#lloguers #propietaris #casesturistiques
El Tribunal Suprem permet a les comunitats de propietaris prohibir els lloguers turístics mitjançant una majoria qualificada de tres cinquenes parts. Aquesta decisió implica un canvi substancial respecte a la interpretació anterior, que exigia unanimitat, i té com a objectiu facilitar la regulació en l'ús dels habitatges dins d'aquestes comunitats.
El Tribunal Suprem ha establit que les comunitats de propietaris poden prohibir els lloguers turístics amb el suport d'una majoria qualificada, tant en nombre de propietaris com en la participació de quotes. Segons les noves sentències, és suficient amb l'acord de tres cinquenes parts per limitar o prohibir aquesta activitat, un canvi que trenca amb la interpretació majoritària de les audiències provincials, que sol·licitaven unanimitat per prendre aquestes decisions.
El Ple de la Sala civil del Suprem ha dictat dues sentències que resolen per primera vegada la interpretació de l'article 17.12 de la Llei de Propietat Horitzontal (LPH), modificat pel Reial decret llei 7/2019. Aquest article estableix que qualsevol acord que restrenisca activitats com el lloguer turístic ha d'adoptar-se per una majoria de tres cinquenes parts. Fins ara, aquesta qüestió havia generat polèmica, ja que les audiències havien dictat sentències contradictòries.
Segons hem pogut conéixer en Crònica, la Sala del Suprem ha aclarit que el concepte de "limitar o condicionar" inclou la prohibició completa dels lloguers turístics, interpretant que la norma persegueix l'objectiu de facilitar l'accés a l'habitatge enfront de l'augment dels preus associat al lloguer turístic. A més, s'ha recordat que la restricció de l'ús privat en els edificis és una pràctica legítima i emparada per la jurisprudència constitucional.
Aquesta resolució implica un gir important per a les comunitats de propietaris, que ara poden adoptar mesures per limitar els lloguers turístics amb una majoria qualificada, evitant que la negativa d'un sol propietari puga bloquejar la decisió col·lectiva, sobretot quan hi ha interessos en conflicte dins de la mateixa comunitat.
De moment, aquesta sentència dóna resposta als dubtes legals i ofereix més claredat a aquelles comunitats que volen regular el lloguer turístic als seus edificis, proporcionant un marc més àgil per a la presa de decisions.
Crónica CT* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :