Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Nacions Unides condemnen les lleis de 'concòrdia' de PP i Vox per vulnerar la legislació sobre drets humans

L'informe insta el govern d'Espanya a actuar en defensa dels Drets Humans i dels Tractats Internacionals que té subscrits: La ONU ha instat el Govern d'Espanya que "prenga les mesures necessàries" per a preservar la memòria històrica enfront de les lleis de concòrdia tramitades per PP i Vox a Aragó, Comunitat Valenciana i Castella i Lleó, al·legant que poden "invisivilizar" les "greus violacions dels Drets Humans" comeses durant el "règim dictatorial franquista".

En un contundent pronunciament, les Nacions Unides han condemnat les lleis de "concòrdia" impulsades pels governs autonòmics del PP i Vox, considerant-les una amenaça a la legislació internacional sobre memòria històrica i drets humans. Segons un informe del Relator Especial i del Grup de Treball sobre desaparicions forçades de l'ONU, aquestes lleis posen en risc el compliment de les obligacions d'Espanya en aquest àmbit.

L'informe,  què ha publicat elDiario.es, respon a la denúncia presentada pel Govern espanyol davant els retrocessos en matèria de memòria històrica impulsada per les coalicions de dreta i extrema dreta en comunitats com ara València, Castella i Lleó i Aragó. El document alerta que les lleis de "concòrdia" aprovades o en tràmit d'aprovació parlamentària en aquestes comunitats autònomes podrien vulnerar l'obligació de l'Estat espanyol de garantir la preservació de la memòria històrica i els drets humans.

El text de l'informe subratlla que aquestes contrareformes "ordenen la supressió de múltiples entitats, projectes, llocs web i activitats de memòria històrica sobre les greus violacions de drets humans comeses durant el franquisme". Això, segons Nacions Unides, podria limitar l'accés a la veritat sobre el destí de les víctimes i invisibilitzar les greus violacions de drets humans comeses durant el règim dictatorial.

Cal destacar que els textos impulsats pel PP i Vox "ometen nomenar o condemnar el règim franquista", segons el mateix informe de Nacions Unides. A més, s'alerta que aquestes lleis autonòmiques "comprometen el respecte d'Espanya a la legislació internacional".

Pel que fa a l'intent d'equiparar les víctimes del franquisme amb les d'altres crims, l'informe també critica els governs autonòmics de PP i Vox a Castella i Lleó, València i Aragó. Es destaca la importància de reconéixer i fer justícia a totes les víctimes de la violència, sense discriminació, i es critica el projecte de llei per diluir l'atenció sobre les víctimes de les violacions de drets humans del franquisme.

En resposta a aquests retrocessos en matèria de memòria històrica, el Govern espanyol ha encarregat un informe jurídic per a recórrer les lleis autonòmiques al Tribunal Constitucional. El Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica ha iniciat aquesta ofensiva per a combatre les lleis autonòmiques que pretén derogar i substituir per altres que anomenen "de concòrdia".

El Govern espanyol ha elevat la qüestió a les més altes instàncies internacionals, com Nacions Unides, per a afrontar-la, posant de manifest la importància de protegir la memòria històrica i els drets humans en el marc legal.

La condemna de Nacions Unides a les lleis de "concòrdia" posa de manifest la importància de la memòria històrica i els drets humans en una societat democràtica. Els intents d'oblidar o minimitzar les atrocitats del franquisme no només representen una falta de respecte a les víctimes i els seus familiars, sinó que també constitueixen una amenaça per a la construcció d'un futur basat en la justícia i la concòrdia real.



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal