CCOO demana mesures per corregir la desigualtat laboral entre dones i homes CCOO demana mesures per corregir la desigualtat laboral entre dones i homes
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

CCOO demana mesures per corregir la desigualtat laboral entre dones i homes



Segons l’informe presentat este divendres per CCOO PV, les dones a la Comunitat Valenciana tenen una menor presència en el mercat laboral i constitueixen el 75% de les jornades parcials.

La Comunitat Valenciana celebra este 8 de març, Dia Internacional de la Dona, amb un informe que posa de manifest les desigualtats laborals entre dones i homes. Presentat este divendres per CCOO PV, el document revela que les dones, tot i representar el 51,44% de la població en edat de treballar, només constitueixen el 46,5% del mercat laboral. A més, el 75% de les jornades parcials les realitzen dones.

L’estudi, presentat per la secretària general de CCOO PV, Ana García, i la responsable de Dones i Igualtat, Cloti Iborra, mostra que la taxa d’activitat femenina és del 53,9%, mentre que la masculina arriba al 63,9%. Tot i que s’ha assolit la major taxa d’ocupació femenina de la història, encara hi ha una bretxa de més de nou punts entre dones i homes (47% i 56,3%, respectivament). La taxa d’inactivitat femenina (46,1%) continua sent superior a la masculina (36,1%).

En matèria de desocupació, les dones també patixen més que els homes. La taxa de desocupació femenina és del 12,9%, enfront de l’11,9% dels homes. En el quart trimestre de 2024, quasi la meitat de la població aturada de la Comunitat Valenciana era femenina (48,9%). D’entre les 163.200 dones sense treball, 9.300 (5,7%) buscaven la seua primera ocupació.

Quant a les condicions laborals, la taxa d’assalarització femenina (88,2%) és superior a la masculina (79,5%), mentre que l’11,8% de les dones treballa per compte propi. Pel que fa a la cura de menors, en 2023 es van sol·licitar 3.961 excedències per este motiu, el 87,7% de les quals van ser instades per dones (3.474) i només el 12,3% per homes (487). Tot i que esta última xifra ha augmentat des del 2013, quan se situava en un 4,6%.

Les desigualtats es tradueixen també en una menor capacitat econòmica de les dones. Segons l’Enquesta anual d’estructura salarial (EES), en 2022 la bretxa salarial de gènere a la Comunitat Valenciana era del 17%, amb una diferència de 4.549 euros anuals entre el salari mitjà dels homes (26.683 euros) i el de les dones (22.135 euros). Tot i que en 2021 la bretxa era del 20,2%, la reducció de 3,2 punts encara no és suficient per aconseguir la igualtat real.

En matèria de pensions, les dades de la Seguretat Social de 2022 indiquen que les dones valencianes cobraven un 32% menys que els homes. La seua pensió mitjana mensual era de 948 euros, enfront dels 1.395 euros dels homes, la qual cosa suposa una diferència de 446 euros cada mes.

La jornada parcial “limita les possibilitats de promoció de les dones i la seua trajectòria laboral”, ja que dificulta l’accés a la formació dins de les empreses i, per tant, a l’ascens professional. Ana García ha destacat que, a més dels sostres de cristall, hi ha els “sòls enganxosos”, que impedixen que les dones desenvolupen carreres professionals d’èxit.

En paraules de García, la desigualtat té causes estructurals: “Quan hi ha treball temporal, reducció de jornada o desocupació, quasi sempre afecta més les dones”. Aquest fenomen es deu, en part, a la càrrega de treball domèstic i de cures que se'ls assigna de manera tradicional. “És fonamental impulsar polítiques públiques que garantisquen que les cures siguen compartides per homes i dones”, va afegir.

Malgrat les desigualtats persistents, CCOO PV valora positivament els avanços en matèria salarial i de pensions en els últims anys. La líder sindical ha destacat que les polítiques implementades gràcies al diàleg social han permés reduir algunes bretxes, citant com a exemples la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) i els acords en convenis col·lectius.

CCOO PV proposa continuar incrementant el SMI fins al 60% de la mitjana salarial, en compliment de la Carta Social Europea. També considera necessari dignificar el sector de les cures, que consideren infravalorat i mal remunerat, així com establir un Pacte Estatal per les Cures per garantir una xarxa pública universal en este àmbit.

Respecte a l’impacte de la DANA en l’ocupació, García ha admés que encara no es disposa de dades concretes, ja que moltes persones continuen en ERTO. No obstant això, ha valorat positivament les mesures de protecció activades: “El més important és que s’ha posat en marxa un escut social per protegir l’economia i l’ocupació”.

Finalment, Cloti Iborra ha denunciat que els partits de l’extrema dreta intenten eliminar les polítiques d’igualtat perquè saben que són efectives. Des de CCOO PV han insistit en la necessitat de mantindre i reforçar les mesures d’igualtat, amb recursos econòmics i un compromís ferm de les institucions públiques. “Necessitem temps, constància i pressupostos per garantir un canvi real i efectiu”, ha conclòs.



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal