#salariminim #Sumar #YolandaDiaz
El salari mínim interprofessional (SMI) experimenta un augment del 4,4% en 2025, situant-se en 1.184 euros mensuals en catorze pagues, segons ha publicat aquest dimecres el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Aquest increment, que entrarà en vigor amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener d’aquest any, beneficiarà aproximadament 2,5 milions de treballadors i treballadores a tot l’Estat. La mesura és fruit d’un acord assolit el passat 29 de gener entre el Ministeri de Treball i els sindicats CCOO i UGT, encara que les organitzacions empresarials no s’hi van sumar, al·legant que la pujada inicialment proposada per elles era del 3%, i posteriorment del 3,4%, sense aconseguir un consens.
Segons hem pogut conéixer en Crònica, el decret signat per la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, estableix que el SMI passarà de 1.134 euros a 1.184 euros mensuals, la qual cosa suposa un total de 16.576 euros bruts anuals. A més, per als treballadors eventuals i temporers, el salari mínim es fixa en 56,08 euros per jornada legal, mentre que les empleades de la llar no podran cobrar menys de 9,26 euros per hora efectivament treballada.
Tributació del SMI en l’IRPF: un punt de desacord
Un dels aspectes més controvertits d’aquesta pujada és la decisió del Ministeri d’Hisenda de fer tributar el nou SMI en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). Aquesta mesura ha generat cert desacord entre els ministeris de Treball i Hisenda. Mentre que Yolanda Díaz defensava que el salari mínim quedara exempt de tributació, Hisenda ha insistit en la necessitat d’aplicar aquesta retenció, argumentant que la majoria dels perceptors del SMI no patiran retencions significatives.
Com en Crònica hem identificat al preparar aquesta informació, el Ministeri d’Hisenda, dirigit per María Jesús Montero, ha destacat que, malgrat la pujada, la major part dels treballadors que cobren el SMI continuaran sense patir retencions per l’IRPF. No obstant això, aquells que sí que estiguen afectats pagaran menys impostos que amb el model vigent durant l’etapa del Partit Popular.
Sumar registra una proposta per a eximir el SMI de l’IRPF
En resposta a aquesta mesura, el grup parlamentari Sumar ha registrat una proposició de llei al Congrés per a garantir que els perceptors del salari mínim interprofessional estiguen exempts de tributar en l’IRPF. Aquesta iniciativa té com a objectiu alleugerir la pressió fiscal sobre les persones amb menys ingressos i avançar cap a un sistema tributari més progressiu. Fonts del grup plurinacional han insistit en la necessitat de protegir els treballadors amb salaris més baixos, assegurant que aquesta mesura no hauria de recaure sobre ells.
Aquesta no és l’única proposta presentada al Congrés per a revertir la decisió d’Hisenda. Tant Podem com el Partit Popular han registrat iniciatives similars, reflectint el desacord transversal que ha generat aquesta qüestió.
Cap comentari :