#Educació #LlibertatLingüística #9d'octubre #PaisValencià
El 9 d’Octubre, milers de persones han eixit als carrers de València per a reivindicar la protecció del valencià i denunciar les polítiques que, segons els convocants, posen en perill la seua supervivència i la cultura pròpia. Organitzada per la Comissió 9 d’Octubre, la manifestació ha reunit entitats com Acció Cultural del País Valencià (ACPV), ACV Tirant lo Blanc, Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), Ca Revolta, CCOO-PV, Compromís, EUPV, Decidim, Intersindical Valenciana, ERPV, Escola Valenciana, la Plataforma per la Llengua.
La marxa, que ha recorregut els carrers principals del centre de la ciutat, per a concloure al Parterre amb la lectura d’un manifest que ha destacat la necessitat de defensar la llengua i la identitat valencianes enfront del que consideren un intent de marginar-les.
Crítica a les polítiques lingüístiques del Consell
Sota el lema "Som país, parlem valencià", la manifestació va ser una resposta directa a les mesures del govern valencià, encapçalat pel Partit Popular, segons els organitzadors. El principal focus de controvèrsia és la Llei de Llibertat Educativa, que ha reinstaurat la doble línia educativa i permet a l'alumnat evitar l’avaluació en valencià. Els manifestants van assenyalar que aquesta i altres reformes intenten relegar el valencià a un segon pla, especialment en l’àmbit educatiu. D'acord amb el manifest, aquestes polítiques “volen arraconar el valencià als marges de la societat”.
Rebuig a la Llei de Concòrdia i a la gestió de la memòria històrica
A més de la qüestió lingüística, els participants també van expressar el seu rebuig a la Llei de Concòrdia impulsada pel govern autonòmic. Segons els manifestants, aquesta normativa pretén equiparar víctimes i repressors del franquisme, la qual cosa, al seu entendre, suposa un intent de diluir els crims de la dictadura i obstaculitzar la preservació de la memòria històrica. Durant el recorregut, es va recordar la figura de Miquel Grau i Guillem Agulló, víctimes de la lluita antifranquista, i es va reivindicar el llegat cultural de personalitats com Joan Fuster i Ovidi Montllor.
El valencià com a símbol de resistència
El manifest llegit al final de la marxa va subratllar la defensa del valencià com un símbol de resistència i dignitat del poble valencià. Segons tenim constància en Crònica, els convocants van destacar que cada atac contra la llengua pròpia és un atac contra la identitat col·lectiva del territori. Es van comprometre a continuar lluitant per mantindre viva la cultura i la llengua valencianes, i van denunciar intents de censura institucional, com ara la retirada recent del nom del músic Vicent Torrent d’un auditori municipal.
La jornada va concloure amb una crida al respecte per totes les persones i col·lectius que defensen la llibertat i la justícia social, així com per aquells que van patir la repressió franquista. Finalment, es va retre homenatge a les figures culturals valencianes, afirmant que, malgrat les adversitats, "el País Valencià és cultura, molta cultura".
Cap comentari :