Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Nou observatori forestal de Pico del Águila a Gátova

   

La consellera de Justícia i Interior ha anunciat la posada en marxa de l'observatori forestal de Pico del Águila al municipi de Gátova, destacant que "amb aquesta nova infraestructura, la Conselleria fa un pas més en la lluita contra els incendis. El nou observatori forestal que s'inaugura té com a finalitat detectar incendis forestals amb immediatesa a la Serra Calderona".

Durant l'acte, la responsable de Prevenció d'Incendis de la Generalitat ha subratllat que "per garantir la protecció de les zones verdes de la nostra Comunitat és essencial comptar amb els millors mitjans tant humans com materials". Ha afegit que "és la nostra tasca intensificar les labors de vigilància i dissuasió en el territori de la Comunitat Valenciana. Per això, tenim en marxa la millora de la xarxa de detecció d'incendis forestals de la Comunitat Valenciana on anem a invertir 2,2 milions d'euros en millorar deu observatoris forestals".

Durant el recorregut, la consellera, acompanyada pel director general de Prevenció d'Incendis Forestals, Francisco Aparisi, i l'alcalde de Gátova, Jesús Salmerón, ha manifestat que "el nou observatori de Pico del Águila ha suposat una inversió de 262.545,75 euros. Una torre de vigilància imprescindible per detectar el fum amb precisió en aquesta zona rural de la Comunitat, i on els vigilants poden donar la veu d'alarma al centre de comandament perquè s'actue amb immediatesa".

Actualment, la detecció de focs d'incendis forestals a la Comunitat Valenciana es basa en una xarxa de 66 observatoris de vigilància des dels quals es comunica a les centrals de prevenció d'incendis forestals provincials l'aparició de fum i la seua localització aproximada. La xarxa d'observatoris forestals està constituïda pels mitjans fixos de vigilància que cada any s'estableixen en el Programa de vigilància preventiva. Per a la seua gestió i organització s'estableix un calendari anual d'operativitat (període d'activitat mensual i diari), en funció de les necessitats de prevenció del moment.

A ser punts fixos de vigilància, a priori, s'ubiquen en zones forestals amb màxima visibilitat, arribant a veure a més de 30 km de distància. La visibilitat d'un observatori (percentatge de terreny visible des del mateix) s'analitza mitjançant l'estudi de les seues conques visuals amb un programa informàtic. Quan es planifica un nou observatori s'analitza la conca visual que tindria en quatre suposats diferents: hivernal diürna, hivernal nocturna, estival diürna i estival nocturna, per al nou punt de vigilància i també per al conjunt dels observatoris que disten d'ell menys de 30 km.

Ubicats en posicions geogràfiques privilegiades, el vigilant de l'OF pot detectar un incendi que s'està produint, en les seues fases inicials, a molts quilòmetres de distància i avisar als mitjans d'extinció. D'aquesta manera, començar les labors d'extinció com més prompte millor augmenta molt la probabilitat de contindre l'incendi.

La superfície forestal de la Comunitat Valenciana és de 1,3 milions d'hectàrees, el que suposa que el 56 % de la superfície de la Comunitat és terreny forestal. Una superfície que va en augment principalment per l'abandonament de superfícies de cultius agrícoles i a la colonització d'aquestes per espècies forestals. Per aquest motiu, la necessitat d'apostar per la prevenció i gestió forestal és una àrea prioritària per a la Generalitat.

Funcions principals dels observatoris forestals

Les funcions dels observatoris forestals són la localització primerenca de possibles incendis forestals, la informació sobre la ubicació de l'incendi forestal i la transmissió de la informació generada pels diferents mitjans de prevenció d'incendis forestals entre ells i amb la Central de prevenció d'incendis forestals, a més del suport en les tasques de seguiment d'un incendi forestal. Els observatoris també permeten la recollida de dades meteorològiques i la seua transmissió, i fer un seguiment de tempestes i ubicació de possibles caigudes de llamps.

Característiques de l'Observatori Pico del Águila

L'observatori forestal de Pico del Águila és una construcció nova dividida en dues plantes: en la planta inferior es troba el lavabo, el quart d'emmagatzematge i el quart per a instal·lació de bateries sistema energia i quadres elèctrics. S'ha adaptat la primera planta per a la instal·lació de la Xarxa de comunicacions mòbils digitals d'emergència i seguretat de la Comunitat Valenciana.

La segona planta és diàfana i envidrada, on es troben els equips de comunicació, banc de treball, estufa de pèl·lets, i es realitzen les principals tasques de vigilància. Aquesta segona planta disposa d'una passarel·la metàl·lica al voltant d'ella amb l'objecte que es puga eixir amb seguretat a realitzar les tasques de vigilància.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal