El telescopi Euclid descobreix un anell d’Einstein espectacular prop de la Terra El telescopi Euclid descobreix un anell d’Einstein espectacular prop de la Terra
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El telescopi Euclid descobreix un anell d’Einstein espectacular prop de la Terra

    



#Astronomía #EuclidTelescope

L’univers continua sorprenent-nos, fins i tot quan pensem que ho hem vist tot.

El telescopi espacial Euclid, de l’Agència Espacial Europea (ESA), ha capturat un anell d’Einstein perfecte, un fenomen astronòmic raríssim que revela la distorsió de la llum d’una galàxia llunyana per la gravetat d’una altra. Aquest descobriment, situat a 590 milions d’anys llum de la Terra, obre noves possibilitats per a l’estudi de l’univers.

El telescopi espacial Euclid, llançat l’1 de juliol de 2023, ha fet el seu primer gran descobriment: un anell d’Einstein perfecte, un fenomen astronòmic extremadament rar. Aquest efecte, predit per la teoria de la relativitat general d’Albert Einstein, es produeix quan la gravetat d’una galàxia distorsiona la llum provinent d’una altra galàxia més llunyana, creant una imatge en forma d’anell. En este cas, la galàxia que actua com a lent gravitatòria és NGC 6505, situada a uns 590 milions d’anys llum de la Terra.

La llum que forma l’anell prové d’una galàxia més brillant, situada a 4.420 milions d’anys llum de distància. Aquesta galàxia, que encara no té nom, no havia estat observada fins ara. Conor O’Riordan, de l’Institut Max Planck d’Astrofísica a Alemanya i autor principal de l’estudi publicat a Astronomy and Astrophysics, explica que “totes les lents potents són especials perquè són molt rares i increïblement útils des del punt de vista científic. Esta és particularment especial perquè està molt a prop de la Terra i la seua alineació la fa molt bella”.

La galàxia NGC 6505 va ser descoberta per primera vegada el 1884, però mai abans s’havia observat este anell d’Einstein. Valeria Pettorino, científica del projecte Euclid de l’ESA, destaca que “això demostra el poder d’Euclid, que descobreix coses noves fins i tot en llocs que creiem conéixer bé. Este descobriment és molt esperançador per al futur de la missió Euclid i mostra les seues fantàstiques capacitats”.

El telescopi Euclid té com a objectiu principal explorar l’expansió i l’evolució de l’univers al llarg de la seua història còsmica. Per a això, cartografiarà més d’un terç del cel i observarà milers de milions de galàxies a distàncies de fins a 10.000 milions d’anys llum. S’espera que trobe al voltant de 100.000 lents gravitatòries, tot i que descobrir una tan espectacular i propera com esta és un fet excepcional. Fins ara, només es coneixien menys de 1.000 lents gravitatòries potents, i encara menys havien estat fotografades amb alta resolució.

Este descobriment no només és impressionant per la seua bellesa, sinó també per les possibilitats que obre per a la investigació científica. Els anells d’Einstein són laboratoris naturals per a estudiar efectes gravitacionals, com l’expansió de l’univers, la matèria fosca i l’energia fosca. A més, permeten investigar les fonts de llum que es corben per la matèria fosca situada entre nosaltres i l’objecte llunyà.

Encara que este anell d’Einstein és un exemple espectacular, la missió principal d’Euclid és detectar efectes més subtils de lents gravitatòries febles, on les galàxies de fons apareixen lleugerament estirades o desplaçades. Per a això, els científics hauran d’analitzar milers de milions de galàxies. Euclid va començar el seu estudi detallat del cel el 14 de febrer de 2024 i està creant gradualment el mapa tridimensional més extens de l’univers fins ara.

En paraules d’O’Riordan, “Euclid revolucionarà este camp, amb tots estos dades que mai abans havíem tingut”. Este descobriment no només marca un abans i un després en l’estudi de l’univers, sinó que també ens recorda que, fins i tot en el que creiem conéixer, sempre hi ha espai per a la sorpresa i la meravella.



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal