#DANA #València
Un líquid especial, procedent de França, permetrà espessir els llots acumulats en garatges i altres zones afectades per la DANA, millorant la seua extracció i transport.
Els esforços conjunts entre investigadors i empreses busquen alleugerir les tasques de neteja, sobretot en àrees de difícil accés com els garatges soterranis. Este mètode innovador serà clau per a accelerar la recuperació de les zones afectades.
La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha informat de l’inici d’un projecte pioner impulsat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) en col·laboració amb Cemex, una cimentera situada a Bunyol. Este programa té com a objectiu millorar l’eficàcia en la retirada dels llots acumulats per la DANA gràcies a l’aplicació d’un líquid innovador procedent de Tolouse (França).
Segons ha detallat Bernabé, “actualment s’estan transportant 14 tones d’este líquid, que es combinaran amb els llots per a tractar aproximadament 130.000 metres quadrats”. Este compost químic permet espessir el material fangós, convertint-lo en un estat més sòlid i manejable, una solució especialment efectiva per a zones de difícil accés, com els soterranis dels garatges.
Prova pilot en marxa
Després de la reunió del Centre de Coordinació Operatiu Integrat (Cecopi), la delegada ha assegurat que el líquid serà implementat immediatament en els treballs d’extracció. “Hem sol·licitat a la Direcció de l’Emergència que pose en marxa esta tecnologia com més prompte millor per a millorar les operacions en els garatges”, ha explicat.
Esta solució forma part d’una prova pilot presentada per la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, qui ha subratllat que el projecte busca complementar les tècniques actuals de retirada de llots. Segons el CSIC, este procediment facilitarà l’accés de maquinària més xicoteta i eficient a zones profundes i de difícil maniobra.
Tecnologia combinada per a una resposta més eficient
Els treballs actuals es duen a terme principalment amb màquines d’aspiració, conegudes com a ‘xucladores’. No obstant això, el nou sistema s’espera que augmente la rapidesa i efectivitat, especialment en les plantes inferiors de garatges amb múltiples nivells, on els mètodes tradicionals han presentat importants limitacions.
La combinació d’este líquid espessidor amb les màquines ja utilitzades obri la porta a una operativa més precisa i adaptada a les necessitats específiques de les zones afectades per la DANA.
Reconeixement a la investigació i la col·laboració
Durant la presentació de la iniciativa, Bernabé ha destacat la implicació del CSIC en la gestió de l’emergència des dels primers dies. “El CSIC ha mostrat un alt grau de compromís aportant solucions en diversos fronts per a superar els reptes derivats de la catàstrofe”, ha declarat la delegada.
Amb la implementació d’esta nova tecnologia, es busca alleugerir la situació a València, millorant la capacitat d’actuació en les zones més afectades i reduint els temps per a recuperar la normalitat. Esta col·laboració entre institucions científiques i empreses privades posa de manifest la importància d’unir esforços davant situacions d’emergència.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :