#desenvolupamentterritorial #mercatlaboralvalencia
Representants dels pactes territorials debaten sobre el desenvolupament territorial i el mercat laboral valencià en una jornada celebrada a València.
Diversos pactes territorials s'han reunit recentment a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València per analitzar el mercat laboral valencià i abordar qüestions clau sobre desenvolupament territorial. La trobada ha destacat per l'ús dels mapes d’ocupabilitat com a eina per oferir una radiografia detallada de les comarques, amb especial èmfasi en la mobilitat laboral i les accions impulsades per LABORA per combatre el despoblament rural.
Durant la jornada, es va analitzar el mercat laboral valencià des d'una perspectiva local i comarcal, mitjançant l'ús de mapes d'ocupabilitat, que van proporcionar una visió detallada del territori. Aquestes eines van permetre comprendre les especificitats laborals de cada comarca, facilitant així una aproximació més precisa als reptes del mercat laboral.
Un dels moments més destacats ha sigut la presentació d'un avanç de l'estudi sobre la mobilitat laboral, prevista per a 2024. Jorge Hermosilla, catedràtic de Geografia i Història i fundador del grup ESTEPA, va compartir els primers resultats d’aquest treball, que explora els fluxos laborals dins del territori valencià. Segons Hermosilla, aquesta mobilitat serà clau per entendre l'evolució del mercat de treball a la Comunitat Valenciana en els pròxims anys.
La directora general de planificació i serveis de GVA-LABORA, Marisa Mezquita, també va participar activament en l'encontre. Durant l’esdeveniment, es van exposar diversos pòsters informatius, amb objectius i accions destacades de cada pacte territorial, els quals van facilitar una millor comprensió de la situació i incidència territorial de cadascun.
Entre els exemples pràctics, el Pacte del Camp de Túria va destacar per la presentació del seu Portal d’Ocupació i Empresa, que ja dona suport a més de 500 empreses de la comarca. A més, les iniciatives d’aquest pacte, com l'Observatori Socioeconòmic de Camp de Túria o les taules sectorials, han reforçat les eines d'orientació laboral i acompanyament a empreses i autònoms, contribuint al desenvolupament econòmic de la zona.
D'altra banda, LABORA va centrar part del debat en les polítiques públiques destinades a combatre el despoblament rural, un repte que afecta nombroses zones d’interior. Els programes específics d'ocupació dissenyats per a aquestes àrees es van valorar com a una de les principals vies per a mitigar la problemàtica, tal com es va analitzar en les sessions.
L’encontre va esdevenir un espai de reflexió i intercanvi d’experiències, on es van compartir estratègies per fer front als desafiaments del mercat laboral valencià des d'una òptica de desenvolupament equilibrat entre les diferents comarques de la Comunitat Valenciana.
Cap comentari :