SATSE, CCOO, UGT i Intersindical Salut convoquen una protesta el 6 de març contra la proposta de la Conselleria
📅 6 de març, 12 h
📍 Davant de la Conselleria de Sanitat, València
#SanitatPública #Emergències #NoAlDesmantellament
El pla de la Conselleria de Sanitat per a integrar el personal del SAMU en les urgències hospitalàries ha encés els ànims dels sindicats. SATSE, CCOO, UGT i Intersindical Salut consideren que aquest canvi posaria en risc la rapidesa i l'eficàcia en l'atenció d'urgències i emergències. Davant d'això, han convocat una concentració el 6 de març, a les 12 hores, davant de la Conselleria de Sanitat per a manifestar el seu rebuig.
Un canvi que podria retardar l’atenció en emergències
Segons l’esborrany del "Pla funcional per a l’atenció urgent en el departament de salut", el personal del SAMU hauria d’atendre pacients en hospitals o centres de salut mentre espera un avís d’emergència. Açò suposaria un canvi radical respecte al model actual, en què els equips d’emergències estan sempre en alerta per a eixir de manera immediata.
Els sindicats alerten que cada segon compta en una emergència i que aquesta proposta podria retardar l’atenció en casos crítics, amb conseqüències greus per als pacients. A més, recorden que l’experiència del SAMU ha demostrat que una resposta ràpida minimitza seqüeles i salva vides.
Cap a la desaparició del SAMU com a servei independent?
Una altra de les mesures que preocupa els sindicats és la desaparició del SES-CV (Servei d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana) com a entitat pròpia, ja que el personal passaria a formar part de les urgències hospitalàries.
Açò suposaria una recentralització de les emergències en hospitals, amb una possible pèrdua d’agilitat en la resposta i en la coordinació dels trasllats urgents. Un exemple recent que demostra la importància d’un sistema d’emergències àgil ha sigut la gestió de la DANA, en què el SAMU ha jugat un paper fonamental.
Més càrrecs i més despesa innecessària
Els sindicats també denuncien que el pla inclou la creació d’una "Jefatura de secció d’urgències extrahospitalàries" en cada hospital, encarregada de coordinar el personal i les ambulàncies de la zona. Açò, segons expliquen, podria generar criteris de gestió diferents en cada hospital, en lloc d’unificar-se sota una direcció provincial única als CICU, com fins ara.
A més, assenyalen que el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, està impulsant una xarxa de càrrecs intermedis innecessaris, augmentant la despesa sanitària en lloc de destinar aquests recursos a reforçar els serveis d’urgències i emergències.
Els sindicats, en peu de guerra per la Sanitat pública
SATSE, CCOO, UGT i Intersindical Salut han deixat clar que no permetran aquest desmantellament encobert del sistema d’emergències i es comprometen a continuar lluitant per la qualitat de la Sanitat pública valenciana.
Amb la protesta del 6 de març, volen fer arribar un missatge clar a la Conselleria: l’atenció sanitària d’emergències no pot esperar.
Cap comentari :