#Trump #Zelenski #Ucraïna
Durant la seua primera legislatura, el president dels Estats Units, Donald Trump, va pressionar al seu homòleg ucraïnés, Volodímir Zelenski, perquè investigara a Hunter Biden, fill del seu rival polític Joe Biden. Ara, en un gir inesperat, Trump ha iniciat negociacions de pau amb Rússia sobre el conflicte a Ucraïna, però sense comptar amb la participació d'Europa ni del mateix Ucraïna.
En juliol de 2019, una conversa telefònica entre Trump i Zelenski va revelar que el president nord-americà va sol·licitar repetidament al líder ucraïnés que investigara a Hunter Biden, qui havia tingut negocis a Ucraïna mentre el seu pare era vicepresident. Segons la transcripció de la trucada, Trump va dir: "Se'n parla molt del fill de Biden... el que pugues fer amb el fiscal general serà genial" . Aquesta pressió va desencadenar una investigació que va portar al primer impeachment contra Trump.
Ara, en la seua segona legislatura, Trump ha decidit negociar directament amb Rússia per posar fi a la guerra a Ucraïna, però ha exclòs tant a Europa com a Ucraïna de les converses inicials. El seu enviat especial, Keith Kellogg, va justificar aquesta decisió afirmant que "hi havia molta gent a la taula" en negociacions anteriors que no van funcionar .
Aquesta exclusió ha generat crítiques per part de líders europeus i del mateix Zelenski. El president ucraïnés ha qualificat qualsevol acord sense la participació del seu país com inacceptable i ha expressat la seua preocupació per les decisions que es prenguen sense consultar Ucraïna. Per la seua banda, el president del Consell Europeu, Antonio Costa, ha declarat: "No hi haurà pau justa ni duradora sense la participació d'Europa i sense l'acord d'Ucraïna" . A més Trump ha anomenat dictador a Zelenski, en una interpretació que pretén canviar la secuencia real dels fets. No hi ha eleccions perquè hi ha guerra, o hi ha guerra per falta d'eleccions.
Les raons darrere d'aquestes accions de Trump semblen estar arrelades en la seua visió de la política exterior i els seus interessos nacionals i personals. Durant la seua campanya electoral, Trump va prometre reduir la implicació dels Estats Units en conflictes estrangers i centrar-se en els interessos econòmics del país. A més, ha expressat en diverses ocasions el seu desig de millorar les relacions amb Rússia. Aquest enfocament podria explicar per què ha optat per negociar directament amb Putin, excloent altres actors clau com Europa i Ucraïna.
Aquesta situació ha deixat a Ucraïna en una posició vulnerable, ja que les decisions que afecten el seu futur s'estan prenent sense la seua participació directa. A més, ha generat tensions amb els aliats europeus, que se senten marginats en un assumpte que afecta directament la seguretat i l'estabilitat del continent.
Àgora CT
![]() |
Publicació d'ahir a la web de la Casa Blanca |
Cap comentari :