Un informe recent revela que, fins al 23 de novembre de 2024, un total de 40 mortes i assassinats de dones per homes s’han registrat a Espanya. L’últim cas confirmat correspon al feminicidi íntim de María R. G., veïna d’Estepa (Sevilla), assassinada a tirs pel seu marit, Alberto O. R., abans que este es llevara la vida. La parella, que no tenia denúncies prèvies per violència de gènere, deixa dos fills menors orfes.
Encara pendent de catalogació, el cas d’una xiqueta assassinada ahir obri novament el debat sobre la violència de gènere i els seus múltiples vessants, inclosos els feminicidis infantils. Este cas està en investigació, i no es pot confirmar si es tracta d’un acte masclista fins que es determinen els fets.
Classificació i exemples de feminicidis íntims
El feminicidi íntim, és a dir, l’assassinat comés per parelles o exparelles, concentra un gran nombre dels casos reportats enguany. Alguns exemples il·lustren la magnitud de la tragèdia:
- Ana Z. (Málaga): Asfixiada pel seu marit, Noje V., qui es va suïcidar posteriorment. No hi havia denúncies prèvies.
- Fátima D. (Girona): Apunyalada per la seua parella, Hossain. La família havia detectat episodis de violència abans del crim.
- Rocío (Alacant): Apunyalada per la seua parella, contra qui havia intentat denunciar dies abans.
- Laila (Girona): Assassinada a punyalades per la seua parella, qui també es va llevar la vida.
- Cándida (Ciudad Real): Colpejada mortalment per la seua parella. Sense denúncies prèvies.
Casos com el de Thais (Tarragona), assassinada i descuartitzada per la seua exparella malgrat tindre una ordre d’allunyament, evidencien els greus problemes d’execució de mesures de protecció. Per la seua banda, Vanesa i els seus dos fills (Barcelona) van ser asfixiats pel pare, qui després es va suïcidar, en un context de depressió i dificultats econòmiques.
Feminicidis sota investigació
Altres casos, encara investigats, mostren indicis de violència masclista:
- Bianca Pitman (Málaga): Assassinada pel seu marit en un apartament turístic; la causa probable va ser asfíxia.
- Natia Gulbani (Barcelona): Va caure d’un cinqué pis; es sospita que la seua parella la va empentar després d’episodis de violència.
- Florica T. (València): Assassinada junt amb el seu fill pel seu marit, qui després es va suïcidar.
- Soledad (Madrid): Decapitada pel seu marit, un policia jubilat, mentre estaven en procés de separació.
La tragèdia reflectida en dades
Les dades oficials parlen de 1.286 víctimes mortals per Violència de Gènere des de l'1 de gener de 2003 fins al dia de hui. Són assassinats de dones per homes a Espanya, oferint una panoràmica més àmplia que les xifres oficials de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere, ja que inclou feminicidis fora de l’àmbit de la parella.
Un problema estructural
Els casos reportats enguany no són meres estadístiques, sinó vides truncades que deixen un rastre de dolor i consternació. La persistència d’este tipus de violència posa en qüestió les mesures preventives i l’eficàcia de les polítiques públiques per eradicar-la.
Espanya, que compta amb un dels marcs legals més avançats en matèria de violència de gènere, s’enfronta a la necessitat de reforçar els mecanismes de protecció per a evitar que més dones i xiquetes siguen víctimes d’esta barbàrie.
Prou ja! diguem prou a la Violència de Genere |
Cap comentari :