#ReferendumEscolar #ValenciaEducación
En un moment on l'educació és clau per al futur dels nostres xiquets, les famílies de la Comunitat Valenciana han alçat la veu per decidir sobre la llengua en les aules.
El valencià s'ha imposat amb un 50,53% dels vots en el referèndum escolar impulsat per la Generalitat Valenciana, reflectint la diversitat lingüística de la Comunitat Valenciana.
El referèndum escolar, promogut e imposat pel president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha conclòs amb una victòria del valencià com a llengua vehicular preferida per a l'educació dels xiquets. Aquesta consulta, que formava part de les promeses electorals de Mazón, ha revelat una realitat lingüística diversa i complexa a la Comunitat Valenciana.
El valencià ha obtingut un 50,53% dels vots, enfront del 49,47% que ha optat pel castellà. Aquest resultat, tot i que ajustat, mostra una preferència per la llengua autòctona en dues de les tres províncies valencianes. A Castelló, el valencià ha aconseguit un suport del 70,50%, mentre que a València, la preferència pel valencià ha estat del 57,84%. Només a Alacant, el castellà ha guanyat amb un 65,89% dels vots.
La participació en el referèndum ha estat del 58,61%, amb un total de 339.411 famílies votants. Aquest percentatge ha estat considerat un revés, especialment tenint en compte que la decisió sobre la llengua és crucial per a la trajectòria educativa dels alumnes.
El referèndum ha estat criticat per diversos sectors. La baixa participació i el fet que el castellà només haja guanyat a Alacant, la terra natal de Mazón, han posat en evidència una desconnexió de Mazón i el seu govern amb la resta de la Comunitat Valenciana. A més, la implementació dels resultats del referèndum en els centres educatius pot generar diverses situacions complexes, com ara la necessitat de canviar materials i llibres, trasllats d'alumnes i professors, i problemes de ratios en les classes.
El referèndum era més una decisió ideològica que ha perdut l'equip de Mazón front a les famílies i la tranquil·litat i el consens del valencià que tenien les famílies.
Cap comentari :