Díaz signarà demà amb CCOO i UGT l’increment del SMI, que beneficiarà prop de dos milions de treballadors Díaz signarà demà amb CCOO i UGT l’increment del SMI, que beneficiarà prop de dos milions de treballadors
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Díaz signarà demà amb CCOO i UGT l’increment del SMI, que beneficiarà prop de dos milions de treballadors


#SMI #DerechosLaborales

Un pas més per a millorar les condicions de vida de milers de treballadors que lluiten per arribar a final de mes.

El Consell de Ministres aprovarà dimarts l’augment del salari mínim interprofessional (SMI) en un 4,4%, situant-lo en 1.184 euros mensuals. Aquesta mesura, que tindrà efectes retroactius des de l’1 de gener, beneficiarà al voltant de 2,1 milions de treballadors, especialment en sectors com l’agricultura, l’hostaleria i el comerç.

Cos de l’article

El proper dimarts, el Consell de Ministres donarà llum verda a l’increment del salari mínim interprofessional (SMI) en un 4,4% per a 2025, situant-lo en 1.184 euros mensuals per catorze pagues, 50 euros més que en 2024. Aquesta mesura, que tindrà efectes retroactius des de l’1 de gener, beneficiarà aproximadament 2,1 milions de treballadors.

L’acord va ser assolit el passat 29 de gener entre el Ministeri de Treball i els sindicats CCOO i UGT. No obstant això, la patronal es va desmarcar de la negociació després de proposar inicialment un augment del 3% i elevar-lo posteriorment al 3,4%, sense aconseguir un consens.

Abans de la seua aprovació definitiva, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, signaran demà dilluns el text de l’acord en la seu del Ministeri de Treball. Aquest és el cinqué any consecutiu que el Ministeri pacta en solitari amb els sindicats la pujada del SMI.

En 2024, l’augment va ser del 5%, passant de 1.080 a 1.134 euros mensuals. La CEOE i Cepyme no van secundar aquest increment ni els de 2023, 2022 i 2021, però sí van donar suport a l’augment de 2020, quan el SMI va passar de 900 a 950 euros.

Tant el Ministeri de Treball com els sindicats consideren que la proposta de la patronal per a 2025 no complia el compromís d’assolir el 60% del salari mitjà, com estableix la Carta Social Europea. L’augment del 4,4% aprovat finalment coincideix amb la previsió més alta del comitè d’experts que assessora el Govern.

Encara que el percentatge és inferior al 5,8% que demanaven els sindicats per arribar als 1.200 euros, CCOO i UGT han acceptat la proposta per la incertesa generada per la caiguda del primer decret ‘òmnibus’ i pel compromís del Govern d’obrir en dos mesos una nova taula de diàleg social. En aquesta es tractaran qüestions com l’absorció del SMI en complements salarials, l’actualització automàtica dels salaris en convenis afectats i la revisió de les quanties diàries i per hora en cas de reducció de la jornada laboral.

Discrepàncies internes sobre la fiscalitat del SMI

Un dels punts pendents és la fiscalitat del SMI. Yolanda Díaz defensa que l’augment quede exempt de l’IRPF, com en anys anteriors, però reconeix que la decisió correspon al Ministeri d’Hisenda. Díaz va assenyalar divendres passat que "aquest assumpte no és competència del Ministeri de Treball" i va acusar el PSOE d’haver canviat de postura.

Per la seua banda, la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, no ha aclarit la seua posició, però ha instat Díaz a fer "pedagogia fiscal". Montero ha insistit que no tot es resol amb baixades d’impostos i que és necessari que la ciutadania entenga la importància de la fiscalitat per a finançar serveis públics i combatre la desigualtat.

Qui es beneficiarà de la pujada del SMI?

Segons CCOO, l’augment del SMI afectarà 1,8 milions de treballadors a temps complet, el que suposa el 11,8% del total d’assalariats en aquesta situació. Si s’extrapola aquesta proporció als contractes a temps parcial, s’estima que altres 263.000 persones es beneficiaran de la mesura, arribant així a un total de 2,1 milions de treballadors.

Els sectors més beneficiats seran l’agricultura, l’hostaleria i el comerç, així com entre dones, joves i treballadors amb contractes temporals. Entre els assalariats a jornada completa, les dones (15,6%) i els joves d’entre 16 i 34 anys (17,2%) seran els més afectats. Per sectors, l’impacte serà especialment alt en l’agricultura (38,7%), altres serveis (29,0%) i el comerç i l’hostaleria (19,3%).

Per ocupació, l’augment tindrà més incidència en treballadors amb tasques elementals (28%) i en personal de restauració, serveis personals, seguretat i vendes (21,7%).

   


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal