Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Junta Electoral censura a Vicente Barrera per trencar la neutralitat en la seua compareixença sobre la llei d’amnistia

- La Junta Electoral Provincial de València ha determinat que Vicente Barrera, vicepresident primer del Consell i conseller de Cultura i Esport, va vulnerar de manera "formal i material" el principi de neutralitat institucional establit en la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) durant la roda de premsa del passat 30 de maig, en què va criticar l’aprovació de la llei d’amnistia per part del Congrés. Com a conseqüència, la Junta ha ordenat la retirada "íntegra i immediata" de totes les publicacions de la pàgina web de la Generalitat que incloïen informació sobre la compareixença.

L’organisme arbitral ha adoptat aquesta decisió aquest divendres, com a resposta a una denúncia presentada pel PSPV-PSOE. Els socialistes van sol·licitar la retirada de tots els tuits, posts i comunicats publicats en xarxes socials i en la web de la Generalitat que difonien informació sobre la intervenció de Barrera.

Segons la resolució de la Junta Electoral, s’ha detectat una infracció del principi de neutralitat institucional recollit a l’article 50.2 de la LOREG en les declaracions de Barrera, les quals "trenquen formalment i materialment" i de manera "no justificada" aquest principi. Encara que s’argumenta que la neutralitat és "compatible amb la participació de les autoritats públiques en el debat polític", la Junta considera que, donada "l’excepcionalitat de l’aprovació de la llei d’amnistia" i la "confrontació ideològica sobre la seua oportunitat política o contingut", la intervenció de Barrera "excedeix els límits acceptables" en "incitar la ciutadania a un comportament polític concret". Així, s’ha decidit la retirada "íntegra i immediata" de la comunicació en qüestió i s’ha advertit de la possible obertura d’un expedient sancionador "en cas de desatenció".

La denúncia presentada pel PSPV-PSOE exposa que les declaracions de Barrera davant els mitjans, que "es reprodueixen en el comunicat oficial del Gabinet de Comunicació de la Generalitat", contenen "elements valoratius amb clares connotacions electoralistes" que "reprodueixen eslògans electorals i missatges de campanya de la formació política Vox". Segons els socialistes, això va convertir la roda de premsa del conseller en "un autèntic míting de campanya electoral".

   Expressions subjectives i propaganda electoral

Segons el PSPV-PSOE, les manifestacions de Barrera "contenen expressions absolutament subjectives i, alhora, coincidents amb eslògans i frases utilitzades en campanya electoral" per Vox, el partit al qual pertany el vicepresident. Així, insisteixen que no es tracta de "informacions d’interès general ni declaracions imprescindibles", sinó de "valoracions electoralistes efectuades de manera deliberada, premeditada i intencionada, amb l’únic propòsit d’influir en la campanya electoral".

A més, adverteixen que aquestes declaracions van ser "preparades per influir en la campanya electoral, aprofitant la capacitat de difusió que tenen les declaracions oficials en roda de premsa institucional", i que tenen una "major capacitat de convocatòria a través del càrrec oficial que ocupa en el govern bipartit amb el PP, que si s’haguera convocat per part del partit en el qual milita el vicepresident primer del Consell".

Respecte a la informació recollida en la pàgina del Gabinet de premsa de la Generalitat, la denúncia del PSPV-PSOE considera que la inclusió de les declaracions de Barrera a la web institucional representa una "instrumentalització electoralista de recursos públics", en lloc d’utilitzar les comptes particulars de Barrera o del seu partit polític. Afirmen que aquestes publicacions "no poden obeir, en cap cas, a un criteri informatiu o d’interès general justificat en ple període electoral", sinó que són accions "realitzades mitjançant l’ús de recursos públics, responent a una estratègia propagandística que pot influir en l’orientació del vot dels ciutadans".

Finalment, la denúncia també indica que aquest no és un "cas aïllat", sinó que forma part del "modus operandi del Govern valencià" d’emetre "notes de premsa electoralistes a través del Gabinet de Comunicació de la Generalitat, difondre-les a través dels mitjans públics i les xarxes socials de la Generalitat, i procedir a la seua retirada quan es notifica l’existència d’una denúncia al respecte", aconseguint així "mantenir els missatges electoralistes durant dies".

Per tot això, el PSPV-PSOE sol·licitava la "immediata" retirada dels tuits, posts i comunicats publicats sobre la informació denunciada en xarxes socials i en la web del Gabinet de Comunicació de la Generalitat, així com la incoació de procediments sancionadors contra el vicepresident Barrera per "ús partidista" de la institució i contra el director general de Comunicació i Promoció Institucional com a "responsable de política informativa i comunicació institucional" del Govern valencià per "els diferents i reiterats actes que han estat considerats tant per la JEP com per la JEC com a vulneradors de l’article 50.2 de la LOREG".



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal