Protesta davant la Generalitat pel cobrament de taxes als vaixells de rescat humanitari Protesta davant la Generalitat pel cobrament de taxes als vaixells de rescat humanitari
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Protesta davant la Generalitat pel cobrament de taxes als vaixells de rescat humanitari

   

Foto: Xarxes

Protesta davant el cobrament de taxes portuàries als vaixells de rescat humanitari per part de la Generalitat

Aquest divendres, davant el Palau de la Generalitat a València, s'ha dut a terme una concentració per a denunciar el cobrament de taxes portuàries als vaixells de rescat de migrants, com el cas de l''Aita Mari', per part del Consell. Els manifestants consideren aquesta mesura com una "imposició il·legal", argumentant que les embarcacions gestionades per ONGs humanitàries, "legalment constituïdes i sense ànim de lucre", haurien de quedar exemptes d'aquestes taxes.

L'esdeveniment, convocat per Salvament Marítim Humanitari (SMH), ha comptat amb el suport de membres i representants d'Esquerra Unida, que han estat involucrats en la protesta des del seu inici al costat de les ONGs. Els organitzadors han criticat especialment el fet que el Consell reclami aquestes taxes amb efecte retroactiu. Un exemple notable és el del vaixell 'Aita Mari', que ha rebut una exigència de pagament de 63.300 euros. De fet, segons els manifestants, al llarg dels últims anys, l''Aita Mari' i altres vaixells humanitaris han rescatat més de 2.000 persones al Mediterrani, evitant que la xifra de morts per la "necropolítica europea" superés les 4.000 el 2023.

En un manifest llegit durant la concentració, s'ha afirmat que aquesta mesura "dificulta les operacions de salvament al Mediterrani" i representa "un retrocés en la defensa dels drets humans". Així mateix, s'ha destacat que aquestes embarcacions, tradicionalment, han estat exemptes de taxes, una pràctica avalada per diverses resolucions de les Nacions Unides.

Inseguretat jurídica i futures implicacions econòmiques

Íñigo Mijangos, coordinador de SMH, ha expressat la seua confiança en què els tribunals finalment donaran la raó a l'organització. No obstant això, ha assenyalat que, de moment, es veuen forçats a pagar les taxes imposades. Ha anunciat també una reunió prevista per al pròxim dilluns amb el director general de Costes, Ports i Aeroports del Consell, Marc García, per a buscar explicacions sobre els motius d'aquesta mesura. "Hui ens cobren aquestes taxes, demà podrien vindre altres imposicions", ha advertit Mijangos, subratllant la "inseguretat jurídica" que aquesta situació ha generat i l'impacte que pot tenir sobre la continuïtat de les operacions del vaixell a la Comunitat Valenciana.

Mijangos ha informat que l'organització ja ha pagat una part del deute i ha sol·licitat un ajornament per a la resta. No obstant això, el procés de cobrament executiu continua endavant.

Per la seua part, Anna Agustí, membre de L'Aurora Grup de Suport, ha posat de relleu l'impacte econòmic positiu que ha tingut el vaixell 'Aita Mari' en el Port de Borriana (Castelló), destacant sectors com l'hostaleria i el comerç local, que s'han beneficiat de les activitats de subministrament i proveïment de les embarcacions.

Crítiques polítiques i suport institucional

A més dels representants d'Esquerra Unida, també han assistit a la concentració representants de Compromís, entre ells el síndic Joan Baldoví i la diputada Isaura Navarro, qui han demanat a la Generalitat que reconsidere la seua decisió i facilite que els vaixells de rescat puguen continuar operant des del Port de Borriana. Han destacat la importància del suport local i la col·laboració en les missions d'emergència humanitària.

En el manifest final de la concentració, els participants han expressat el seu malestar per la falta de comunicació per part de la Generalitat. També han rebutjat les declaracions de Llanos Massó, presidenta de Les Corts, qui va insinuar que les ONGs implicades podrien col·laborar amb xarxes de tràfic de persones.

Foto EP/RS
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal