Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

"Sumar presenta la reforma de la 'Llei Mordassa' amb l'esperança d'un acord parlamentari"

Sumar ha presentat aquest divendres la reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda pels seus detractors com a 'Llei Mordassa', amb un text que recupera el dictamen aprovat a la legislatura anterior, encara que posteriorment va decaure a la Comissió d'Interior per manca de suports.

D'aquesta manera, Sumar opta per deixar de banda les discrepàncies amb ERC i Bildu, les qüestions sobre la prohibició de les pilotes de goma i les devolucions en 'calent' que van portar els independentistes a rebutjar aquesta reforma. La seua idea és remetre aquests aspectes a les esmenes que es puguen plantejar amb la intenció de teixir consensos.

El portaveu d'Interior del grup plurinacional i dirigent d'Esquerra Unida, Enrique Santiago, ha explicat que aquesta iniciativa implica la "derogació de facto" de la Llei Mordassa i crida a l'acord parlamentari entre el bloc d'investidura per a procedir ràpidament a aquest canvi legislatiu.

Santiago ha defensat que el "parèntesi" que va desplegar el president del Govern, Pedro Sánchez, per reflexionar sobre la seua continuïtat fa necessari impulsar mesures enfront de l'"assetjament que sotmeten a la democràcia" forces com PP i Vox, com és la reforma del Consell del Poder Judicial, la despenalització dels denominats delictes d'opinió o acabar d'una vegada amb els aspectes més restrictius amb drets i llibertats fonamentals de la normativa aprovada pels populars.

Així, Santiago ha destacat que el seu grup opta per recuperar el text de la ponència acordat a l'anterior mandat, que va suposar un consens sobre el 95% dels continguts de la reforma, i que no s'havia reprès això ja havent passat nou mesos de l'actual legislatura.

GRUIX DE LES MESURES

D'aquesta manera, ha explicat que es reactiven punts com condicionar la quantia de les sancions en casos de minoria d'edat i atenent a la capacitat econòmica de l'infractor. En el dictamen que ara es reprengué es fixa una reducció del 50% de les multes a persones que acrediten ingressos de fins a 1,5 vegades el salari mínim i del 25% si es mou entre eixa franja i 2,5 vegades l'SMI.

També es contempla la possibilitat de reduir multes o suspendre-les si hi ha acords de conciliació i es primen la capacitat reparadora a les sancions, tant en menors d'edat com en altres supòsits.

Santiago ha explicat que s'arreplega expressament l'enfocament de respecte als drets humans en l'actuació de forces de seguretat, l'eliminació de sancions al fenomen del 'top manta', la no penalització de difusió d'imatges de protestes o d'activitats de les Forces de Seguretat, es redueixen les multes per tinença de cànnabis i desapareix la sanció per tinença de plantes de marihuana per al consum en llocs no accessibles al públic.

Respecte a si és possible l'acord en els aspectes que ja van ser problemàtics com les 'devolucions en calent' o la prohibició de pilotes de goma per part dels agents policials, Santiago ha explicat que la posició del seu grup és de "màxims" en el que fa referència a la recuperació de drets civils i que, en tot cas, tots dos aspectes es poden plantejar via esmena.

No obstant això, el diputat de Sumar ha desgranat que la no derogació de la Llei Mordassa només beneficia la dreta i que el seu grup anteposa "el fonamental", la transformació d'aquesta normativa, a l'important però no tan essencial. "Estem absolutament oberts, no volem liderar res", ha insistit per a reconéixer que "tant de bo" s'incorporaren més aspectes al text registrat, sempre des de l'enfocament d'aplicar la millor tècnica legislativa per a recollir canvis.

NO LI PREOCUPEN CRÍTIQUES DE COL·LECTIUS POLICIALS "ULTRAS"

Preguntat sobre si tem que sindicats policials rebutgen la mesura, Santiago s'ha mostrat tranquil i disposat a explicar a aquestes organitzacions que la llei que presenten garanteix els drets dels agents i fins i tot incorpora millores per al desenvolupament de la seua activitat.

Això sí, ha manifestat que li porten sense cura el que opinen organitzacions "ultràs", a les quals ni tan sols considera sindicats sinó fundacions i que lliga a PP i Vox, que fan servir les Forces i Cossos de Seguretat d'Estat per a fer política.

REFORMA DEL CGPJ: MANTENIR MAJORIA QUALIFICADA QUAN NO HI HAJA BLOCAJE

D'altra banda, el dirigent d'Esquerra Unida ha reclamat expressament al PSOE i a la resta d'aliats parlamentaris a desbloquejar aviat la proposició de llei de despenalització dels delictes d'opinió, que ja acumula diverses pròrrogues del termini d'esmenes en la Comissió de Justícia, i evitar que la norme al final acabe "dormint el son dels justos", com en l'anterior legislatura.

La iniciativa demana suprimir les injúries a la Corona, les ofenses als sentiments religiosos i els ultratges als símbols nacionals, a més d'eliminar l'enaltiment del terrorisme per evitar condemnes a cantants i artistes per a, en el seu lloc, incloure un agreujant que pauta alevositat en delictes d'humiliacions o vexacions a víctimes



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal