Paterna reivindica la construcció urgent d'una Residència i Centre de Dia per a Persones Majors Paterna reivindica la construcció urgent d'una Residència i Centre de Dia per a Persones Majors
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Paterna reivindica la construcció urgent d'una Residència i Centre de Dia per a Persones Majors

La ciutat de Paterna ha fet un pas endavant en la seua lluita per aconseguir una infraestructura essencial per als seus veïns i veïnes de major edat. En l'últim ple ordinari celebrat el dijous passat, l'Ajuntament va aprovar per unanimitat una moció conjunta que reclama a la Generalitat Valenciana la priorització de la construcció d'una Residència Pública i Centre de Dia per a Persones Majors.

Aquesta iniciativa, que naix de la petició de diverses associacions veïnals, entre elles les de Santa Rita, Alborgí i Campament, posa de manifest una necessitat urgent que afecta directament la qualitat de vida dels ciutadans paterneros d'edat avançada. Segons les dades proporcionades per la Conselleria, més de 400 persones podrien ser potencials usuàries d'aquest servei, una xifra que contrasta dramàticament amb l'actual manca d'infraestructures adequades al nucli urbà de Paterna.

La història d'aquesta reivindicació es remunta a l'any 2021, quan l'Ajuntament va cedir gratuïtament a l'administració valenciana un solar de 6.000 m² al carrer Benimar per a l'execució del projecte. Aquest gest va ser seguit per la inclusió de la futura residència en el Pla d'infraestructures projectades i aprovades per la Generalitat Valenciana, i fins i tot es va contemplar una partida pressupostària per al 2024 destinada a iniciar, almenys parcialment, la seua construcció.

No obstant això, la realitat actual dista molt de les expectatives generades. Jesús Fernández, President de l'Associació de veïns Antonio Machado Viriato i Adjacents de Santa Rita, va ser l'encarregat de llegir la petició durant el ple, subratllant que "les associacions de veïns del municipi portem molt de temps reclamant aquesta infraestructura imprescindible per a una ciutadania que cada dia envelleix més i que veu com en el nucli urbà de Paterna, no té cap residència de la tercera edat a la qual acudir en cas de necessitat".

L'Alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, va expressar el seu agraïment pel treball realitzat per les associacions veïnals, incloent-hi FAVEPA, que han estat el motor d'aquesta iniciativa. Sagredo va aprofitar l'ocasió per a posar de manifest la falta de comunicació per part de la Generalitat: "Des que conformem el govern municipal fa ja un any, estem sol·licitant una reunió amb la Conselleria i amb el President de la Generalitat perquè ens informe, entre altres coses, en quin estat es troba aquest projecte".

El primer edil va manifestar la seua frustració davant aquesta situació, afirmant que "com a mínim, ens mereixem, ja no com a Ajuntament, sinó com Paterna i pels nostres veïns i veïnes, haver mantingut eixa reunió en la qual ens donara informació sobre el projecte". Sagredo va expressar el seu desig que aquesta moció servesca d'impuls perquè des de la Generalitat es prengue consciència de la importància d'aquest projecte per al futur de Paterna.

Cal recordar que en 2022 es va signar un conveni entre l'Ajuntament i la Generalitat, pel qual el consistori acordava el trasllat de titularitat del solar, mentre que l'administració autonòmica es comprometia a la redacció del projecte, licitació de l'obra, equipament i prestació del servei de Residència i Centre de Dia de Persones Majors.

La moció aprovada no només demana la priorització de la construcció, sinó que també sol·licita a la Generalitat Valenciana que informe les associacions veïnals sobre l'estat actual del projecte i els seus terminis d'execució. Aquesta demanda de transparència reflecteix la preocupació i el compromís de la ciutadania paternera amb el benestar dels seus majors.

En un context d'envelliment poblacional, la necessitat d'infraestructures adequades per a l'atenció de les persones majors es torna cada vegada més urgent. La falta d'una residència pública al nucli urbà de Paterna suposa un desafiament significatiu per a moltes famílies que es veuen obligades a buscar alternatives fora del municipi o a assumir càrregues de cura que poden resultar insostenibles.

La unanimitat aconseguida en l'aprovació d'aquesta moció demostra el consens existent entre les diferents forces polítiques sobre la importància d'aquesta infraestructura. Ara, la pilota es troba a la teulada de la Generalitat Valenciana, que haurà de respondre a les demandes dels ciutadans de Paterna i complir amb els compromisos adquirits.

Mentre la ciutat espera respostes i accions concretes, les associacions veïnals i l'Ajuntament mantenen la seua determinació de continuar lluitant per fer realitat aquest projecte que milloraria significativament la qualitat de vida de les persones majors de Paterna i les seues famílies.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal