Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Raspberry Pi: per què les computadores de grandària reduïda són tan útils

Pazargic Liviu/Shutterstock

Les diminutes computadores Raspberry Pi van ser concebudes per una fundació amb seu al Regne Unit en 2012. Inicialment es van destinar a projectes escolars i la instrucció d'electrònica per a xiquets, però el seu impacte va transcendir amb escreix estes àrees. Hui dia s'empren en una àmplia gamma de projectes i en tots els nivells educatius.

Malgrat la seua grandària, similar al d'una targeta de crèdit, la Raspberry Pi oferix funcions comparables a les d'una computadora convencional. La seua versatilitat radica en la capacitat de connectar-se a un monitor (VGA o HDMI), teclat, ratolí o dispositius USB, a més de comptar amb connexió wifi i Bluetooth. Tot això fa que siga molt pràctica i la convertix en idònia per a una gran varietat de projectes.

Un ordinador de la grandària d'una targeta de crèdit

La plataforma de la Fundació Raspberry Pi proporciona una diversitat de sistemes operatius. Això permet a l'usuari triar el més adequat per a les seues necessitats, des de convertir-la en una computadora senzilla o una consola de videojocs a configurar un servidor per al joc Minecraft.

Encara que és possible instal·lar diversos sistemes operatius, com Windows i Linux, la plataforma recomana l'ús de Raspberry Pi US (o Raspbian), un sistema operatiu basat en Linux i orientat a estes minicomputadoras.

Les característiques més destacades de la Raspberry Pi inclouen un processador quadcore ARM d'1.2 GHz de 64 bits, 4 ports USB 2.0, 1 GB de memòria, 1 port Ethernet i eixida de vídeo HDMI. Estes especificacions brinden un rendiment considerable, adequat per a aquells que estan iniciant en l'àmbit tecnològic, com en projectes escolars, a més de ser assequible i tindre un baix consum d'energia elèctrica.

Una dada curiosa és que cada versió del sistema operatiu predeterminat està vinculada a personatges de la saga Toy Story, com Buzz, Rex, Woody i Jessy.

Dins i fora de l'aula

En l'àmbit educatiu, les Raspberry Pi presumixen de fomentar el desenvolupament d'unes certes habilitats en estudiants universitaris. Concretament Sol implementar-se amb un enfocament construtivista, combinant principis de l'aprenentatge experiencial amb l'Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) perquè l'aprenentatge siga més efectiu.

L'enfocament d'aprenentatge basat en projectes promou la participació activa dels estudiants. Això els permet desenvolupar habilitats per a la resolució de problemes utilitzant tant maquinari com programari lliure.

Estes tecnologies també troben aplicació fora de l'aula, fonamentalment perquè faciliten la investigació científica en camps com a ciències computacionals, tecnologia, educació i electrònica, gràcies a la seua diversitat d'aplicacions i projectes.

Per a què podem usar una Raspberry Pi a casa?

A continuació enumerem alguns exemples senzills que mostren com usar les Raspberry Pi en diferents projectes:

  1. Servidor a casa. Amb una Raspberry Pi pot tindre el seu propi servidor a casa per a guardar i compartir arxius. Usant programes com Nextcloud, pot accedir als seus arxius des de qualsevol lloc.

  2. Centre d'entreteniment. Si instal·la Kodi en una Raspberry Pi pot convertir-la en un centre multimèdia que reproduïsca pel·lícules, música i vídeos en el seu televisor, com si fora una Smart TV.

  3. Estació meteorològica. Connecte sensors de temperatura, humitat i pressió a la seua Raspberry Pi i podrà crear una estació meteorològica que mostre les dades en una pàgina web o una aplicació.

  4. Projectes educatius: Les Raspberry Pi són genials per a aprendre programació i electrònica. Pots fer des de robots fins a jocs, tot de manera pràctica i adaptable.

  5. Seguretat. Si usa càmeres web i programari_ de vigilància, la seua Raspberry Pi pot ser un sistema de seguretat. Li pot enviar alertes si detecta moviment i gravar vídeos de seguretat.

  6. Automatització a casa. Connecte llums, termòstats i panys a una Raspberry Pi i podrà controlar-los des de qualsevol lloc usant internet.

  7. Projectes de robòtica. Les Raspberry Pi són perfectes per a crear robots. Pot fer des de xicotets robots que seguixen una línia fins a drons.

  8. Servidor VPN personal. Si configura el seu Raspberry Pi com a servidor VPN, podrà accedir a internet de manera segura des de qualsevol lloc, protegint la seua privacitat.

En resum, les Raspberry Pi són ferramentes de baix cost amb un gran potencial per a desenvolupar habilitats en ciències computacionals. Per tot això, resulten essencials per a la generació de nous coneixements en estudiants a través de la resolució de problemes reals.The Conversation

Horaci Gómez Rodríguez, Investigador Associat "C", Universitat de Guadalajara

Este article va ser publicat originalment en The Conversation


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal