Veïns i col·lectius debaten sobre la gentrificació i el dret a la vivenda en València el 12 de febrer Veïns i col·lectius debaten sobre la gentrificació i el dret a la vivenda en València el 12 de febrer
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Veïns i col·lectius debaten sobre la gentrificació i el dret a la vivenda en València el 12 de febrer

#Valencia #Gentrificació #DretHabitatge #PAH #EUPV

"Els barris de València estan en perill d'extinció si no es posa fre a l'especulació immobiliària."

Davant aquest escenari, el pròxim 12 de febrer, a les 18:30 h, a la seu d’EUPV (C/Borrull, 25), s'ha convocat la xarrada "Rendistes i especuladors: fora de València!". L’acte comptarà amb la participació de Luis Vargas, portaveu de la PAH; Marc Aparisi, de La Saïdia Comuna; i Maria Alandes, portaveu de La Mataobras, i estarà moderat per Bernabé Aldeguer, coordinador d’EU València CiutaT

"Plataformes veïnals i col·lectius socials organitzen una xarrada per denunciar l'impacte de la turistificació i la compra massiva d'habitatges per fons d'inversió."

Els barris de València viuen un procés accelerat de transformació urbana que està expulsant el veïnat de tota la vida. La turistificació i la gentrificació han convertit la ciutat en un pol d'atracció per a inversors immobiliaris, amb lloguers desorbitats i una proliferació de pisos turístics que dificulta l'accés a l'habitatge. Per fer front a aquesta realitat, col·lectius com la PAH, La Saïdia Comuna i La Mataobras han organitzat una xarrada per debatre solucions i exigir mesures efectives.

Una ciutat convertida en mercat immobiliari

Els fons d'inversió han trobat a València un terreny propici per a la compra massiva d'immobles, generant un augment de preus que expulsa les classes populars. Segons dades oficials del 2024, el nombre d'habitatges turístics ha crescut més d'un 50% en un any, superant els 10.300 allotjaments registrats. Zones com Ciutat Vella i Russafa són especialment afectades, amb barris sencers transformats en zones per a turistes, mentre que el preu del lloguer havia  augmentat més d'un 45% des de 2014.

Aquesta situació ha disparat el nombre de desnonaments. El 75% d'ells per impagament de lloguer, i la tendència s'ha agreujat en els últims anys. Els afectats denuncien la manca de regulació i el paper de les administracions, a qui acusen de no posar fre a l’especulació.

Turisme entre barrots

Els han anomenat cadafals per a bous o gàbies per a turistes, i la descripció no podria ser més encertada. Al cor del Botànic, al districte d’Extramurs de València, han convertit diversos baixos en allotjaments turístics que, des de l’exterior, recorden més unes cel·les de presó que uns apartaments pensats per a unes vacances plàcides a la Mediterrània.

Respostes col·lectives: alternatives per a un habitatge digne

El pròxim 12 de febrer, a les 18:30 h, a la seu d’EUPV (C/Borrull, 25), s'ha convocat la xarrada "Rendistes i especuladors: fora de València!". L’acte comptarà amb la participació de Luis Vargas, portaveu de la PAH; Marc Aparisi, de La Saïdia Comuna; i Maria Alandes, portaveu de La Mataobras, i estarà moderat per Bernabé Aldeguer, coordinador d’EU València Ciutat.

Durant la trobada es posaran sobre la taula, per a debatre,  diferents propostes per a frenar l’especulació, com la regulació dels lloguers, la limitació dels pisos turístics i la promoció d’un parc d’habitatge públic. Plataformes com Veïnat en Perill d'Extinció o la PAH reclamen mesures urgents, com l'us del  dret de tanteig i retracte per a evitar que fons d’inversió acaparen propietats i l’impuls d’una llei que garantisca habitatges assequibles per a les famílies amb menys recursos.

Una lluita per l’habitatge que continua

La batalla contra la gentrificació no és nova, però cada vegada són més les persones afectades per aquesta problemàtica. L’acte del 12 de febrer busca mobilitzar el veïnat i generar un espai de debat que permeta articular respostes. Sense regulacions efectives, el futur de València com a ciutat habitable està en risc. Els col·lectius insisteixen: la ciutat ha de ser per a qui la viu, no per a qui especula amb ella.

   

Imatge de ElSalto



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal