El Govern espanyol planteja noves mesures per a incentivar la jubilació tardana i la compatibilitat amb el treball El Govern espanyol planteja noves mesures per a incentivar la jubilació tardana i la compatibilitat amb el treball
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Govern espanyol planteja noves mesures per a incentivar la jubilació tardana i la compatibilitat amb el treball

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha presentat una proposta innovadora per a fomentar la jubilació tardana. La mesura principal consisteix en modificar el sistema d'incentius per a aquells que decideixen postergar voluntàriament la seua jubilació més enllà de l'edat legal ordinària

1. Nous incentius per a la jubilació demorada

Segons el document presentat, a partir del segon any de demora, els treballadors podrien rebre aquests incentius cada sis mesos, en lloc d'haver d'esperar un any complet. Si el període de demora supera els sis mesos però és inferior a l'any, s'aplicaria un complement addicional del 2% sobre l'incentiu corresponent.

Aquesta proposta complementa els incentius ja existents: un increment del 4% addicional sobre la quantia de la pensió per cada any complet de retard en la jubilació, o bé una quantitat fixa que s'abona en un pagament únic. Amb la nova mesura, un treballador que retarde la seua jubilació dos anys i sis mesos podria rebre un 10% addicional sobre la seua pensió.

2. Nou marc per a compatibilitzar treball i pensió

El Ministeri també ha plantejat un nou marc legal per a compatibilitzar el treball i la pensió, amb l'objectiu de fer més gradual la transició cap a la jubilació. Es proposa un esquema més flexible de la denominada "jubilació activa", que permet compatibilitzar la pensió contributiva amb el treball després de l'edat ordinària de jubilació.

La idea és que, amb cada any de demora en la jubilació, el percentatge de compatibilitat amb la pensió siga major. La proposta estableix els següents percentatges:

- Després d'un any de demora: compatible amb el 30% de la pensió

- Amb dos anys de demora: 40% de la pensió

- Amb tres anys: 50%

- Amb quatre anys: 75%

- Amb cinc anys o més en actiu: dret a percebre el 100% de la pensió

3. Canvis en la regulació actual

La nova regulació proposada eliminaria algunes singularitats de la normativa actual:

- S'eliminaria la condició que permet percebre el 100% de la pensió només si l'activitat es realitza per compte propi i s'acredita tenir contractat, almenys, a un treballador per compte d'altri.

- Es proposa eliminar la incompatibilitat actual entre la jubilació activa i el complement de demora introduït en l'última reforma de pensions.

- Es preveu la desaparició de la modalitat de jubilació flexible, ja que quedaria coberta pel nou marc de compatibilitats.

4. Reaccions dels agents socials

Les reaccions dels agents socials a aquestes propostes han estat diverses:

- UGT: Patricia Ruíz, secretària confederal, ha reconegut avanços en relació amb els fixos discontinus i la seua cotització, les mútues col·laboradores de la Seguretat Social i els coeficients reductors. No obstant això, ha lamentat que encara queda "molt lluny" un acord respecte a la jubilació parcial i el contracte de relleu.

- ATA i CEOE: Lorenzo Amor, president d'ATA i vicepresident de la CEOE, ha criticat la proposta del Govern, argumentant que suposa una retallada de drets per als autònoms que compatibilitzen treball i pensió, ja que es reduiria l'import de la pensió resultant a rebre des de l'actual 50% al 30%.

5. Context i perspectives futures

Aquestes propostes s'emmarquen en un context més ampli de reforma del sistema de pensions, amb l'objectiu d'adaptar-lo a les noves realitats demogràfiques i laborals del país. El Govern busca incentivar la prolongació de la vida laboral i oferir més opcions als treballadors en el tram final de la seua carrera professional, al mateix temps que intenta garantir la sostenibilitat del sistema de pensions a llarg termini.

La negociació d'aquestes mesures amb els agents socials continuarà en les pròximes setmanes, amb l'objectiu d'arribar a un acord que puga satisfer les diferents parts implicades i que contribuïsca a millorar el sistema de pensions espanyol.

   

Ministra d'Inclussió i Seguritat Social-Elma Saiz 8EP)

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal