Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Manifestació a València contra l'ampliació del port: impacte mediambiental, urbà i laboral en joc


 Manifestació a València contra l'ampliació del port: "És un desaguisado des del primer dia"

El centre de València va ser l'escenari, ahir divendres per la vesprada, d'una manifestació per mostrar el rebuig a l'ampliació nord del Port, un projecte autoritzat pel Govern que és considerat "erroni" i "fora de context" per les seues conseqüències mediambientals, urbanes i laborals. La Comissió Ciutat-Port va declarar que "des del primer dia, aquesta ampliació és un desaguisat".

A les 19 hores, la manifestació va començar al Passeig de l'Albereda i va recórrer el Pont de l'Exposició, el carrer Justícia, la Porta de la Mar, els carrers Colón, Xàtiva i Marquès de Sotelo, fins arribar a la plaça de l'Ajuntament de València. Plataformes veïnals, entitats ecologistes i formacions polítiques es van unir darrere de dues grans pancartes amb els missatges: 'No a l'ampliació del port' i 'Més port? No, gràcies'.

Els manifestants portaven cartells amb lemes com 'Stop creuers', 'Si vius a la costa, l'ampliació no és la resposta', 'Amplia tu mente, no el puerto' o 'Port ampliat, litoral arrasat'. Altres consignes eren 'Más de lo mismo lleva al abismo', 'Més València, menys port', 'El litoral per al poble, no per als especuladors', 'Per l'horta', 'Dret a l'aire net', 'La ciutat per a qui l'habita' o 'Volem una València viva'. Durant tot el recorregut, els manifestants cridaven 'No, no, no a l'ampliació'.

Aquesta marxa ha estat convocada per tercer any consecutiu per la Comissió Ciutat-Port, que inclou entitats com Per l'Horta, Acció Ecologista-Agró, Ecologistes en Acció, El litoral per al poble, Juventut x el clima,  València Saludable, EUPV.

Antonio Montiel, membre de l'equip jurídic de la Comissió, va instar l'Autoritat Portuària de València (APV) a "reconsiderar" el projecte i va advertir que els membres del consell d'administració tenen una "responsabilitat personal" si voten a favor d'una licitació que després podria ser anul·lada pels tribunals, ja que Valenciaport "no ha assumit que està judicialitzat el procés d'ampliació" mitjançant un recurs contenciós-administratiu. Montiel va avisar que, si l'APV segueix endavant, "es podria provocar un efecte Castor" - en al·lusió al fallit magatzem de gas davant les costes de Vinaròs - on "al final tots pagarien la mala idea". "Continuarem la lluita judicial", va garantir, i va destacar que els seus estudis "demostren que l'ampliació és innecessària no només des del punt de vista mediambiental o econòmic, sinó també social".

Pau Monasterio, en representació d'Ecologistes en Acció, va ressaltar que la protesta busca rebutjar l'ampliació i reivindicar la posada en marxa de mesures "molt més a llarg termini que siguen beneficioses per a tots", com enderrocar el dic nord per restaurar l'arena de les platges del sud, "desfer la ZAL (Zona d'Activitats Logístiques) i recuperar La Punta" o realitzar "una connexió més natural entre l'Albufera i la ciutat". "Des del primer dia, aquesta ampliació és un desaguisat amb o sense DIA (Declaració d'Impacte Ambiental). La qüestió de la declaració ambiental és el mínim que legalment i moralment hauria d'haver-hi, però per a nosaltres la raó per la qual es fa l'ampliació és totalment errònia i està fora de context", va afirmar, subratllant que "la qüestió de la DIA és més que res legal".

Julián Pérez, president del comitè d'empresa CSP Iberia en València Terminal, va coincidir que el projecte és "totalment innecessari", i va pronosticar que "provocarà una destrucció d'ocupació perquè es tracta d'un trasllat de la terminal sud cap a la terminal nord i per un procés d'automatització i reconversió industrial que pretén l'Autoritat Portuària". Pérez va estimar que més de 300 treballadors es podrien veure afectats perquè "el volum de la terminal sud es pot veure reduït a la meitat" en traslladar tota la mercaderia de MSC a l'ampliació nord. Va denunciar que "aquesta obra no es fa per captar nous tràfics, sinó exclusivament per contentar una companyia".

Aquest mateix divendres, la taula de contractació de les obres de la terminal de contenidors de l'ampliació nord va decidir proposar per a l'adjudicació a la UTE formada per Acciona Construcción, S.A., Jan de Nul NV i Grupo Bertolín, S.A.U., en la seua oferta variant.

  



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal