Els virus del Nil Occidental i Crimea-Congo que provoquen infeccions a Espanya ja no venen de fora Els virus del Nil Occidental i Crimea-Congo que provoquen infeccions a Espanya ja no venen de fora
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els virus del Nil Occidental i Crimea-Congo que provoquen infeccions a Espanya ja no venen de fora

Nechaevkon/Shutterstock

Els casos d'infeccions pels virus del Nil Occidental i el de Crimea-Congo han augmentat a Espanya. A causa de les zones geogràfiques que inclouen els seus noms, hi ha qui ha relacionat la seua major incidència amb l'arribada massiva de migrants, però esta idea és errònia. Vegem per què.

El virus del Nil Occidental és endèmic a Espanya

El virus del Nil Occidental es denomina així perquè es va aïllar per primera vegada en 1937 en el districte de West Nile, a Uganda. En els anys 50 es va aïllar també de mosquits, aus i humans a Egipte. Poc temps després es van produir els primers brots a Israel i des dels anys 60 es detecta a Europa.

Els brots han anat creixent en extensió i virulència, i en 2018 es va produir el major brot a Europa amb més de dos mil casos en humans.

En 1999 el virus va arribar per primera vegada a Amèrica i es va estendre de manera explosiva per tot els Estats Units, Mèxic, el Canadà i països del Carib.

Actualment el virus és present en tots els continents excepte a l'Antàrtida. El primer cas espanyol es va detectar en 2004, però el major brot va ocórrer en 2020 amb 77 infeccions i huit morts. Este any 2024 ja s'han diagnosticat 17 casos, amb dos morts a la província de Sevilla.

Focus del virus del Nil Occidental detectats des de 2017 en èquids i aus. Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació

A Espanya el virus ja és endèmic. Els dades moleculars i epidemiològiques suggerixen que la primera introducció d'este virus a la regió del Mediterrani occidental possiblement va anar a través d'ocells migradors.

Actualment són presents a Espanya dos llinatges del virus: el llinatge 1 en el centre i sud peninsular i el llinatge 2 en la zona nord-est. El virus no necessita noves introduccions des d'altres territoris per a produir nous brots, atés que es manté la circulació de manera endèmica en la península ibèrica.

El virus del Nil Occidental no es transmet entre humans

El virus del Nil Occidental es manté en la naturalesa entre mosquits (del gènere Culex), que actuen com a vectors, i aus silvestres, que actuen com a reservoris o magatzem del virus. En la majoria de les ocasions este cicle biològic del virus passa inadvertit, però xicotets canvis climàtics i ambientals poden provocar un augment de la població de mosquits i una major circulació del virus.

Cicle biològic del virus del Nil Occidental. Ministeri de Pesca, Agricultura i Alimentació

En estos casos, el virus pot acabar “desbordant-se”, infectant a altres animals, en concret a cavalls i humans, podent-los causar malaltia. No obstant això, el virus en estos hostes “accidentals” no es multiplica prou, encara que pot causar la malaltia. Per això, cavalls i humans actuen com a hostes finals o “fons de sac”, per la qual cosa no poden transmetre la infecció. El virus del Nil Occidental no es transmet per tant entre humans, excepte en casos de transfusions de sang o trasplantaments d'òrgans.

La majoria de les infeccions humanes són asimptomàtiques. Menys del 20 % presenten símptomes lleus i inespecífics com a febra, fatiga, nàusees, mal de cap, erupcions cutànies, dolor muscular i debilitat. Menys de l'1 % dels casos clínics provoca meningitis o encefalitis, que en alguns casos poden desembocar en coma o fins i tot la mort.

Els pacients de major edat i amb malalties preexistents com a immunodeficiències tenen major risc de patir esta forma greu de la malaltia. A nivell veterinari, este virus pot arribar també a causar malaltia greu, fins i tot mortal, en els cavalls. En les aus depén de l'espècie: mentres que moltes són resistents a la malaltia (pollastres i #polit), altres com a oques, córvidos i alguns rapinyaires són altament susceptibles i patixen taxes de mortalitat elevades.

Les paparres són les principals transmissores del virus de la febra hemorràgica de Crimea-Congo. Erik Karits/Pexels, CC BY-SA

La febra hemorràgica de Crimea-Congo i les paparres

El curiós nom del virus de la febra hemorràgica de Crimea-Congo deriva de les dos regions en les quals es va detectar per primera vegada. En 1945 es va detectar un brot d'una nova malaltia hemorràgica que va afectar 200 militars soviètics en la península de Crimea. D'altra banda, en 1956 es va descriure una malaltia similar en diversos pacients de la República Democràtica del Congo i d'Uganda. Deu anys més tard es va confirmar que els virus causants d'estos dos brots, separats per diversos milers de quilòmetres i amb més de deu anys de diferència, eren en realitat el mateix, així que es va decidir incloure tots dos orígens en el nom del virus.

El virus de Crimea-Congo es transmet per paparres, principalment del gènere Hyalomma i pot infectar tant a humans com a animals, incloent-hi mamífers i aus. És el virus transmés per paparres amb una distribució geogràfica més extensa. És endèmic en gran part d'Àfrica, Àsia, este d'Europa i Orient Mitjà.

Es calcula que cada any es produïxen entre 10 000 i 15 000 infeccions, de les quals unes 500 són mortals.

Des de 2010 el virus es detecta en paparres en el sud-oest d'Espanya i en 2013 es van produir els primers casos humans al país. Des de llavors hi ha hagut alguns casos esporàdics, però este any 2024 ha mort una persona a Salamanca (la quinta des de 2010). És especialment preocupant per l'expansió geogràfica de les paparres, per l'alta taxa de mortalitat que pot arribar a provocar i perquè no hi ha vacunes disponibles.

Distribució de la paparra Hyalomma marginatum a Europa. ECDC

La febra hemorràgica de Crimea-Congo sí que pot transmetre's entre humans

Com en el cas del Nil Occidental, este virus també pot circular de manera silenciosa en el món animal. S'ha aïllat d'una gran varietat d'animals com a vaques, cabres, ovelles, llebres, eriçons, ratolins i gossos. Algunes espècies de fauna silvestre, com el cérvol, actuen com a reservoris.

El virus es dispersa per moviments d'animals i “a bord” d'aus. En els animals la infecció sol passar desapercebuda perquè no desenrotllen signes clínics, però actuen com a magatzem i amplificadors del virus. Encara que la immensa majoria de les aus són immunes a la infecció, poden disseminar el virus a llargues distàncies transportant paparres infectades amb el virus.

La transmissió del virus a les persones es produïx principalment per la picada de paparres. Un xicotet nombre de casos humans es contagia per contacte directe amb òrgans, sang i fluids corporals d'animals o persones infectades. El virus de Crimea-Congo sí que pot, per tant, transmetre's entre persones si no es prenen les mesures de bioseguretat adequades.

Els signes clínics més freqüents són febra, mal de cap, rigidesa de coll, coïssor d'ulls i fotofòbia. Pot haver-hi també nàusees i diarrea seguides d'agitació i canvis d'humor bruscos. En els casos més greus, apareixen els símptomes hemorràgics: des de xicotetes hemorràgies en pell, boca i gola fins a grans hematomes o sagnats per boca, nas, etc. La taxa de mortalitat en humans és alta, al voltant d'un 30 %.

L'estratègia “Una salut”

Tots dos virus són transmesos per artròpodes (mosquits o paparres) i són zoonosis, malalties dels animals transmeses a l'ésser humà. Quan els hiverns són més suaus i la primavera plujosa, el clima afavorix que els mosquits i les paparres sobrevisquen, per la qual cosa l'esperable és que en l'estiu hi haja una major incidència d'estes malalties.

El canvi climàtic, les alteracions dels ecosistemes i el canvi en l'ús del territori són factors que influïxen en la distribució d'estos virus, els seus vectors i els animals que els servixen de magatzem.

El virus del Nil Occidental i el de Crimea-Congo són dos exemples de la necessitat d'un abordatge multidisciplinari (One Health, Una Salut) per a la seua prevenció i control. La col·laboració entre entomólogos, veterinaris, biòlegs, ambientalistes i mèdics és absolutament fonamental per a detectar amb rapidesa la presència d'estos virus i poder prendre mesures que minimitzen l'impacte sanitari en la població.

Diverses setmanes abans que es produïsquen casos en humans, els virus es poden detectar en mosquits o paparres, i també en aus, cavalls, cérvols i altres animals. La vigilància entomològica i veterinària és per tant crucial i funciona com a senyal d'alerta primerenca de la presència d'estos virus.


La versió original d'este article va ser publicada en el blog de l'autor, microbi.The Conversation


Ignacio López-Goñi, Membre de la SEM (Societat Espanyola de Microbiologia) i Catedràtic de Microbiologia, Universitat de Navarra

Este article va ser publicat originalment en The Conversation



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal