Només 67 dels 83 anys d'esperança de vida a Espanya són amb bona qualitat, segons la directora de IAVI Només 67 dels 83 anys d'esperança de vida a Espanya són amb bona qualitat, segons la directora de IAVI
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Només 67 dels 83 anys d'esperança de vida a Espanya són amb bona qualitat, segons la directora de IAVI


L'esperança de vida a Espanya arriba als 83 anys, però d'aquests, només 67 són amb bona qualitat de vida, segons ha assenyalat Ana Céspedes, directora mundial d'Operacions de la Iniciativa Internacional per a la Vacuna de la SIDA (IAVI). Céspedes ha subratllat que la prevenció és clau per a estendre els anys de vida saludables, criticant que el sistema sanitari espanyol destina un 97% del pressupost a tractar malalties i sols un 3% a la prevenció.

"Qui vol viure 15 anys amb mala qualitat de vida? Necessitem prevenció per a augmentar els anys de vida saludable. El nostre sistema sanitari està orientat quasi exclusivament al tractament, la qual cosa ens fa perdre l'oportunitat de prevenir nombroses malalties," ha afirmat durant la seua intervenció al V Simposi de l'Observatori de la Sanitat, organitzat per El Español i Invertia.

La directora també ha posat èmfasi en les barreres burocràtiques que dificulten l'accés a la innovació mèdica. "Als Estats Units, un medicament aprovat es comercialitza l'endemà; a Espanya, però, pot trigar fins a 1,7 anys per a arribar al mercat, i no és sols una qüestió de temps: a més, només el 50% dels medicaments aprovats aconsegueixen finalment arribar al pacient espanyol," ha destacat Céspedes, qui considera que aquesta situació limita l'accés a innovacions que podrien millorar la qualitat de vida.

En aquest context, ha criticat que la manca d'èmfasi en la prevenció està incrementant la càrrega de malalties evitables, fet que representa una desviació de recursos cap a malalties que podrien haver-se previngut. "Cal reduir aquestes malalties per tal de tindre més accés a la innovació," ha recalcat.

Per altra banda, Céspedes ha incidit en la importància de l'educació per a la salut com a mitjà fonamental per prevenir patologies. "A Espanya, un 21% de la població pateix colesterol alt, un 20% hipertensió, un 15% problemes de salut mental, un 12% dolor lumbar, un 8% diabetis, un altre 8% artrosi i un 2% malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC). Totes aquestes malalties suposen una part significativa de la càrrega de malaltia del país i són previsibles amb cinc eines fonamentals: exercici físic, exercici mental, nutrició saludable, descans adequat i relacions interpersonals saludables," ha afirmat.

La directora de IAVI també ha destacat la necessitat d'un compromís governamental més fort cap a la innovació en salut. Ha posat com a exemple el desenvolupament d'una vacuna contra la tuberculosi liderada per Carlos Martín, investigador de la Universitat de Saragossa, i fabricada a Galícia. "Aquesta és una oportunitat fantàstica per a situar Espanya en el mapa mundial de la innovació, però el govern espanyol encara no hi està contribuint. Ens han proporcionat suport econòmic el govern alemany i la Fundació Bill Gates, però Espanya no ha fet prou," ha lamentat.

En relació a la investigació de la vacuna de la SIDA, Céspedes ha remarcat el paper essencial de la col·laboració entre associacions sense ànim de lucre i la indústria farmacèutica. "Les associacions tenen accés a fonts de finançament a les quals la indústria no pot optar, però no tenen els recursos que aquesta última sí que té. Per tant, la col·laboració és essencial per a impulsar la innovació i assegurar que arribe a tot el món," ha conclòs Ana Céspedes.

Aquestes declaracions posen de manifest la necessitat d'un canvi de paradigma en el sistema sanitari espanyol, on la prevenció i la innovació haurien de ser prioritaris per garantir una vida no sols més llarga, sinó també amb millor qualitat per a tota la ciutadania.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal