Llíria inicia l’excavació al Solar de Banyuls per a recuperar la muralla islàmica Llíria inicia l’excavació al Solar de Banyuls per a recuperar la muralla islàmica
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Llíria inicia l’excavació al Solar de Banyuls per a recuperar la muralla islàmica


#Llíria #PatrimoniHistòric #ExcavacióArqueològica

El passat de Llíria torna a emergir sota terra, amb una excavació que busca desenterrar la seua història medieval.

L'Ajuntament de Llíria ha iniciat els treballs d'excavació al Solar de Banyuls per a documentar i protegir els vestigis de la muralla medieval islàmica. Este projecte, finançat amb fons europeus, pretén posar en valor el patrimoni històric de la Vila Vella i crear un nou espai d'interés arqueològic i turístic.

Els treballs han començat esta setmana en la zona situada entre els carrers del Remei i del Cura Roca, dins de l’Actuació Aïllada número 4 del Pla Especial de Rehabilitació de la Vila Vella (PEPRI). Segons ha explicat la regidora de Patrimoni Històric, Remo Tordera, “s'ha contractat una empresa per a proporcionar els mitjans mecànics i humans necessaris per a l’excavació d’estes parcel·les de titularitat municipal que conformen el Solar de Banyuls, treballs que estaran supervisats per una arqueòloga també contractada a este efecte”.

Segons tenim constància en Crònica, en esta intervenció es preveu confirmar l’existència d’una torre defensiva i un possible llenç de muralla de l’antiga fortificació medieval islàmica de Llíria. Esta excavació prèvia permetrà ajustar al màxim les previsions del futur projecte d’execució, incorporant mesures específiques per a la protecció i posada en valor dels possibles vestigis arqueològics.

El projecte, finançat íntegrament amb una ajuda de 922.294 euros de fons europeus, es desenvoluparà en tres fases. La primera consistirà en la recuperació i preservació del traçat de la muralla àrab. La segona inclourà la rehabilitació d’un edifici públic situat davant de l’església de la Sang, amb finalitats turístiques i interpretatives. Finalment, la tercera fase preveu la creació d’un nou espai públic d’interés arqueològic i turístic, definit per la recuperació d’una part del llenç de muralla que envoltava l’antiga alcassaba de la Llíria andalusina.

L’alcalde de Llíria, Joanma Miguel, ha subratllat que esta intervenció “marca l’inici de la recuperació d’uns espais que porten dècades esperant la seua posada en valor patrimonial. L’objectiu és integrar els vestigis arqueològics en el conjunt declarat Bé d’Interés Cultural que conforma la Vila Vella, generant nous espais d’atracció i recorreguts turístics que, a més de revitalitzar el barri, ajudaran a entendre l’evolució urbana de la ciutat al llarg de la història”.

Amb estes actuacions, Llíria fa un pas més en la conservació del seu patrimoni històric, posant en valor elements arquitectònics que reforcen la identitat i la memòria de la ciutat.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal