#8MValència #DANAFeminista #MazonDimissio
Un 8M marcat per la protesta i la crítica a la gestió de la DANA
Les manifestacions del Dia Internacional de la Dona han tornat a omplir València de pancartes, consignes i reivindicacions. Enguany, a més de les demandes habituals d'igualtat i drets, el malestar per la gestió de la DANA i les seues conseqüències per a les dones ha sigut un dels punts centrals de la protesta. Dues marxes feministes han recorregut la ciutat, cadascuna amb el seu propi enfocament, però amb un missatge clar: la desigualtat persisteix, i la resposta institucional no ha estat a l'altura.
Dues manifestacions, un mateix crit
Com cada any, la Coordinadora Feminista de València i l'Assemblea Feminista de València han organitzat les seues respectives mobilitzacions. La de la Coordinadora ha eixit a les 18.30 h des de la Porta de la Mar, passant per Colón, Xàtiva i la Plaça de l'Ajuntament fins a arribar a la Plaça de la Reina. L'Assemblea, per la seua banda, ha començat a les 16.30 h des del CIE de Zapadores i ha arribat fins a la Plaça de la Mare de Déu.
Les pancartes han deixat clar que l'esperit reivindicatiu continua intacte: "No són clients, són puters", "El feminisme camina per davant, el masclisme camina cap arrere" o "Amb o sense roba, el meu cos no es toca". Els càntics han ressonat amb força pels carrers, especialment contra la violència masclista i la inacció governamental.
La DANA, un exemple més de desigualtat
A la lectura del manifest, dues veïnes de l'Horta Sud han posat de relleu com les dones han quedat en segon pla en la resposta a la DANA. "En totes les catàstrofes, la violència i les necessitats de les dones queden invisibilitzades", ha denunciat Pilar Tormo, portaveu de les afectades.
El manifest ha anat més enllà: s'ha denunciat la bretxa salarial, la precarietat i les càrregues invisibles en l'àmbit domèstic. A més, s'ha reclamat una legislació abolicionista de la prostitució, la pornografia i els ventres de lloguer, afirmant que "mai aconseguirem la igualtat mentre existisca".
Crítiques al govern valencià i a la resposta institucional
El govern valencià ha rebut dures crítiques durant la jornada. "Cap administració ha pres mesures contundents per a protegir les dones afectades per la DANA", s'ha escoltat entre la multitud. Segons dades del Ministeri d'Igualtat, la violència masclista ha repuntat als municipis més afectats per la catàstrofe, però la resposta ha sigut "insuficient". Els crits de "Mazón dimissió" han sigut una constant durant la manifestació.
Presència política i discurs institucional
La manifestació de la Coordinadora Feminista ha comptat amb la presència de figures polítiques com la ministra de Ciència, Diana Morant del PSPV, la ministra de Joventut Sira Rego -en la foto amb la exconsellera Rosa Pérez ambdues d'Esquerra Unida - i la portaveu de Compromís en el Congrés, Àgueda Micó. Morant ha assegurat que "les persones més vulnerables són les que més patixen" i ha criticat que les dones han tingut "les pitjors condicions" en la gestió de la DANA.
Lluita transfeminista i antiracista
Mentrestant, la protesta de l'Assemblea Feminista ha posat l'accent en el transfeminisme i l'antiracisme. Han denunciat la precarietat de les dones migrants i racialitzades i l'auge del discurs d'odi de la ultradreta. "Un sistema que prioritza el benefici econòmic per damunt de la vida és insalvable", han advertit.
El missatge final ha sigut clar: la lluita continua, i el feminisme no farà cap pas arrere davant la desigualtat ni davant els qui neguen la violència masclista.
Crónica CT* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :