del seu patrimoni documental: quasi set mil pàgines que contenien els llistats de reclutament militar entre 1879 i 1924 ja estan disponibles per a consulta pública a través d’internet. Es tracta de documents que expliquen, negre sobre blanc, qui era cridat a files, qui s’escapava, i qui s’estalviava el servei militar, amb el nom, cognoms, poble d’origen i sovint també el destí assignat.

“Esta terra té una història molt rica, i el nostre treball és fer més accessible l’arxiu històric perquè qualsevol puga recuperar la memòria de la província amb un sol clic”, ha explicat Marisa Torlà, diputada de l’àrea d’Arxiu, Gestió Documental i Publicacions. Ho ha dit dins de les activitats enfocades a “garantir la conservació i difusió del patrimoni documental provincial”, segons consta en un comunicat de la institució.

Segons Torlà, el projecte té una doble mirada: val tant per a investigadors especialitzats com per a qualsevol ciutadà que vullga indagar en la història familiar o del seu poble. “És una documentació valuosa, d’interés per a estudiar la societat de finals del XIX i principis del XX”, ha remarcat.

En total, s’han digitalitzat 6.974 pàgines distribuïdes en 36 expedients, on apareixen els llistats de joves convocats a l’exèrcit, les quotes de reemplaçament que tocaven per cada municipi, i també les excepcions: gent exempta, declarada no apta o directament pròfuga. Dades que poden ser útils no sols per a genealogistes o historiadors, sinó també per a analitzar la participació dels castellonencs en guerres com les colonials.

“La digitalització d’aquests documents assegura que no es perda eixa memòria històrica i en facilita la consulta de manera àgil”, ha afegit la diputada. El material es pot consultar en línia a través del portal de difusió de l’arxiu de la Diputació de Castelló.

Redacció Crònica

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal