València acull una exposició sobre la influència de Jacqueline Roque en l'obra de Picasso València acull una exposició sobre la influència de Jacqueline Roque en l'obra de Picasso
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

València acull una exposició sobre la influència de Jacqueline Roque en l'obra de Picasso



#PicassoValència #ExposicióFundacióBancaja

Una nova mostra a la Fundació Bancaja de València analitza la presència de Jacqueline Roque, l'última musa de Pablo Picasso, en l'obra del pintor. L'exposició, titulada "Picasso i la model. El perfil de Jacqueline", inclou més de 250 peces entre olis, obra gràfica, dibuixos i llibres il·lustrats creats durant els últims vint anys de la vida de l'artista malagueny. La mostra romandrà oberta al públic fins al 2 de març de 2025.

L'exposició, comissariada per Fernando Castro Flórez i Laura Campos Vicent, destaca la col·laboració estreta entre Picasso i Jacqueline, que va començar el 1952 i es va prolongar fins a la mort del pintor el 1973. Segons ha explicat Rafael Alcón, president de la Fundació Bancaja, l'objectiu és situar València dins del "circuit picassià de les grans ciutats" i establir un "Corredor Mediterrani picassià" que connecte Barcelona, València i Màlaga.

Jacqueline Roque: l'última musa

Jacqueline Roque va ser la musa més representada per Picasso, apareixent en més de quatre-cents retrats, sovint com una figura quasi divina. La seua influència en l'obra de l'artista es reflecteix en les peces exhibides, que mostren un període de gran felicitat i productivitat per a Picasso. "Hem tractat de recrear els últims 20 anys del gran mestre, junt amb Jacqueline, a qui representa de diferents formes", ha afirmat Laura Campos.

Roque va conéixer Picasso en 1952 al taller de ceràmica de Madoura, on treballava. Es van casar el 1961 i es van establir a Notre-Dame-de-Vie, a Mougins, on van romandre fins a la mort de l'artista el 8 d'abril de 1973. Anys més tard, el 15 d'octubre de 1986, Jacqueline es va suïcidar en aquesta mateixa residència.

Un recorregut per obres emblemàtiques

L'exposició reuneix peces procedents de prestigioses institucions com el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia, el Museu Picasso de Barcelona, el Museu Picasso de Màlaga i la Fundació Picasso Museu Casa Natal, a més de la Fundació Bancaja, que alberga la col·lecció privada d'obra gràfica de Picasso més important a nivell internacional. S'hi poden veure obres com la Suite 347, la Suite 156, linòleos i llibres il·lustrats per l'artista, com Carnet de la Californie, Le Carmen des Carmen i Les dames de Mougins.

Destaquen també obres com ‘El pintor i la seua model’ (1963), ‘Dona asseguda’ (1979), ‘Jacqueline llegint’ (1957) i ‘Retrat estilitzat de Jacqueline’ (1962). La mostra es completa amb fotografies dels arxius d'Edward Quinn i David Douglas Duncan, que documentaven la vida de Picasso en el seu entorn creatiu i familiar durant els vint anys de relació amb Jacqueline.

València en el context de l'obra de Picasso

Amb aquesta mostra, València pretén consolidar-se com un pol d'atracció per als amants de l'obra de Picasso, alhora que s'incorpora a un circuit cultural que connecta ciutats clau en la trajectòria de l'artista. Segons hem conegut en Crònica, aquesta iniciativa busca enfortir els lligams de l'artista amb el Mediterrani, contribuint a crear un itinerari cultural únic que recórrega els indrets més significatius de la seua vida i obra.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal