Diverses empreses vinculades a casos de corrupció relacionats amb el finançament il·legal del Partit Popular (PP) valencià han estat beneficiades amb contractes públics milionaris per part de la Generalitat. Segons un article publicat per elDiario.es Comunitat Valenciana -amb la solvència que el caracteritza-, aquestes adjudicacions s’han produït en el context de la resposta d’emergència als danys causats per la DANA de l'octubre passat. En total, les empreses han rebut contractes per valor de 34,2 milions d'euros, tot i tenir un historial de vinculació amb casos de corrupció com Gürtel, Taula i Azud. Eldiario.es ha publicat aquesta informació, que fins ara no ha sigut desmentida per cap font oficial, la qual cosa reforça la seva credibilitat.
Contractes a empreses amb passat corrupte
Les adjudicacions s’han gestionat mitjançant contractes d’emergència, a través de l'Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR), dependent de la Conselleria d’Infraestructures. La justificació oficial és la urgència per a reparar infraestructures danyades i garantir la seguretat ciutadana. Tanmateix, la implicació de les empreses en escàndols de corrupció desperta sospites sobre la continuïtat de pràctiques opaques a l'administració pública.
Entre les empreses beneficiades figuren les següents:
Becsa S.A.: Aquesta empresa ha rebut 2,3 milions d'euros per obres a Vilamarxant. El seu accionista, Gabriel Alberto Batalla Reigada, va estar implicat en el cas Gürtel, un dels escàndols de corrupció més coneguts de la història recent d'Espanya.
SAV (Societat d'Agricultors de la Vega): Ha obtingut contractes per valor de 9,5 milions d'euros. Està relacionada amb el cas Taula, ja que va finançar la campanya electoral de l'exalcaldessa de València, Rita Barberà.
CHM Obras e Infraestructuras: Aquesta empresa ha estat adjudicatària de contractes per valor de 7 milions d'euros. Els seus directius van admetre delictes relacionats amb finançament il·legal al cas Gürtel.
Facsa: Amb una adjudicació de 1,5 milions d'euros, el propietari de Facsa, Enrique Gimeno, va ser condemnat per finançament en B del PP.
FCC Aqualia: Aquesta empresa ha obtingut 7,4 milions d'euros malgrat la seua vinculació amb els coneguts papers de Bárcenas i el cas Taula.
Pavagua Ambiental (Pavasal): Ha rebut 426.708 euros tot i les seues aportacions il·legals al PP valencià.
Ocide: Aquesta empresa ha sigut beneficiada amb contractes per valor de 10,1 milions d'euros, tot i estar acusada de suborns en el marc del cas Azud.
Justificacions d’emergència sota sospita
Javier Sendra, secretari autonòmic d’Infraestructures, ha defensat que aquestes obres eren imprescindibles per evitar un "perill greu per a la salut pública i el medi ambient". No obstant això, la justificació d’emergència, que permet evitar processos de licitació més rigorosos, ha generat crítiques i suspicàcies entre diversos sectors que denuncien la persistència de pràctiques opaques en la gestió dels recursos públics.
La corrupció que es perpetua
La situació planteja una preocupació seriosa sobre la manca d'eficàcia a l'hora de depurar responsabilitats polítiques i imposar sancions que impedisquen la reincidència de les empreses corruptes en el sistema de contractació pública. Les adjudicacions actuals, en el context de les actuacions d’emergència per la DANA, evidencien la continuïtat d’un sistema que sembla afavorir les mateixes empreses, fins i tot després d’haver estat implicades en greus escàndols de corrupció.
Els casos Gürtel, Taula i Azud han estat sinònim de corrupció institucionalitzada durant anys en el territori valencià, afectant la gestió pública i desprestigiant la classe política. Malgrat les condemnes judicials, aquestes empreses continuen accedint a contractes milionaris, una realitat que posa de manifest la dificultat de garantir una gestió totalment transparent i lliure de favoritismes.
Reclamacions de transparència i control
La concessió d'aquests contractes sota procediments d'emergència ha generat un debat social sobre la necessitat d'un major control dels recursos públics i de mesures que garantisquen la transparència en la contractació. Es reclama la importància de reformar els mecanismes de supervisió per evitar que empreses amb un historial de corrupció es continuen beneficiant dels fons públics.
El Partit Popular, liderat actualment per Alberto Nuñez Feijóo, No és aliè a aquesta situació, ja que malgrat la publicitat d’aquestes adjudicacions, s’ha mantingut al marge sense prendre mesures per revisar o limitar el paper d’aquestes empreses en els contractes públics. Aquesta postura —o la manca d'accions contundents— s'ha interpretat com un missatge de permissivitat cap a aquestes pràctiques. De fet, sembla que està en un camí de defensa aferrissat de Mazón.
La continuïtat d'aquestes empreses en la contractació pública posa de manifest que, de nou, el Partit Popular utilitza tots els mecanismes possibles per saltar-se els controls contra la corrupció. A més, renuncia a una ruptura definitiva amb el passat de corrupció que ha marcat la política valenciana i espanyola. En un moment en què es reclama una administració ètica i transparent, aquests casos il·lustren la dificultat de superar patrons arrelats de corrupció i favoritisme.
Àgora CT.
Cap comentari :